Τροπολογία για... απευθείας αναθέσεις

του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Το υπουργείο Τουρισμού θα μπορεί, κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής διάταξης περί δημόσιων συμβάσεων, να επιλέγει με απευθείας ανάθεση τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα που θα χρησιμοποιηθούν ως «ξενοδοχεία καραντίνας» • Δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα επιλεγούν και αν θα υπάρξουν διαδικασίες διαβούλευσης με τους φορείς των ξενοδόχων.

Σε κατάσταση μόνιμης αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας έχει εκτρέψει η κυβέρνηση την «έκτακτη ανάγκη» της πανδημίας και της ιδιότυπης επανεκκίνησης της οικονομίας. Ενώ δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις για την απευθείας ανάθεση της διαφημιστικής προβολής της χώρας στην ιδιωτική, θυγατρική εταιρεία του ΣΕΤΕ Marketing Greece και το αμφιλεγόμενο διαφημιστικό σποτ «δανεισμένο» από καμπάνια εταιρείας αντηλιακών, το υπουργείο Τουρισμού ξαναχτυπά με νέα ρύθμιση απευθείας ανάθεσης.

Στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», που ψηφίζεται αύριο, έχει περιληφθεί και τροπολογία που επιτρέπει στο υπουργείο Τουρισμού να προχωρεί σε μίσθωση με απευθείας ανάθεση ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου σε όλη την επικράτεια της χώρας «για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της δημόσιας υγείας», τα λεγόμενα «ξενοδοχεία καραντίνας».

Η ανάθεση, όπως αναφέρει η τροπολογία, γίνεται «κατόπιν δημοσίευσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής διάταξης περί δημόσιων συμβάσεων». Οι δαπάνες θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού –κατά 3,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου– και οι όροι της αποζημίωσης κάθε μονάδας που θα χρησιμοποιηθεί θα ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού.

Το υπουργείο Τουρισμού αιτιολογεί τη ρύθμιση επικαλούμενο τις ανάγκες προσωρινής διαμονής και απομόνωσης τουριστών θετικών σε Covid-19, πράγμα λογικό και αναγκαίο, αλλά δεν δικαιολογεί γιατί αυτό θα γίνει και πάλι με τον αδιαφανή και αμφίβολης νομιμότητας μηχανισμό της απευθείας ανάθεσης. Κι αυτό τη στιγμή που για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού η περίφημη «επανεκκίνηση» είναι ένα εξαιρετικά αμφίβολο εγχείρημα και για αρκετές η ΜΗ επανεκκίνηση αυτή τη σεζόν είναι μονόδρομος.

Ετσι κι αλλιώς μιλάμε για περίπου 600 κλίνες σε όλη τη χώρα, κυρίως στις νησιωτικές και χωρίς νοσοκομειακές υποδομές περιοχές βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, για τις οποίες αναμένεται διαγκωνισμός ενδιαφερομένων. Λογικό, καθώς μια εγγυημένη μίσθωση από το κράτος για πολλές επιχειρήσεις είναι προτιμότερη από το ρίσκο μιας αβέβαιης κράτησης.

Το υπουργείο Τουρισμού δεν έχει διευκρινίσει πώς θα επιλεγούν τα «ξενοδοχεία καραντίνας» και αν θα υπάρξουν διαδικασίες διαβούλευσης με τους φορείς των ξενοδόχων. Ωστόσο, η επιλογή της «παρέκκλισης από την εθνική νομοθεσία», σύμφωνα με τη διατύπωση της τροπολογίας, φαίνεται να αγνοεί τις δεσμεύσεις και προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις.

efsyn