Φονικός κόσμος, του Θανάση Σκαμνάκη

Του Θανάση Σκαμνάκη

Μερικές φορές είναι σημαντικό, νομίζω, να αναπαράγονται οι ειδήσεις – εκείνες οι οποίες δεν παίζουν συχνά, ή δεν παίζουν ποτέ στα βρώμικα νερά των καναλιών της τηλεοπτικής Βενετίας μας – όχι γιατί μπορούν από μόνες να δημιουργήσουν συνείδηση, αλλά γιατί μπορούν να αποκαλύπτουν τι βρίσκεται πίσω από τα εκατομμύρια, δισεκατομμύρια μικρά μηνύματα, στο μεγάλο δίκτυο της αναπαραγόμενης (ψευδούς) ευδαιμονίας.

Ένα από τα βασικά δόγματα του νεοφιλελευθερισμού είναι πως ακόμα κι αν μεγαλώνουν  σε ιλιγγιώδη μεγέθη οι ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών, ο πλούτος και η ευημερία που παράγεται από την “απελευθέρωση” τις επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής εφευρετικότητας και του ανταγωνισμού είναι τέτοιος ώστε να κάνει όλον τον πλανήτη να ευημερεί, γιατί καθένας έχει να μοιραστεί κάτι παραπάνω από εκείνο που μοιραζόταν πριν. Μια αδιάκοπη πρόοδος που κάνει του πλούσιους πλουσιότερους αλλά και τους φτωχούς λιγότερο φτωχούς. Όλοι έχουν μερίδιο, μικρό ή μεγάλο στην ευημερία.

Αποδείχθηκε σωστό ως προς το πρώτο σκέλος, των πλουσίων που έγιναν ασύλληπτα πλούσιοι, αλλά όχι ως προς το δεύτερο, όπως δείχνει η πείρα και τα στοιχεία. Οι οποίοι δεύτεροι επί πλέον γίνονται θύματα του φονικού αυτού κόσμου της γυάλινης ευημερίας!

Η καρδιά του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού μας προμηθεύει τα υποδείγματα.

Η είδηση, λοιπόν, είναι πως στις ΗΠΑ περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση ή από άλλες αιτίες σχετιζόμενες με το οπιούχο φάρμακο Oxycontin. To φάρμακο παράγεται από την εταιρεία Purdue Pharma, ιδιοκτησίας της οικογένειας Σάκλερ που θεωρείται μια από τις πλουσιότερες στην Αμερική και της οποίας μεγάλο μέρος της περιουσίας, περίπου 13 δισ. δολάρια, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κυκλοφορία του εν λόγω φαρμάκου.

Το φάρμακο είναι παυσίπονο και έχει βασικό συστατικό την οξυκωδόνη, συγγενή της ηρωίνης και δυο φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη. Η εταιρεία με μια πρωτοφανή εκστρατεία, στην οποία στράτευσε καθηγητές, άλλους επιστήμονες, γιατρούς, κυβερνητικούς παράγοντες, ιατρικά συνέδρια, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκές έρευνες, γενναίες επιδοτήσεις και χρηματισμό, δωρεές για πολιτιστικές δραστηριότητες, φιλανθρωπίες και τέτοια, κατάφερε να κυριαρχήσει η άποψη πως το φάρμακο δεν ήταν εθιστικό και να εισπράξει δισεκατομμύρια. Όπως αναφέρεται, γιατρός του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων, που ευθυνόταν για την έγκριση του Oxycontin, παραιτήθηκε και δυο χρόνια μετά προσλήφθηκε από την Prude.

Κάποια στιγμή, ύστερα από αλλεπάλληλες καταγγελίες, αφυπνίσθηκαν οι εισαγγελείς οι οποίοι συνέταξαν βαρύ κατηγορητήριο εναντίον της εταιρείας και τριών βασικών στελεχών της. Μια καταδίκη θα σήμαινε, πιθανότατα, κλείσιμο της εταιρείας και θα οδηγούσε τα στελέχη στη φυλακή.

Και ω του θαύματος! Το υπουργείο Δικαιοσύνης έξι μήνες μετά ήρθε σε συμβιβασμό με την εταιρεία, η οποία πλήρωσε 654 εκατ. δολάρια (τα κέρδη της εταιρείας στο διάστημα αυτό ξεπέρασαν τα 35 δισ. δολάρια) προκειμένου να περιοριστούν οι κατηγορίες και να βγουν οι υπεύθυνοι με αμυχές από την υπόθεση.

Για τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εθισμένους δεν έγινε, ως φαίνεται λόγος.

Αυτά συνέβησαν το σωτήριον έτος 2007, αλλά έγιναν γνωστά μόλις πριν λίγες μέρες.

Την πληροφορία με όλα τα στοιχεία θα την βρείτε, όπως κι εγώ, στην Εφημερίδα των Συντακτών σε σχετικό ολοσέλιδο άρθρο του Μπάμπη Μιχάλη.

Ο ωραίος κόσμος του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού έχει μερικά σκούρα σημεία, αλλά  υπάρχουν οι κυβερνήσεις για να βρίσκουν τον τρόπο να τα “καθαρίζουν” και υπάρχουν πρόθυμοι επιστήμονες, ακαδημαϊκά πρόσωπα, δημοσιογράφοι και λοιποί, να υπηρετήσουν την εντεταλμένη αλήθεια!

“Να σου δώσω μια να σπάσεις…”;

kommon