Ευκαιρία ανακωχής στον πόλεμο για TikTok και WeChat

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Η απαγόρευση αναστέλλεται προσωρινά, εν όψει της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της δημοφιλούς κινεζικής εφαρμογής από αμερικανικές εταιρείες. Αμερικανικό δικαστήριο «παγώνει» την απαγόρευση της δεύτερης κινεζικής εφαρμογής που στοχοποίησε ο Τραμπ, της WeChat.

Σαν «λευκοί ιππότες» εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή η Oracle και η Walmart για να αποτρέψουν την εφαρμογή της απαγόρευσης λειτουργίας στις ΗΠΑ της πλατφόρμας TikTok που επέβαλε με διάταγμά του ο Τραμπ και μια κλιμάκωση του σινο-αμερικανικού «ψυχρού πολέμου». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι άναψε το πράσινο φως για σχέδιο εξαγοράς της δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok, με 100 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ, από τις δύο κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες θα εμπλακούν ως τεχνολογικός και εμπορικός εταίρος της θυγατρικής του κινεζικού ομίλου ByteDance, στον οποίο ανήκει η πλατφόρμα.

Ταυτόχρονα, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, στο οποίο είχαν προσφύγει χρήστες της δεύτερης κινεζικής εφαρμογής η οποία έπεσε θύμα της απαγορευτικής μανίας του Τραμπ στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, της WeChat με περίπου 19 εκατ. ενεργούς χρήστες στις ΗΠΑ, έθεσε σε αναστολή το σχετικό προεδρικό διάταγμα με προσωρινή διαταγή. Η συγκεκριμένη εφαρμογή είχε ευρύτατη χρήση από Κινέζους πολίτες και κατοίκους των ΗΠΑ που επικοινωνούν μέσω αυτής με φίλους και συγγενείς τους στην Κίνα.

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το διάταγμα Τραμπ για την απαγόρευση του TikTok ήταν μια μορφή πίεσης, ώστε να επισπευσθεί η συμφωνία εξαγοράς της από τις αμερικανικές εταιρείες, δίνοντας στην εξέλιξη διαστάσεις σκηνοθετημένου σόου. Πάντως, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τόσο των αμερικανικών Oracle και Walmart όσο και της κινεζικής ByteDance, στη νέα εταιρεία που θα προκύψει, την TikTok Global, με έδρα τις ΗΠΑ, θα απασχοληθούν 25.000 άτομα. Η Oracle θα εξαγοράσει το 12,5% των μετοχών της TikTok, η Walmart το 7,5% και η νέα εταιρεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το αργότερο σε ένα χρόνο, με τον έλεγχο του πλειοψηφικού της πακέτου από αμερικανικά κεφάλαια.

Η εξέλιξη αυτή αναβάλλει τουλάχιστον μέχρι τις 27 του μηνός την απαγόρευση χρήσης του TikTok στις ΗΠΑ, δηλαδή το «κατέβασμα» των χιουμοριστικών, κυρίως, βίντεο που χαρακτηρίζουν τη δημοφιλή πλατφόρμα. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση που απέκλειε εκατομμύρια Αμερικανούς από τη χρήση των δύο «ύποπτων» κινεζικών εφαρμογών, δεν απέκλειε την αξιοποίησή τους από τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως η Walmart, η Starbucks, η Apple, η Google και άλλες.

Πάντως, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι ετοίμαζε αντίποινα με κατάρτιση καταλόγου με μη αξιόπιστες αμερικανικές οντότητες που θα υπόκειντο σε πρόστιμα και περιορισμούς δραστηριοτήτων στην Κίνα.

efsyn