Για «διαφορές» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε μια περίοδο έντονης επιθετικότητας και προκλήσεων της Άγκυρας στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ζήτησε να μην υπάρξει «περαιτέρω κλιμάκωση». 

«Όλοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο», δήλωσε, συγκεκριμένα. «Παραταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία», συμπλήρωσε στο πλαίσιο της θερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

«Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της συμμαχίας», είπε.Διευκρίνισε ότι δεν έχει σήμερα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ούτε πρόκειται να το κάνει εντός της ημέρας, αλλά βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία μαζί του.

Σε ό,τι αφορά την συνεννόηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα, υποστήριξε ότι μίλησε μαζί του για τις σχέσεις με Τουρκία, οι οποίες είναι, όπως είπε, πάρα πολύ πολύπλευρες.

Ημεροδρόμος