Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, στη διάρκεια της λειτουργίας για τον εορτασμό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, στο κήρυγμα του, ζήτησε από τους πιστούς να μη φορούν μάσκες μέσα στις εκκλησίες «για να μην φυλακίζουν την πίστη» τους, όπως δημοσιεύεται στο romfea.gr.

Πρόκειται για εγκληματικό σκοταδισμό, αφού από τη θέση που κατέχει μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους σε περίοδο πανδημίας.  Η δήλωση του Ειρηναίου δεν είναι μεμονωμένη. «Δεν θέλω καρναβάλια στην εκκλησία» είχε πει παπάς στην Εορδαία στη Δυτική Μακεδονία, ζητώντας από πιστή να αποχωρήσει από την εκκλησία. 

Παράλληλα, στην ίδια σκοταδιστική κατεύθυνση η επίσημη εκκλησία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει με τη θεία κοινωνία.  «Θα ξέρετε ότι τον τελευταίο καιρό έγινε πολύς λόγος, πολλή συζήτησις, για την Θεία Κοινωνία. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάρουμε το μικρόβιον του κορωνοϊού. Γι’ αυτό και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αλλάξαμε τον τρόπο μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας». Τα παραπάνω είχε δηλώσει πρόσφατα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος,  σε μια περίοδο που τα κρούσματα αυξάνονται παγκοσμίως. Τα ίδια υποστηρίζει και η Ιερά Σύνοδος στην Ελλάδα.

***

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Μεθόδιος Βερνιδάκης  διέψευσε πως υπάρχει τέτοια δήλωση του Ειρηναίου, υποστηρίζοντας σύμφωνα με το neakriti.gr : Ο «αρχιεπίσκοπος Κρήτης απαντώντας σε ερώτηση για τις μάσκες και όσους αντιδρούν με τη χρήση τους, επισήμανε ότι όποιος θέλει μπορεί να την αφαιρέσει. Δεν προέτρεψε τους πιστούς να αφαιρέσουν τις μάσκες, όλα αυτά δεν ισχύουν. Ούτε έκανε λόγο για φυλακισμένη πίστη, αυτή η δήλωση είναι ανύπαρκτη. Εξάλλου οι δηλώσεις έγιναν μετά τη θεία λειτουργία όπου το 98% των πιστών φορούσε μάσκα».

Πάντως, ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του «άδειασε» τη διάψευση: «Είμαστε ελεύθεροι στην εκκλησία δεν είμαστε σκλαβωμένοι. Τουλάχιστον μέσα στο ναό να μη φορούμε. Έξω από το ναό, εντάξει».

Δείτε το βίντεο:

Ημεροδρόμος