Ο Κ. Μητσοτάκης «πολλές φορές προηγείται και των απόψεών μας» λένε οι επιχειρηματίες
Ο Κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε διαδοχικά στο ΥΜΑΘ, με τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), τους πρυτάνεις των τριών πανεπιστημίων (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Διεθνές), εκπροσώπους οργανισμών όπως ο ΟΑΣΘ, η ELEXPO – ΔΕΘ, κ.λπ.
Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι έγινε επισκόπηση των όσων έχουν γίνει τους προηγούμενους 12 μήνες σε σχέση με μια σειρά από «εμβληματικά» έργα για το κεφάλαιο όπως και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον ΟΑΣΘ, το Μετρό, τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο (Fly Over), το στρατόπεδο Παύλου Μελά, το λιμάνι, τη ΔΕΘ, το τεχνολογικό πάρκο Thess Intec, κ.λπ.
Ικανοποιημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης που συνεχίζει να κινείται με βάση τον «οδικό χάρτη» του κεφαλαίου έφυγαν από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και συνολικότερα των μεγαλοεπιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του ΣΒΕ Α. Σαββάκης επιβράβευσε την κυβέρνηση για την αντίδρασή της στις «απρόοπτες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας», τονίζοντας ότι «δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την έμπρακτη ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας τους επόμενους μήνες». Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Α. Καπνοπώλης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «πολλές φορές προηγείται και των απόψεών μας» (!) και προανήγγειλε ότι μέσα στον Σεπτέμβρη θα υπάρξει νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ, οι προτάσεις που κατέθεσαν στη συνάντηση επιβεβαίωσαν πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν την κρίση ως «ευκαιρία» για την «εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων» και τη θέσπιση νέων προνομίων που θα εξασφαλίζουν επιπλέον ζεστό χρήμα από τον αναπτυξιακό νόμο και το Ταμείο Ανάκαμψης, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών, φθηνή Ενέργεια, αλλά και την επιτάχυνση της εκτέλεσης έργων υποδομής ώστε να στηριχθούν οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, παράλληλα με τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, για την ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.
Στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΒΕ, ως «εθνικός κοινωνικός εταίρος», περιλαμβάνονται 7 άξονες με 28 προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες φιγουράρουν: Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΟΑΕΔ, επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων, μείωση τιμολογίων Ενέργειας, θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος επιστρεπτέων ενισχύσεων για κεφάλαιο κίνησης εξωστρεφών βιομηχανικών επιχειρήσεων, υπεραποσβέσεις στη βιομηχανία, αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος επιδότησης εξαγοράς υφιστάμενων παραγωγικών – κλειστών – μονάδων.
Παράλληλα, στα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων καταγράφονται τα ειδικά κίνητρα για τη Θράκη και τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, η βελτίωση οδικών, λιμενικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών υποδομών και η διασύνδεση όλων των ΒΙΠΕ της περιφέρειας με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ ζητείται να δοθεί «έμφαση στην πολιτική συνδυασμένων μεταφορών, για την προσέλκυση επενδύσεων σε κέντρα logistics και την αύξηση της εξωστρέφειας των περιφερειακών μεταποιητικών επιχειρήσεων».
Είναι γενικά τόση η πρεμούρα της κυβέρνησης να μοιράσει χρήμα στην εργοδοσία ώστε δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα. Θυμίζουμε ότι πριν ακόμη τελειώσει η τουριστική περίοδος (με την πολιτική ανοικτών θυρών της κυβέρνησης που βύθισε τη χώρα στην πανδημία) στις 18-8-2020 έγινε συνδιάσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού με φορείς του τουρισμού, “για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης”.
Συμμετείχαν 15 φορείς επιχειρήσεων και κανένας εκπρόσωπος των εργαζομένων. Ούτε καν εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλιστής για τα μάτια του κόσμου…
Τα αρπακτικά και η κυβέρνηση τους, αφού επέβαλαν την πολιτική των ανοικτών θυρών για να αρπάξουν ότι μπορούν από την τουριστική πίτα υποθηκεύοντας την υγεία του λαού, ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν τα κονδύλια καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στην πείνα!
Στα χτεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2% το β’ τρίμηνο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις που παραχώρησε, μετά από συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη.
«Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή -δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας- μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Υπενθύμισε δε, ότι «δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «έχουμε φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία το δύσκολο φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που έρχονται».
Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που προηγήθηκε, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Και στις άλλες συσκέψεις εκπρόσωποι μόνο του κατεστημένου.
Οι εργαζόμενοι είναι άφαντοι. Δεν προσκαλούν, ούτε για τα μάτια, έστω εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές φοβούμενοι μήπως και διαρρεύσει τίποτα.
Μαύρος χειμώνας έρχεται για τον Λαό…
Ν.Π
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Καθημερινή,iefimerida
Leave a Reply