Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες... Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Της Βασιλικής Σιούτη

Ενώ η Τoυρκία παίζει με τα όρια επιχειρώντας να προκαλέσει εκνευρισμό στην Ελλάδα και να νομιμοποιήσει τις παράνομες ενέργειες της

Η ΤOYΡΚΙΑ ΠΑΙΖΕΙ με τα όρια επιχειρώντας να προκαλέσει εκνευρισμό στην Ελλάδα και να νομιμοποιήσει τις παράνομες ενέργειες της, αλλά η ελληνική πλευρά διατηρεί την ψυχραιμία της, διεξάγοντας ταυτόχρονα μια διπλωματική υπερδραστηριότητα και δηλώνοντας έτοιμη για όλα. Αιφνιδιασμός άλλωστε δεν υπήρξε. Όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα είχαν προαναγγελθεί και ήταν απολύτως αναμενόμενα.

Στα θετικά των τελευταίων ωρών καταγράφεται η συνάντηση που θα γίνει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και οι επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η τήρηση ίσων αποστάσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου, η στάση της οποίας εμποδίζει και τις ουσιαστικές κυρώσεις απέναντι στην παραβατικότητα του Ερντογάν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως, διαψεύδει τον πρωθυπουργό ότι η Τουρκία ως τώρα μόνο προκαλεί και μιλά για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες του τουρκικού καθεστώτος αποκαλύπτουν τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας και αποδεικνύουν στην πράξη ότι οι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές.

Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας που κλιμακώνεται είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολεί για καιρό τη χώρα, όπως εκτιμά τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, χωρίς όμως να έχουν τεθεί πολύ ξεκάθαρα ως τώρα οι κόκκινες γραμμές από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί έρευνες στις περιοχές που διεκδικεί, ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει ότι παρά τα απλωμένα καλώδια του Oruc Reis, αυτό για την ώρα δεν πραγματοποιεί έρευνες.

Η τουρκική κυβέρνηση για άλλη μια φορά κλιμακώνει τις προκλήσεις της, χωρίς αυτό να έχει συνέπειες -τουλάχιστον ως τώρα. Ακόμα πιο προκλητικό είναι ότι ενώ είχε συμφωνήσει με τη Γερμανία -που είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο- να μην προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες και να προσέλθει σε συνομιλίες (λαμβάνοντας ανταλλάγματα που αφορούν στον τουρισμό της), τελικά και τις συνομιλίες τίναξε στον αέρα και στις παράνομες ενέργειες προχώρησε κανονικά.

Η δικαιολογία της ήταν ότι η Ελλάδα προχώρησε σε “μονομερείς ενέργειες”, όπως αποκαλεί τη συμφωνία για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Φυσικά είναι παράλογο να δέχεται η Ελλάδα να συνομιλήσει με την Τουρκία, η οποία έχει συνάψει το -αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο- μνημόνιο με την Λιβύη, που παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να αρνείται η Τουρκία, θέτοντας ζήτημα για την καθόλα νόμιμη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας που κλιμακώνεται είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολεί για καιρό τη χώρα, όπως εκτιμά τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, χωρίς όμως να έχουν τεθεί πολύ ξεκάθαρα ως τώρα οι κόκκινες γραμμές από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Ούτε οι προθέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και κανείς ως τώρα δεν έχει πειστεί ότι επιθυμεί πραγματικά, ή είναι διατεθειμένη να πάει σε στρατιωτική σύρραξη.

Ο Έβρος φαίνεται πως ήταν η πρόβα. Η οποία δεν πήγε καλά βέβαια για τον Ερντογάν, αλλά εκείνος προφανώς συμπέρανε ότι η επόμενη επιθετική ενέργεια θα έπρεπε να είναι πιο σαφής και πιο απειλητική.

Η Ελλάδα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για να ενημερώσει τα κράτη-μέλη και να ζητήσει υποστήριξη, αλλά αυτή θα έχει νόημα, αν αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Από ρητορικές καταδίκες ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πτοείται και το έχει αποδείξει.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά τελευταία, η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο αιφνιδίασε και τη γερμανική κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια της Γερμανίας ωστόσο, δεν έχει κάποια βάση, καθώς η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και δεν οφείλει να ζητά την άδεια άλλων κρατών προκειμένου να πράξει τα δέοντα για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά της συμφέροντα, όταν αυτά απειλούνται και μάλιστα άμεσα. Ούτε οφείλει να ενημερώσει μια ξένη κυβέρνηση, η οποία αν και εταίρος της στην ΕΕ, τηρεί σχεδόν ίσες αποστάσεις μεταξύ της παραβατικής Τουρκίας και της Ελλάδας.

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου κρίνεται ως αναγκαία από τους περισσότερους στην Ελλάδα κι έγινε για να προστατευθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μετά από την επιθετική ενέργεια της Τουρκίας και της Λιβύης με το μνημόνιο τους, που τα αμφισβητούσε. Η συμφωνία αυτή ωστόσο, “διεμβολίζει” μεν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά δεν το ακυρώνει. Κι ας είναι σύμφωνη με Διεθνές δίκαιο, ενώ το τουρκολιβυκό μνημόνιο όχι. Κρίθηκε όμως ως απολύτως απαραίτητη στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς κατοχυρώνει τα δικαιώματα της Ελλάδας που έθιγε η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (η μόνη που υπήρχε, αφού η Ελλάδα δεν είχε καταθέσει συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της).

Κριτική υπήρξε και από την αντιπολίτευση, αλλά και από ανεξάρτητους αναλυτές, που υποστήριξαν ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής υπέρ της Αιγύπτου. Υπήρξαν επίσης και κάποιες μειοψηφικές φωνές π.χ στον ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισαν τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως αχρείαστη, αλλά η κριτική αυτή στόχευε και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (αν όχι κυρίως σε αυτήν) η οποία τελευταία υπερθεματίζει σε “πατριωτικές” θέσεις, με τις οποίες οι φωνές αυτές στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν.

Η κυβέρνηση πάντως ποντάρει πολλά στη συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη, αλλά και στα όσα συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλoράνς Παρλύ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες επαφές είναι αυτές που ανησυχούν περισσότερο την Τουρκία, καθώς εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή έχει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Εμανουέλ Μακρόν.