Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα ότι κατέσχεσαν το φορτίο από 4 τάνκερ που μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο με προορισμό τη Βενεζουέλα για «λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης», τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Μπράβο! Οι μεγαλύτεροι τρομοκράτες του κόσμου, που εισβάλουν σε χώρες και τις κατακρεουργούν πχ όπως το Ιράκ και η Λιβύη, που σκοτώνουν ή συλλαμβάνουν, βασανίζουν, φυλακίζουν όποιον θέλουν, σε όποια χώρα και να βρίσκεται, που κατάσχουν τα χρήματα και την περιουσία μη αρεστών κρατών, τώρα προχώρησαν και σε ανοικτή πειρατεία.

Αυτό το έρμο το συμβούλιο ασφαλείας και ο ίδιος ο ΟΗΕ θα κάθονται άλαλοι μπρος σε αυτά τα νέα εγκλήματα κατά της διεθνούς νομιμότητας;

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου «κατασχέθηκαν», ποσότητα που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη «κατάσχεση» από τις ΗΠΑ ιρανικού πετρελαίου, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένα δελτίο τύπου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal. Η αρπαγή κατάσχεση… Θαρρείς και τους χρωστούσαν!

Το υπουργείο ανέφερε ότι κατέθεσε τη 2α Ιουλίου ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσιγκτον αγωγή και εντολή κατάσχεσης για τα φορτία των πετρελαιοφόρων Bella, Bering, Pandi και Luna, με προορισμό τη Βενεζουέλα.

“Η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ότι πραγματοποίησε αυτήν την κατάσχεση με επιτυχία και κατέσχεσε περίπου 1,12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου”, σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου. Χαίρονται για την «επιτυχία» τους οι σύμμαχοι μας και το διατυμπανίζουν στα πέρατα του κόσμου για να σκιαχτούν και άλλο οι υποταγμένοι…

“Με τη βοήθεια ξένων εταίρων, το κατασχεμένο φορτίο βρίσκεται τώρα στα χέρια των ΗΠΑ”. Να σου και οι πρόθυμοι και προβλέψιμοι!

Από την πλευρά του, και για τους δικούς τους λόγους, ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βενεζουέλα Χότζατ Σολτανί έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ότι οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσχεση των ιρανικών τάνκερ συνιστούν “ένα ακόμη ψέμα και έναν ψυχολογικό πόλεμο” εκ μέρους των ΗΠΑ.

“Τα πλοία δεν είναι ιρανικά και ούτε ο ιδιοκτήτης ούτε η σημαία έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ιράν”, ανέφερε ο Σολτανί.

Δεν είναι σαφές πού βρίσκονται τα πλοία – τα Bella, Bering, Pandi και Luna – ή τα φορτία τους, αλλά οι καπετάνιοι του πλοίου πριν από εβδομάδες απενεργοποίησαν τις συσκευές εντοπισμού τους για να κρύψουν τις τοποθεσίες τους, δήλωσε ο Russ Dallen, συνεργάτης μεσιτείας στο Μαϊάμι Caracas Capital Markets, που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων.

Το Bering έπαυσε να εντοπίζεται στις 11 Μαΐου στη Μεσόγειο κοντά στην Ελλάδα και έκτοτε δεν έχει ενεργοποιήσει τον αναμεταδότη του, ενώ το Bella έκανε το ίδιο στις 2 Ιουλίου στις Φιλιππίνες, δήλωσε ο Ντάλεν. Το Λούνα και το Πάντι εντοπίστηκαν τελευταία όταν ήταν μαζί στον Κόλπο του Ομάν στις 10 Ιουλίου όταν ήρθε η εντολή κατάσχεσης των ΗΠΑ. Τα δεδομένα αποστολής δείχνουν ότι το Pandi, το οποίο πηγαίνει επίσης από τον Andy, αναφέρει ότι έχει «καταστραφεί» ή πουλήθηκε ως σκραπ, είπε ο Ντάλεν.

Παρά τη θέση του στα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο, η Βενεζουέλα δεν παράγει αρκετή εγχώρια ραφιναρισμένη βενζίνη και έχει δει τη συνολική παραγωγή αργού να πέσει στο χαμηλότερο σε πάνω από επτά δεκαετίες εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει την πίεση στους ιδιοκτήτες πλοίων να συμμορφωθούν με κυρώσεις εναντίον αμερικανικών αντιπάλων όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Βόρεια Κορέα. Τον Μάιο, εξέδωσε οδηγία που παροτρύνει την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία να πάψει να αναζητά τακτικές για αποφυγή κυρώσεων όπως επικίνδυνες μεταφορές από πλοίο σε πλοίο και απενεργοποίηση υποχρεωτικών συσκευών παρακολούθησης – και οι δύο τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες παραδόσεις πετρελαίου από και προς τα δύο κράτη Ιράν και Βενεζουέλα.

Επιμέλεια: Ν.Π.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, aljazeera

Εύφορη Πεδιάδα