Βαθαίνουν οι σχέσεις εξάρτησης και υποτέλειας προς τις ΗΠΑ

Του Κώστα Ήσηχου

Σε μια εποχή όπου η διεθνής νομιμότητα πάει περίπατο, η συνθήκη της θάλασσας, της Λωζάννης , κλπ, γίνονται κουρελόχαρτα από την κυβέρνηση της Τουρκίας και οι γνωστοί μας σύμμαχοι μένουν στο « βρείτε τα», η δική μας εξωτερική μονοδιάστατη πολιτική βρίσκεται όλο και πιο εξαρτημένη, όλο και πιο χειραγωγούμενη, όλο και πιο προβλέψιμη…

Σε πρόσφατο κοινο άρθρο του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάιατ και  του, υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Άδωνη Γεωργιάδη στην “Καθημερινή” με τίτλο : «Η Ελευσίνα συμβολίζει την σύγκληση ελληνικών και αμερικανικών συμφερόντων», αποκαλύπτεται σε ολο της το μεγαλείο η αναβάθμιση της Ελλάδας απο προτεκτοράτο σε επίσημη Γεωπολιτική Αποικία των ΗΠΑ.

Το κείμενο αναγάγει σε «Σωτήρα» των ναυπηγείων Ελευσίνας  ιδιωτική εταιρία (ΟΝΕΧ), που λειτουργεί στην Ελλάδα ως βασικός εκπρόσωπος των συμφερόντων του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η συγκεκρημενη εταιρία θα λάβει χρηματοδότηση για την εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσινας απο την DFC που λειτουργεί ως χρήματο-επενδυτική εταιρία για λογαριασμό της Αμερικανικής κυβέρνησης. Στο Δ.Σ της εταιρίας σήμερα φιγουράρουν ο γνωστός σε όλους μας υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, κ. Πομπέο, και ο πολυεκατομμυριούχος Υπουργός Εμπορίου της κυβερνησης Τραμπ, Γουίλμπουρ Ρος, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ.

Η εξαγορά των ναυπηγείων μνημονεύεται ως “σωτηρία” για την ..Ελλάδα, αφού θα προσφέρει στις ΗΠΑ, τρία σημαντικά για αυτές κεφαλαία: Ενεργειακή Ασφάλεια, ναυτιλιακή συνεργασία και Άμυνα.

Ας ξετυλίξουμε το  κουβάρι.

Η ενεργειακή  ασφάλεια «διασφαλίζει» την προμήθεια απο τις ΗΠΑ ακριβού φυσικού αερίου: πολύ πιο ακριβού απο το Ρωσικό. Άλλωστε, για τον λόγο αυτό η Γερμανία προτίμησε το Nordstream2 και όχι στην επιλογή να αγοράζει πολύ πιο ακριβό Αμερικανικό φυσικό αέριο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η «πολυδιάστατη ενεργειακή προμήθεια»για τις ανάγκες της χώρας μας αρχίζει και εξαντλείται στην αγορά ενεργειακών αναγκών κυρίως απο τις ΗΠΑ στο μέλλον, διαφοροποιώντας ποιοτικά και ποσοτικά τον σημερινό ενεργειακό προμηθευτικό μας χάρτη προς μια μονοδιάστατη απόλυτα ελεγχόμενη μονοπωλιακή ενεργειακή κατάσταση.

Επίσης, διασφαλίζεται η παρουσία των  πολυεθνικών General Electric, Quantum Partners, και Invenergy (που ήδη συνεργάζονται με ελληνικές εταρίες) στην  δημιουργία νέων ενεργειακών έργων. Το ενεργειακό πάτημα των ΗΠΑ στην Ελλάδα αποκτά πλέον στρατηγικό χαρακτήρα στον ακήρυχτο ενεργειακό πόλεμο των ΗΠΑ με την Ρωσία, αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να βαθύνουν την ενεργειακή  τους συνεργασία με την Ρωσία (Γερμανία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Αυστρία, κ.α.) Η χώρα μας μετατρέπεται σε άβουλο προμηθευτή ενέργειας (και μάλιστα των πιο ακριβών επιλογών ).

Στο ιδιο άρθρο σημειώνεται αυτολεξεί ότι «αναβίωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα ενδυναμώσει και τη διμερή μας αμυντική και βιομηχανική σχέση, δεδομένης της δυνατότητας υποστήριξης του 6ου Αμερικανικού Στόλου και των πλοίων του ΝΑΤΟ, και στήριξης του αυξανόμενου τέμπο της σχέσης μας άμυνας και ασφάλειας μέσω της Διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας.».

Η δεδομένη μνημόνευση εξηγεί με λεπτομερεια τις βαθύτερες στρατιωτικές επιλογές κάλυψης της γεω-πολιτικής  στρατιωτικής ομπρέλας, υπό τις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την Μαύρη Θάλασσα αφού συμπληρώνεται απο την δήλωση του ΥΕΘΑ , κ. Παναγιωτοπουλου στις 9/11/19 οταν διαβεβαίωσε τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Κρ. Καβόλι, ότι «Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Συμμάχων της όπως στεκόταν πάντα» και ότι «Οικοδομούμε επί των συμμαχιών μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, και κυρίως τη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ», η πιο ανατριχιαστική δήλωση  συμπληρώνεται: «οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»!

