Η ανοσία βρεφών και παιδιών στην COVID-19

Του Σπύρου Μανουσέλη

Από όλες τις κλινικές και στατιστικές βιοϊατρικές μελέτες επιβεβαιώνεται ότι ο οργανισμός των βρεφών και των παιδιών εμφανίζεται πολύ πιο προστατευμένος από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Κατά τους πρώτους μήνες έως τα πρώτα 10-11 χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά παρουσιάζουν λιγότερες επιπλοκές για την υγεία τους από τους ενήλικες αν μολυνθούν από τον Sars CoV-2 και παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα όπως ελαφρύ βήχα και πυρετό, μικρό ρινοφαρυγγικό ερεθισμό, συμπτώματα που υποχωρούν έπειτα από περίπου μία εβδομάδα. Πώς εξηγείται αυτή η εμφανής διαφορά;

Εχουν διατυπωθεί δύο εξηγητικές υποθέσεις. Η πρώτη σχετίζεται άμεσα με τον μηχανισμό εισβολής των κορονοϊών στα ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία διαθέτουν στις μεμβράνες τους ειδικούς υποδοχείς που ονομάζονται «ACE2» και οι οποίοι επιτρέπουν την είσοδο και τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού στα κύτταρά μας. Τα κύτταρα των ενηλίκων ανθρώπων μπορούν να έχουν χιλιάδες τέτοιους υποδοχείς, ενώ τα κύτταρα των νεογέννητων, των βρεφών και των παιδιών έχουν λίγους μόνο υποδοχείς«ACE2», γεγονός που εμποδίζει τη συγκέντρωση ικανού ιικού φορτίου.

Μια εναλλακτική εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και των μικρών παιδιών είναι υπερβολικά ανώριμο για να μπορεί να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στον νέο κορονοϊό. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην εμφανίζονται στον οργανισμό των παιδιών οι αυτοκαταστροφικές επιπλοκές που στους ενήλικες οργανισμούς προκαλούνται συνήθως από τις υπερβολικές ανοσοποιητικές απαντήσεις στην εισβολή των ιών!

«Πρόκειται για μια μάχη ανάμεσα στον ίο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα», όπως δήλωσε η ειδικός στις παιδιατρικές μολυσματικές παθήσεις Rana Chakrabοrty στο περιοδικό Scientific American, στις 14.07.2020.

Στα βρέφη μέχρι ενός έτους οι ανοσοποιητικές αντιδράσεις του οργανισμού είναι ανεπαρκείς, οπότε η μόλυνση από τον κορονοϊό ενδέχεται να τους δημιουργήσει κάποιες σοβαρές επιπλοκές.

Αντίθετα, τα παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω βρίσκονται, συνήθως, σε μια ευνοϊκή ενδιάμεση κατάσταση: το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν αντιδρά ούτε υπερβολικά, όπως αυτό των ενηλίκων, ούτε ανεπαρκώς όπως των νεογέννητων, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων δεν είναι ακόμα πλήρως λειτουργικό.

efsyn