Μάθανε ότι πουλιόμαστε πλάκωσαν και οι… “κρατιστές” των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα βρίσκονται από χτες στελέχη του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού «International Development Finance Corporation», με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο A. Μπόουλερ.

Ο εν λόγω κρατικός φορέας των ΗΠΑ έχει στόχο τη στήριξη των αμερικανικών επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς όπως Ενέργεια, υποδομές, τεχνολογία, ώστε να μην πέσουν στα χέρια αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, και πρώτα της Κίνας.

Ο Μπόουλερ, ο Πάιατ, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας M. Ζάις, η πρόεδρος της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών K. Ριντ και η υποδιευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Μπ. Γκλικ μετέβησαν στο Μαξίμου, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσία πλειάδας κυβερνητικών στελεχών που έτρεξαν να δώσουν τα διαπιστευτήρια τους στον αμερικανικό παράγοντα, τους διαβεβαίωσε για «την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ταχεία υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων σε σειρά τομέων της οικονομίας, καθώς και τη σημασία της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ για την προώθηση αυτών των πρωτοβουλιών».

Στη συνάντηση, επισήμως, «επιβεβαιώθηκε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την προοπτική πραγματοποίησης επενδύσεων στη χώρα μας, όπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, και υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα, ως σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, παρουσιάζει ιδιαίτερες επενδυτικές ευκαιρίες, με στρατηγικά χαρακτηριστικά».

Τους στόχους τους έδωσε και ο ίδιος ο Πάιατ μιλώντας στα «Ναυτικά Χρονικά». «Οι ΗΠΑ θεωρούν τις ναυτιλιακές επενδύσεις τους στην Ελλάδα στρατηγικά σημαντικές τόσο για το εμπόριο όσο και για την περιφερειακή άμυνα και ασφάλεια», είπε. Χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα «ζωτικής σημασίας» για τα «στρατηγικά συμφέροντα» των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Δεσμευόμαστε να κατορθώσουμε στην Ελευσίνα την ίδια επιτυχία που είδαμε με την επένδυση της ONEX στη Σύρο, η οποία είναι πλέον πιστοποιημένη από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για τη συντήρηση αμερικανικών πολεμικών σκαφών. Βλέπουμε ένα πολύ σημαντικό ενδιαφέρον εθνικής ασφάλειας για τη διατήρηση της Ελευσίνας στα δυτικά χέρια και την ενίσχυση της ικανότητας των δύο ναυπηγείων να εξυπηρετούν τελικά αμερικανικά και ελληνικά πολεμικά σκάφη, καθώς και το ρόλο της στη στήριξη του περιφερειακού εμπορίου Ενέργειας». Συνέχισε λέγοντας ότι αμερικανικά κεφάλαια έχουν υποβάλει προσφορά για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. «Οι ΗΠΑ επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία με την Ελλάδα και τις σημαντικές ναυτιλιακές υποδομές της, από τις μακροχρόνιες σχέσεις μας στον κόλπο της Σούδας έως την αυξημένη χρήση λιμανιών όπως η Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Αμυντικής Συνεργασίας», κατέληξε.

Τους Αμερικανούς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν περικυκλωμένη τη Ρωσία και να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια της να αναπτυχθεί στη Μεσόγειο. Η χρήση των υποδομών της χώρας για εξυπηρέτηση ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων μόνο δεινά μπορεί να επιφυλάσσει για τη χώρα.

Εύφορη Πεδιάδα