Εδω τα σχόλια περιττεύουν. Ίσως αντιστοιχία να βρίσκει κανείς μόνον στην εποχή Πιουριφοη , Ιστορική φάση απόλυτης ταπείνωσης και υποτέλειας της χώρας μας, μνήμη που ιστορικά σώζει η διαβόητη φράση «Ιδού ο στρατός σας!» ….

Σε μια εποχή όπου η διεθνής νομιμότητα πάει περίπατο, η συνθήκη της θάλασσας, της Λωζάννης , κλπ, γίνονται κουρελόχαρτα από την κυβέρνηση της Τουρκίας και οι γνωστοί μας σύμμαχοι μένουν στο « βρείτε τα», η δική μας εξωτερική μονοδιάστατη
πολιτική βρίσκεται όλο και πιο εξαρτημένη, όλο και πιο χειραγωγούμενη, όλο και πιο προβλέψιμη …

Το πρόσφατο άρθρο μνημονεύει το σχέδιο Μάρσαλ, την απίστευτη εποχή φυσικής εξόντωσης, φυλάκισης, βασανιστηρίων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, αυτών των πολιτών που βρέθηκαν στο σωστό μέρος της Ιστορίας την εποχή της ναζιστικής κατοχής. Εποχές όπου η μοναρχία εξαφάνιζε χιλιάδες ορφανά για παράνομες υιοθεσίες  στις ΗΠΑ, εποχή οπου ο όρος «κομμουνισμός» θεσμοθετούνταν από το επίσημο κράτος ως έγκλημα, και συνδυαζόταν με τις κατηγορίες του «συμμορίτη» ή «πράκτορα»… Εποχή που τα ονόματα απο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και βασανιστηρίων έγιναν τα πιο χιλιοειπωμένα ποιήματα και τραγούδια, το βάλσαμο της ψυχής του αδούλωτου ελληνικού λαού.

Στο άρθρο, αυτολεξεί αναφέρεται, επίσης, ότι «Στην Κρήτη, οι μοναδικές δυνατότητες της Σούδας την κατέστησαν πιο δραστήρια σήμερα από προηγούμενες δεκαετίες, μέσα από την εξαιρετικη  συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας. Στη Βόρεια Ελλάδα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγινε μεταφορικός κόμβος προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τη δέσμευσή μας προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ανανεωμένα με την ΟΝΕΧ θα συμπληρώσουν τις δυνατότητες σε αυτές και ακόμη περισσότερες περιοχές, πολλαπλασιάζοντας αυτά που οι χώρες μας μπορούν να πετύχουν μαζί, και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».

Αλήθεια, ο βομβαρδισμός της Λιβύης, με την αξιοποίηση της βάσης της Σούδας, που επέφερε την καταστροφή μιας κρατικής οντότητας, με τις γνωστές σε όλους μας σημερινές συνέπειες, οι «μυστικές» κατασκοπευτικές πτήσεις πάνω απο την Συρία , την Κριμαια , την Ευρασία, συμβάλουν στην πολιτικη σταθερότητα της περιοχής;  Και βέβαια, τονίζεται οτι τώρα και η νέα Αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης θα αναλάβει τέτοιες στρατιωτικές πρωτοβουλίες και σχεδιασμούς, εμπλέκοντας ακομα βαθύτερα, με απρόβλεπτες συνέπειες και κινδύνους, την Ελλάδα , ώστε να εξυπηρετούνται τα φιλοπόλεμα και ψυχροπολεμικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή  μας.

Αφού τα νιάτα που υπηρετούν σημερα τις ένοπλες δυνάμεις εχουν ως βασική συνταγματική επιταγή την προάσπιση της πατρίδας  μας και του ελληνικού λαού και οχι να γίνουν «φθηνό κρέας» στην πολεμική κρεατομηχανή των ΗΠΑ,  αφού οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία δεν μπορούν να μένουν όμηροι με αβέβαιες εργασιακές σχεσεις , που η ONEX , θα «εγγυάται», αφού η Ελληνική οικονομία θα εξαρτάται απο ακριβή εισαγόμενη ενεργειακή  πρώτη ύλη απο τις ΗΠΑ , αφού είμαστε «νομοτελειακά ταγμένοι» να υπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα, με βάσεις, με στρατό, με ομήρους εργαζόμενους, με μια εξαρτώμενη οικονομία και μια εδαφική ακεραιότητα που θα παζαρεύεται ανάμεσα σε νεο-οθωμανικές διεκδικήσεις , εν τέλει με ενα απίστευτο γεωπολιτικό μνημόνιο, με πολυεθνικές υδρογονανθράκων, μεταπρατική ολιγαρχία, Ισραηλινή  και νατοϊκή δαγκάνα και επικυριαρχία, με φιλοπόλεμο σχεδιασμό, είναι η ιστορική συγκυρία που υποχρεώνει να δηλώσουμε με σαφήνεια, λακωνική επιχειρηματολογία, διεθνιστική, φιλειρηνική πρωτοβουλία και όντως πατριωτική ανάγκη την φράση: Greek lives matter, Mr. Pyatt, Mr. Georgiadis!

tpp