Το πρωτόκολλο για την ασφαλή επανέναρξη της σχολικής χρονιάς, που αναμενόταν υπογράφηκε πρόσφατα. Υπογράφηκε από την Υπουργό Παιδείας Lucia Azzolina, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του σχολείου (εξαιρουμένης της Gilda της Ένωσης των Εκπαιδευτικών, η οποία έσπασε όλες τις σχέσεις με το υπουργείο) και των ενώσεων των διευθυντών του σχολείου.
Γραφείο βοήθειας για σχολεία, εθελοντικά τεστ Covid για εκπαιδευτικούς και, τυχαία, για τους μαθητές, μέθοδοι εισόδου και εξόδου, εσωτερικές κινήσεις, απολύμανση χώρων, ψυχολόγος για το προσωπικό και τους μαθητές. Το Πρωτόκολλο προσφέρει ένα πλαίσιο κανόνων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πρέπει επίσης να γίνει σημείο αναφοράς για τις οικογένειες.
Τα συνδικάτα έχουν ορίσει τη συμφωνία ως «ιστορική» στο μέρος στο οποίο δεσμεύεται να ξεπεράσει τους κανόνες του πρώην υπουργού Gelmini το 2008, «που είχε οδηγήσει σε περικοπές και «μαθήματα κοτέτσι» με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.
Η Lucia Azzolina δεσμεύτηκε επίσης να υπερβεί τον κανόνα του διατάγματος 81 και να αναζητήσει πόρους για την αντιμετώπιση του ζητήματος του υπερπληθυσμού των μαθητών στα σχολεία.
Ο Rino Di Meglio, εθνικός συντονιστής της ένωσης των εκπαιδευτικών, εξηγεί τη διαφωνία σχετικά με το πρωτόκολλο ασφάλειας στο οποίο η ένωση δεν συμμετείχε μετά την αναστολή των συνδικαλιστικών σχέσεων με το υπουργείο παιδείας.
Σύμφωνα με αυτόν, υπάρχουν πολλά σημεία που περιέχονται στο έγγραφο του οποίου η εφαρμογή επαφίεται σε μεταγενέστερα μέτρα. Όπως για τους μαθητές με αναπηρία, τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, την ευθύνη της τηλεκπαίδευσης στους διευθυντές κ.α.. Επίσης υπάρχουν και πολλές ασάφειες σχετικά με τα μέτρα. Τέλος η Ένωση θεωρεί ότι τα 977 εκατομμύρια που διατέθηκαν από το υπουργείο είναι επαρκή για να καλύψουν μόνο 50 χιλιάδες νέες θέσεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για μόνο έξι μήνες, δεδομένου ότι το κόστος ενός υπαλλήλου, ακαθάριστο του κράτους, είναι περίπου 40 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Όλοι τέλος περιμένουν να δουν αν η Ιταλία θα βρει τα πάνω από 2 εκατομμύρια νέα μονοθέσια θρανία, για να αρχίσει η σχολική χρονιά στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο μέσω της εφημερίδας La Repubblica δηλώνει ότι «καλό θα ήταν η κυβέρνηση να ανέθετε την όλη αυτή δουλειά στους ιταλούς μαραγκούς, έτσι ώστε να περιοριστεί η χρήση του πλαστικού και να δοθεί ένα πραγματικό χέρι βοήθειας στην οικονομία της χώρας».
Leave a Reply