Συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος στο Κάιρο, κατά τη συνάντηση που είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ ανακεφαλαιώνοντας τις κυβερνητικές θέσεις: Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

– Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.

– Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.

– Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.

– Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

– Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.

– Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο  η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.

Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.

– Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

– Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών».

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Είναι όμως έτσι;

H πιθανή εξέλιξη που ανησυχούσε τον τελευταίο καιρο την τουκική διπλωματία, εγινε χθες πραγματικότηα. Η υπογραφή έστω και μερικής ΑΟΖ από Ελλάδα και Αίγυπτο αλλάζει τώρα τα δεδομένα. Πλέον υπάρχουν δύο συμφωνίες που σχηματίζουν ένα Χ πάνω στον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Η Άγκυρα συχνά πυκνά τον τελευταιο καιρό ακόμη και με δημόσιες τοποθετήσεις παρότρυνε την Αίγυπτο να μην προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελλάδα.

Η αντίδραση ήταν άμεση και ο εκπρόσωπος του υπΕξ της Τουρκίας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, ότι η συμφωνία είναι ως μη γενόμενη. Μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι αυτή η θέση της Τουρκίας θα επιδειχθεί στις διαπραγματεύσεις αλλά και στο πεδίο. Και ο υπΕξ της Τουρκίας Τσαβούσογλου δήλωσε πως η νέα συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας.

…Πάντως τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν θετικά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα θα εφαρμόσει απόφαση της Χάγης, αν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί με αντικείμενο τη υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ…

Σημειώνει ο Ριζοσπάστης: Παρά τις τυμπανοκρουσίες που ακολούθησαν από πλευράς της κυβέρνησης – χωρίς ακόμα να έχει γίνει επίσημη ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενό της – ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο «ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και «κατοχυρώνει πλήρως» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα όσα έγιναν γνωστά, όπως και ο σχετικός χάρτης που κυκλοφόρησε, προκαλούν σοβαρά ερωτήματα και επί της ουσίας δείχνουν προς την κατεύθυνση οδυνηρών συμβιβασμών σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με γνώμονα την προώθηση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης στην περιοχή.

Εξάλλου, στις δηλώσεις τους αμέσως μετά τη συμφωνία, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσαν πως και η κίνηση αυτή, μετά και από την αντίστοιχη επίσης προβληματική συμφωνία με την Ιταλία, αποτελεί έναν ακόμα «κρίκο» στις διευθετήσεις και στα σχέδια συνεκμετάλλευσης που έχουν δρομολογηθεί συνολικά στην περιοχή και ειδικότερα στα Ελληνοτουρκικά με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη συμφωνία, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα παραδέχονταν ότι «η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών».

Η χάραξη, σύμφωνα και με όσα ζητούσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, φτάνει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που τέμνει εγκάρσια τη Ρόδο, αφήνοντας όλη την υπόλοιπη χάραξη ανατολικότερα μέχρι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης για …αργότερα.

Επίσης, προκαλεί εντύπωση και το γεγονός ότι δεν υπάρχει χάραξη ΑΟΖ δυτικά του 26ου Μεσημβρινού που τέμνει εγκάρσια τον νομό Λασιθίου Κρήτης.

Αλλωστε, αναλύσεις στον Τύπο ήδη από χτες (π.χ. στην ΕΡΤ1), σκιαγραφώντας στοιχεία και παρασκήνιο της συμφωνίας, αναδείκνυαν μια σειρά προβληματικά σημεία: Οτι καλύπτει μόνο τη μισή Ρόδο, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν θα έπρεπε να αφεθεί εκτός αυτής της πρώτης φάσης οριοθέτησης μόνο του το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, επιβεβαιώνοντας ότι θα πάνε σε διαπραγμάτευση για κείνη την περιοχή. Οτι η οριοθέτηση έγινε με διαμοιρασμό της συνολικής θαλάσσιας ζώνης σε ποσοστό 56% για την Αίγυπτο και 44% για την Ελλάδα, με μετακίνηση της γραμμής οριοθέτησης προς βορρά. Ακόμα, ότι η συμφωνία προβλέπει ότι τα δυο μέρη θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ανατολικά του σημείου που σταμάτησε η πρώτη φάση χάραξης και για οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και των δύο πλευρών, ενώ γίνεται μετά από απαίτηση των Αιγυπτίων αναφορά και στο ενδεχόμενο συμφωνίας με «τρίτο μέρος»…

Στο δρόμο για τις τέτοιες «διευθετήσεις» ανάμεσα στις αστικές τάξεις, διπλωματικές πηγές μιλούσαν για «ισορροπημένη συμφωνία», που περνά το «μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα δεν εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες» και κατέληγαν …ευχόμενοι ότι «η Τουρκία και η Λιβύη θα αντιληφθούν και θα εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων», στέλνοντας ξανά σήμα στην Αγκυρα.

