Την Κυριακή δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, η οποία θα ίσχυε μέχρι τις 30 Ιουλίου για ασκήσεις με πυρά. Στο δημοσίευμα διευκρινιζόταν, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τη Navtex απαγορεύεται στους ναυτιλλομένους η διέλευση από την δεσμευμένη περιοχή. Στη συνέχεια, η Τουρκία εξέδωσε αντι-navtex, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική Navtex παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης του Καστελόριζου.

Τελικά, όπως καταγράφηκε σε δημοσιεύματα, η κυβέρνηση και το Πεντάγωνο διέψευσε τα περί NAVTEX. Για την ακρίβεια διέψευδε τα περί NAVTEX από το Πολεμικό Ναυτικό.  Η NAVTEX που εκδόθηκε, τελικά, ανήκε στο Λιμενικό, αλλά και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν ήταν τόσο σίγουρη. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την Βουλή, υποστήριξε:  «Το Λιμενικό εξέδωσε Navtex, εκτιμήθηκε ότι θα εκλαμβάνετο ως αμφιλεγόμενο μήνυμα, έγινε σε χαμηλό επίπεδο, δεν γνωρίζαμε κάτι, έγινε η σχετική διόρθωση, ολοκληρώθηκε η αποκλιμάκωση».

Στο μεταξύ, σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν υποστήριξε πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CNN Turk, ο Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την διακοπή των επιχειρήσεων ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει η μέρα και λίγες ώρες μετά  μετά η Άγκυρα ανακοίνωσε νέα Navtex, με την οποία δεσμεύει περιοχή ανατολικά από την Αμμόχωστο, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για σεισμογραφικές έρευνες με το Barbaros. Η Navtex τίθεται σε ισχύ από σήμερα 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου και δεσμεύει περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13».

Ο χειρισμός των Navtex από την κυβέρνηση, σε τόσο σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αν κάτι δείχνει είναι έλλειψη σοβαρότητας. Στο μόνο που φαίνεται να δείχνει σοβαρότητα είναι στο «περίμενε» των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων να «μαλώσουν» τη (ΝΑΤΟϊκή) σύμμαχο Τουρκία. Μέχρι τότε ασκεί πολιτική – μέσω Navtex που υπάρχουν και δεν υπάρχουν – που μοιάζει με εκείνο το «μαλώνεις, ρε;» του Ζήκου…

Ημεροδρόμος