Λάβρος εναντίον της κυβέρνησης εμφανίσθηκε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ζητώντας να αλλάξει προσωρινά ο τρόπος που λαμβάνουν οι πιστοί τη Θεία Κοινωνία λόγω της πανδημίας.

Οι δηλώσεις του γνωστό καθηγητή προκάλεσαν την αντίδραση του -γνωστού σε όλους για τις ακραίες του απόψεις- Αμβρόσιου ενώ τον γύρο του διαδικτύου κάνει φωτογραφία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου να κοινωνά.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε (ΣΚΑΪ) πως είναι έλλειψη γενναιότητας να απουσιάζει το θέμα των εκκλησιών από τα μέτρα που λαμβάνονται ενώ γίνεται συζήτηση για κλείσιμο εστιατορίων και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. «Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας ως κοινωνία σε σχέση με τα κριτήρια της υγείας, τα κριτήρια της οικονομίας και βέβαια τις κοινωνικές επιπτώσεις των όποιων μέτρων», είπε.

«Κατά τη γνώμη μου αυτό θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα μέτρα. Έπρεπε να έχει σταματήσει (η Θεία Κοινωνία) ήδη πριν συζητήσουμε για να κλείσουμε εστιατόρια και οικονομικές δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Ο υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν να κλείνουν επιχειρήσεις, να υπάρχει πρόβλημα στο ΑΕΠ και να μην επιδεικνύεται από την πλευρά της Εκκλησίας ευελιξία, με τη χρήση για παράδειγμα πλαστικού κουταλιού ή μεταλλικού που θα φέρει από το σπίτι του ο πιστός για τη Θεία Μετάληψη.

Διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται στις λειτουργίες, που μπορούν να γίνουν κανονικά με τη χρήση μάσκας αλλά μόνο στη Θεία Κοινωνία, καθώς δεν μπορούν να μοιράζονται ένα κουτάλι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορονοϊό.

Ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι η Θεία Κοινωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητο πυρήνα μετάδοσης με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Αντιδράσεις

Στο άκουσμα των δηλώσεων του διακεκριμένου επιστήμονα, ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, καταφέρθηκε εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον «άσχετο με την Εκκλησία» και τον κάλεσε να «κάτσει στα αυγά του».

Την ίδια ημέρα που ο καθηγητής Γενετικής ζητούσε να αλλάξει ο τρόπος που λαμβάνεται η Θεία Κοινωνία, ο Γιώργος Κουμουτσάκος πήγε να κοινωνήσει στην Αγία Σοφία Νέου Ψυχικού με τη φωτογραφία να φιγουράρει στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» παρουσιάζοντας την επιλογή του αναπληρωτή υπουργού ως «απάντηση στον καθηγητή Δερμιτζάκη για την Θεία Κοινωνία».

Αν δεν είχε η πολιτική εξουσία τέτοια χάλια δεν θα έκαναν επίδειξη δύναμης και εξουσίας συνεχώς παπάδες και μητροπολίτες…

Εύφορη πεδιάδα