Νέα ελλείμματα, νέα μνημόνια

▸«Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το πρωτογενές έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 5,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ». Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει το μέγεθος της επίθεσης που θα δεχτούν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα. Αν κάνουμε την πρόσθεση, βγαίνει πως ο προϋπολογισμός έχει «πέσει έξω» 6,1 δισ. ευρώ, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020 (όταν μέχρι 10-15 Μαρτίου δεν υπήρχαν μέτρα για τον κορονοϊό) και η κρίση ήδη αναπτύσσεται. Θα είναι αυταπάτη να θεωρεί κανείς πως τα ποσά αυτά δεν θα ζητηθούν τελικά από τα συνήθη υποζύγια, τους εργαζόμενους.

«Μα δεν φταίμε εμείς, ήρθε η κρίση του κορονοϊού και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», λένε οι κυβερνητικοί. Προφανώς και δεν είναι έτσι: η πανδημία του κορονοϊού είναι γέννημα της καπιταλιστικής λεηλασίας της φύσης και οι βαριές κοινωνικές συνέπειές της αποτέλεσμα της δραστικής υποβάθμισης του συστήματος υγείας και πρόνοιας. Όσο για το ποιος θα πληρώσει, ο λογαριασμός πρέπει να πάει στο κεφάλαιο, στα κέρδη και τον συσσωρευμένο πλούτο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ διαμορφώνει μια ειδυλλιακή εικόνα για τα «750 δισ. που θα μοιράσει η ΕΕ και τα 32 που θα πάρει η Ελλάδα». Το σκληρό παζάρι που εκτυλίσσεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες δεν παραπέμπει όμως σε οάσεις αλληλεγγύης, μάλλον σε ζούγκλα σκληρού ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, όπως κι αν ονομαστούν, όσα κι αν είναι τα ποσά που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, είναι σίγουρο πως θα συνδέονται με δεσμεύσεις μνημονιακού τύπου για αντιλαϊκές αστικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα

ΠΡΙΝ