Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων προς την ΕΚΤ

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Σύμφωνα με μελέτη που προτείνει ως αντίδοτο την «εκπαίδευση» των πολιτών!

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά το «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» του Μάριο Ντράγκι, διοχέτευσε και εξακολουθεί να διοχετεύει τρισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των κρίσεων -της χρηματοπιστωτικής και της κρίσης χρέους από το 2012, της κρίσης του κορονοϊού από τον περασμένο Μάρτιο-, η εμπιστοσύνη των πολιτών της ευρωζώνης σε αυτήν όχι μόνο παραμένει χαμηλή, αλλά έχει μειωθεί, τόσο σε σχέση με τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με το ίδιο το κοινό νόμισμα, την τελευταία δεκαετία. Το ανησυχητικό για την επικοινωνιακή πολιτική της ΕΚΤ εύρημα περιλαμβάνεται σε μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας.

«Σε σύγκριση τόσο με τους θεσμούς της Ε.Ε. όσο και τους εθνικούς θεσμούς, η εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ φαίνεται να έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση», σημειώνεται στη μελέτη. Η εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ ήταν χαμηλότερη απ’ ό,τι αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ανάμεσα στους πιο καχύποπτους πολίτες απέναντί της είναι κατά σειρά οι Λουξεμβούργιοι, οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί, οι Ολλανδοί και… οι Ελληνες. Δηλαδή, τέσσερις χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης και μία που αντιμετωπίστηκε την τελευταία δεκαετία ως ο πιο αδύναμος κρίκος της.

Η μελέτη της ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι η Φρανκφούρτη έχει προβλήματα επικοινωνιακής στρατηγικής και προτείνει «εκπαίδευση» των πολιτών στον ρόλο των κεντρικών τραπεζών ανάλογα με τα ιδιαίτερα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

efsyn