Οι δυο αρνήσεις. Η δυναμική των αντιθέσεων του σύγχρονου κόσμου. Του Αλέκου Αναγνωστάκη

Του Αλέκου Αναγνωστάκη

Μπλόκο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ του Ιράν

Άρνηση έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων  της ΕΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε χθες 14 Αυγούστου την αμερικανική πρόταση για ψήφισμα υπέρ της παράτασης του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν, το οποίο λήγει τον Οκτώβριο, προκαλώντας τη μήνιν της Ουάσιγκτον.

Η πρόταση έλαβε  2 στους 17 ψήφους!

Να σημειωθεί πως αρνήθηκαν να στηρίξουν τις ΗΠΑ ακόμη και η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία. Άρνηση που χαρακτηρίστηκε ως απογοητευτική  από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια Ρόμπερτ ΟΜπράιαν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τους φίλους μας στην περιοχή, οι οποίοι ανέμεναν περισσότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι το τρομοκρατικό θεοκρατικό καθεστώς δεν θα είναι ελεύθερο να αγοράσει και να πουλήσει όπλα που απειλούν την καρδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και ακόμη παραπέρα», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωσή του μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Ανοίγει επομένως ο δρόμος για μακρά αναμέτρηση με επιπτώσεις για τη διεθνή συμφωνία του 2015, που συνήφθη για να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

Την ίδια ημέρα το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου που συγκλήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αρνήθηκε δε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετα το πέρας των συνομιλιών εξ αιτίας της άρνησης της Γερμανίας να καταδικάσει τη στάση της Τουρκίας.  Η διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Σύμφωνα με  την  «Καθημερινή», η ελληνική πλευρά επέμενε σε πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Η γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία αυτή δημοσιοποιήθηκε.

Φυσικά δεν πρόκειται για ζήτημα συγκυρίας όπως οι εξελίξεις προμηνύουν.

Ο γερμανικός τύπος ακολουθεί μια εξαιρετικά ψυχρή στάση στα τεκταινόμενα – αν όχι και ελαφρά ευνοϊκή προς την κυβέρνηση Ερντογάν – ενόψει της διαφαινόμενης αποδοχής (και προώθησης από ό,τι φαίνεται) από τη γερμανική κυβέρνηση της πρότασης που κατέθεσε ο Ερντογάν περί συνεννόησης των χωρών της Μεσογείου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων» σημειώναμε στο άρθρο. ” Ελληνοτουρκική Αντίθεση: «Καημένε Μακρυγιάννη να ‘ξερες γιατί το τζάκισες το χέρι σου» ”

Τις εξελίξεις αυτές νομίζουμε πως θα ήταν εξαιρετικά αναγκαίο να τις εντάξουμε στο μεγάλο κάδρο ενός μεταβαλλόμενου κόσμου σε μια νέα μεταβατική εποχή.

«Το κεφαλαιοκρατικό σύστημα, σημειώναμε στα ζητήματα στρατηγικής, ΕΔΩ θυμίζει όλο και περισσότερο εκείνους τους αναδρασιακούς βρόχους της βιολογίας που κινούνται σε μια χαοτική κατάσταση ανισορροπίας για να επανέλθουν σε μια νέα ισορροπία η οποία προετοιμάζει την επόμενη χαοτική κατάσταση σε ανώτερο επίπεδο.

Πρόκειται για την εμφανή πλέον, ανικανότητα των θεσμών και των ατόμων του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, των προσωποποιήσεων του κεφαλαίου, να χαλιναγωγήσουν την καταστροφική πλευρά της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Έτσι όμως απλά μεταθέτουν χρονικά την επόμενη κρίση.

Στην ουσία  προετοιμάζουν μια νέα, ανώτερη και πιο καταστροφική κρίση, που μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή, με αφορμή την κρίση του παγκόσμιου εμπορίου λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την κρίση του Brexit ή με οποιαδήποτε άλλη..

Η βάση αυτής της κατάστασης είναι πως το κεφάλαιο είναι ταυτόχρονα το μέσο και ο τελικός σκοπός, η αφετηρία και το τέλος της εμπορευματικής παραγωγής.»

kommon