Ολα αυτά στην ουσία ακυρώνουν το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η συμφωνία είναι «σφήνα» στο τουρκο-λυβικό σύμφωνο, αλλά «δείχνουν» τη συμφωνία ως ένα μέρος μιας συνολικής διευθέτησης στην περιοχή, ένα ευρύτερο παζάρι με επώδυνους συμβιβασμούς και γκριζάρισμα κυριαρχικών δικαιωμάτων, κατά απαίτηση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ να «τρέξουν» γρήγορα οι εξελίξεις.

Στο Documento έχουμε γράψει εδώ και καιρό ότι η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και η αντίστοιχη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα με την Αίγυπτο πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κομμάτια στο ίδιο παζλ όπου η συνολική εικόνα παραπέμπει στην έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία (είτε διμερών, είτε υπό την εποπτεία της Γερμανίας είτε στη Χάγη) για την επίλυση (ελπίζουμε) της διαφοράς μας σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα και τα υπερκείμενα αυτής ύδατα (ΑΟΖ).

Δυστυχώς, η περιορισμένη επήρεια των Διαπόντειων νήσων βορειοδυτικά της Κέρκυρας που αποδέχθηκε η Αθήνα στη συμφωνία της με τη Ρώμη αλλά και η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως όλα δείχνουν, με την Αίγυπτο όπου αφήνει εκτός τα «αμφισβητούμενα» για τις ΗΠΑ νερά της Ν.Α. Μεσογείου μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και συνεπώς ανοιχτό το μείζων θέμα της ΑΟΖ του Καστελόριζου, της Ρόδου και της Κρήτης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στη χώρα μας. Η όποια συμφωνία, αν και εφόσον επιτευχθεί με την Τουρκία, θα βάζει για τα καλά τη γειτονική χώρα στο ενεργειακό παιχνίδι της Ν.Α. Μεσογείου και θα τη δικαιώνει μερικώς αν όχι ολικώς στις αιτιάσεις της για περιορισμένη έως καθόλου επήρεια του Καστελόριζου και μειωμένη επήρεια της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και της Κρήτης.

…Από την πλευρά του πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είχε προειδοποιήσει νωρίτερα γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα ότι «Το χειρότερο που θα κάνει η κυβέρνηση, είναι στο όνομα των παραχωρήσεων σε Τουρκία, να υποχωρήσει σε απαιτήσεις τρίτων στο νότο, όπως ήδη έκανε με Ιταλία-ΑΟΖ στο Ιόνιο. Αντί να επεκτείνει την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην ΝΑ Κρήτη, που είναι μονομερές δικαίωμα μας, ώστε να κοπεί στη μέση και αυτόματα ακυρωθεί, χωρίς παραχωρήσεις, ΑΟΖ Τουρκίας- Λιβύης, δέχεται συμφωνία με ευνουχισμένα τα δικαιώματα μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ειδικά δε», προσθέτει, «καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Αναφέρει ότι «αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».

«Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η σταθερή θέση μας είναι ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο. Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η μερική συμφωνία, ενώ διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας».

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση Εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής

«Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, εκτιμώντας πως «πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “ιστορικής συμφωνίας” καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

«Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή» σημειώνει το ΚΚΕ και «εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης».

Καλεί την κυβέρνηση καλείται να απαντήσει με «καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς» εάν: α) έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, β) στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια, και γ) τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη.

