Του Γιάννη Ελαφρού

▸ «Καταλαμβάνουμε χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά» λέει ο Α. Τσίπρας, βρίσκοντας πολλά θετικά στην κυβέρνηση

Δεν ξέρουμε πότε θα κάνει ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έχει καβατζάρει από τώρα το υπουργείο… αντιπολίτευσης! Με ένα μπαράζ συνεντεύξεων την προηγούμενη βδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε πλήρως το συναινετικό προφίλ, με την οποία εμφανίζει εσχάτως την έτσι κι αλλιώς αστική πολιτική του. «Δεν είμαστε αντιπολίτευση που μετράει τους νεκρούς και σε κάθε ευκαιρία υψώνει το δάχτυλο και ζητά εκλογές όπως ήταν η Νέα Δημοκρατία. Υποστηρίξαμε την κυβέρνηση στην ταχεία εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και στην προστασία του συστήματος υγείας. Αλλά θα είμαστε αυστηροί κριτές στα θέματα της οικονομίας», είπε ο Α. Τσίπρας πριν μερικές μέρες στη γερμανική εφημερίδα Die Ziet. Και δεν ήταν η μόνη σχετική παρέμβαση. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

Πρώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε την κυβερνητική πολιτική στην υπόθεση της πανδημίας, με πλήρη συμμόρφωση στις απαγορεύσεις, χωρίς καμία διεκδίκηση και ουσιαστική συμβολή στην πάλη για δημόσια υγεία, συνεχίζοντας εξάλλου την κυβερνητική του πολιτική (και) σε αυτό τον τομέα. «Δεν θα είμαι μίζερος, η κυβέρνηση συντονίστηκε σχετικά έγκαιρα με τις κατευθύνσεις της παγκόσμιας κοινότητας. Οι πολίτες έδειξαν αξιοζήλευτη πειθαρχία και όλοι μαζί καταφέραμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να μην επιβαρύνουμε ένα ΕΣΥ με πολλές αδυναμίες. Την επιτυχία της χώρας προφανώς την πιστώνεται και η κυβέρνηση. Είναι, όμως, επιτυχία που ανήκει στους πολίτες και την πιστώνεται και η αντιπολίτευση, που κράτησε πολύ υπεύθυνη στάση», είπε στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή, ενώ δεν έλειψαν και τα καλά λόγια για τον Σ. Τσιόδρα: «Νομίζω ότι είναι ένας καλός επιστήμονας, που κάνει καλά τη δουλειά του».

Δεύτερο, από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την κυβερνητική απόφαση για να υπογραφεί συμφωνία με την Ιταλία για τις ΑΟΖ. «Προσφέρουμε απλόχερα τη στήριξή μας, χωρίς μιζέρια, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα ενταχθεί σε μια στρατηγική, ενιαία εθνική στρατηγική», είπε ξεκάθαρα. Ενιαία εθνική στρατηγική λοιπόν το ζητούμενο, με συστατικό της στοιχείο την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων στα 12 μίλια στο Ιόνιο πρώτα και μετά στην Κρήτη.

Ξεκάθαρη είναι η στήριξη του Α. Τσίπρα στο κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο. «Εδώ είχαμε μια απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών και προσφύγων με εργαλειοποίηση και εκμετάλλευσή τους από την Τουρκία. Απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη οποιαδήποτε κυβέρνηση θα φυλούσε τα σύνορα» λέει στην Καθημερινή. Κάπου θυμάται βέβαια πως υπήρχαν και «αναστολή του δικαιώματος υποβολής ασύλου, απαράδεκτα φαινόμενα αυτοδικίας» κλπ. τα οποία «καταγγείλαμε» (που και πως;). Συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πολιτική της ΝΔ και στα «εθνικά θέματα», με αποχρώσεις που είναι απαραίτητες για να ανοίγει η παλέτα της αστικής πολιτικής. Μάλιστα, οι πινελιές αυτές είναι μάλλον από θέσεις πιο σκληρές απέναντι στην Τουρκία, με λεκτικούς ακροβατισμούς για τυχοδιωκτικές κινήσεις… Βεβαίως, όσον αφορά τις συντεταγμένες της εξωτερικής πολιτικής, ο Α. Τσίπρας ήταν σαφέστατος: «προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από πολυμερείς συνεργασίες, μέσα από το 3+1, με Ισραήλ και ΗΠΑ και μέσα από τον αγωγό East Med» (συνέντευξη στην “Κ”). Κι εδώ συμφωνία με τη ΝΔ.

Τρίτο, μιλώντας με την Όλγα Τρέμη στο πλαίσιο του Delfi Economic Forum, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «σημαντική και θετική» την ενίσχυση από την ΕΕ, εκφράζοντας μόνο επιφυλάξεις για το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε καλή αξιοποίηση. Η ευρωλαγνεία έχει γίνει μόνιμη.

Τέταρτο, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την κριτική του στην κυβέρνηση στο θέμα της οικονομίας, τα όποια πυρά κατευθύνονται αποκλειστικά στο θέμα της «αποτελεσματικότητας», με όρους στήριξης της επιχειρηματικότητας. Απουσιάζει κάθε ταξικότητα, ή «ταξική μεροληψία» για να χρησιμοποιήσουμε μια αγαπημένη φράση για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015.

Εξάλλου ο Α. Τσίπρας ήταν σαφέστατος στην Όλγα Τρέμη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει από σαράντα κύματα. Δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010-2012. Είναι ένα κόμμα που ενηλικιώθηκε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για όλη την ελληνική κοινωνία. Και νομίζω ότι σήμερα σαφώς καταλαμβάνει έναν ευρύτατο χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος». Την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήρισε «προοδευτική, σύγχρονη, κοινωνικά φιλελεύθερη». Ακόμα και το ΚΙΝΑΛ μπορεί να πλασαριστεί πιο «αριστερά»…

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενηλικιώθηκε, γέρασε πρόωρα και ανέπτυξε όλα τα αποκρουστικά σημάδια της αστικής πολιτικής και της πολιτικάντικης διαχείρισης.

ΠΡΙΝ