Το ότι η συμφωνία είναι μερική δεν σημαίνει ότι οι ακτές των νησιών δεν προκαλούν επικαλυπτόμενες διεκδικήσεις ανατολικά του 28ου μεσημβρινού εφόσον προβλέπεται ρήτρα μη παραίτησης σε αυτήν. Αυτό αφορά ιδίως στην επέκεινα του ορίου του 28ου μεσημβρινού μελλοντική οριοθέτηση. Επίσης, είναι ισορροπημένη, με βάση και την αναλογία των ακτών, όχι της Κρήτης. Η συμφωνία με την Αίγυπτο αποκαθιστά την τάξη στην περιοχή. Διεμβολίζει την τουρκολιβυκή οριοθέτηση καθιστώντας -λόγω ελληνικής έμπρακτης αμφισβήτησης- την εφαρμογή του επίμαχου μνημονίου δυσχερή. Αποκαθιστά την ανάκτηση των δικαιωμάτων που παράγουν οι ακτές των νησιών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Με λίγα λόγια η Ελλάδα ανακτά την πρόσβασή της σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, «όσον αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Εκπλήσσει το γεγονός ότι τέτοιες ανακοινώσεις και ισχυρισμοί εκδόθηκαν από μια πλευρά που δεν είναι εξοικειωμένη με τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Το «δυνατό σημείο» της συμφωνίας, το οποίο μάλιστα δεν αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, είναι πως αποτελεί μια πρωτοβουλία δύο χωρών βασισμένη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου με την οποία είναι πλήρως ασύμβατο το μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης. Εκεί εδράζονται και οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για «ακύρωση» αυτού του μνημονίου στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Θέση που δείχνει να τεκμαίρεται και από την τουρκική αντίδραση. Το μόνο επιχείρημα της Άγκυρας είναι πως η οριοθετείται περιοχή που βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας που …η ίδια έχει δηλώσει στον ΟΗΕ και ότι θίγει δικαιώματα της Λιβύης. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά είχε «προοικονομηθεί», αφού το ζητούμενο της υπογραφής της συμφωνίας ήταν φανερός στόχος της ελληνικής διπλωματίας.

Παρόλα αυτά φαίνεται πως τίθενται άμεσα τρία ερωτήματα:

Αν αυτή η συμφωνία θα κάμψει την τουρκική επιθετικότητα. Τα πρώτα δείγματα γραφής της Άγκυρας δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως ισχυρίζεται ότι το επιχείρημα περί ακυρότητας της συμφωνίας «θα το αποδείξουμε και στο πεδίο και στο τραπέζι» και προς επίρρωση του ισχυρισμού, εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις πραγματικών πυρών ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Πώς αυτή η συμφωνία θα ενταχθεί και αν ενταχθεί σε τι θα ωφελήσει στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αυτές που προγραμματίζονταν να αρχίσουν ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Πράγμα που είναι εξαιρετικά πιθανό να μην συμβεί πλέον. Όπως πάντως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην χθεσινή ενημέρωση «εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές για τις θαλάσσιες ζώνες και αναμένουμε από την Τουρκία, αν αυτά που λέει τα εννοεί, να προχωρήσουμε ακόμη και μέσα στον Αύγουστο στις διερευνητικές επαφές». Σύμφωνα με όσα είπε στο News247 o εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης για την συμφωνία δημιουργείται πλέον ένα νομικό καθεστώς αφού «έχουμε δύο συμφωνίες που επικαλύπτουν η μία την άλλη, άρα έχουμε μία νομική διαφορά. Με βάση αυτή τη νομική διαφορά θα μπορούσαν ενδεχομένως τα τέσσερα μέλη να κατέληγαν στο δικαστήριο της Χάγης». Ετοιμότητα για μια τέτοια διαδικασία εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας στην ομιλία του την Τετάρτη στο «2020 Aspen Security Forum» πως «εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης» αναφερόμενος στο μόνο ζήτημα που η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι διαφορά, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες.

Αν η μερικότητα της συμφωνίας αυτής, μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στις όποιες συνεννοήσεις με την Τουρκία, όπως και τι είδους προηγούμενα δημιουργεί. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «η υπογραφείσα οριοθέτηση είναι τμηματική, αποτελεί δηλαδή τμήμα συνολικής, μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών». Δηλαδή θα υπάρξουν και περεταίρω πρωτοβουλίες για ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που όμως όπως εκτιμάται θα επιλυθούν στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών.

Εθνική επιτυχία ή επώδυνος συμβιβασμός; Τίποτα από τα δύο! Σε κάθε περίπτωση οι λαοί της περιοχής ξέρουν ότι οι διαβουλεύσεις και οι συμφωνίες των αστικών κυβερνήσεων παίρνουν υπόψιν μόνο τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα των συμμάχων και προστατών τους. Κάθε συμφωνία τους ετοιμάζει τον επόμενο γύρο των ανταγωνισμών.

Επιμέλεια: Π.Ε.

Εύφορη Πεδιάδα