Όλγα Σπυράκη: Το κράτος μας βλέπει σαν χομπίστες

«Οι καλλιτέχνες είναι σε αναβρασμό όχι μόνο για την τωρινή κατάσταση. Είμαστε σε αναβρασμό, διότι λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό ανακαλύπτουμε πόσο τα τελευταία χρόνια οι επιλογές και η συναίνεση στους όρους εργασίας που είχαν διαμορφωθεί, μας είχαν μετατρέψει στα μάτια του κράτους και του κόσμου που μας περιβάλλει, σε χομπίστες». Αυτό δηλώνει η Όλγα Σπυράκη, χορογράφος-χορεύτρια, στη σύντομη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Για την πρωτοβουλία Support Art Workers λέει ότι ήταν μια γόνιμη παρέμβαση που ενίσχυσε τη συλλογικότητα και τους δεσμούς μεταξύ των καλλιτεχνών, υποστηρίζοντας και την κοινή δράση των σωματείων. Ενώ, την ίδια στιγμή η ιδρυτική ομάδα βοήθησε τους καλλιτέχνες να αντιληφθούν ακόμα και με νομικούς όρους την υπόστασή τους ως εργαζόμενοι και τα δικαιώματα που μπορούν να διεκδικήσουν.

Αν ήταν στη θέση της υπουργού Πολιτισμού, πιθανότατα θα παραιτούνταν. Στην πράξη, κωδικοποιώντας αυτά που θα έπρεπε να γίνουν άμεσα, αναφέρει τρία βήματα: πρώτον, μια σοβαρή χαρτογράφηση του καλλιτεχνικού δυναμικού όλων των κλάδων, δεύτερον, μια αντίστοιχα σοβαρή προσπάθεια για την εξάλειψη της μαύρης εργασίας σε όλο τον χώρο του πολιτισμού, και τρίτον, το κράτος να ανοίξει θέσεις εργασίας για όλους, μειώνοντας το βάρος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Στέκεται ιδιαίτερα στον ρόλο που έπαιξε η είσοδος των μεγάλων ιδρυμάτων στην αγορά, τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας πως ενώ έδωσαν δουλειές, την ίδια στιγμή αύξησαν τον ανταγωνισμό μεταξύ των καλλιτεχνών, επιδεινώνοντας τους όρους εργασίας. Η ανάπτυξη των μεγάλων ιδρυμάτων, που τροφοδοτήθηκαν από την εργασία των καλλιτεχνών, συνυπάρχει με ένα αχανές τοπίο μικρών ομάδων και σκηνών.

Τέλος, σχετικά με την περίφημη επίσκεψη του πρωθυπουργού και της υπουργού Πολιτισμού στο Εθνικό Θέατρο, σχολιάζει ότι δεν ήταν ο τόπος και ο χρόνος για να συζητηθούν τα αιτήματα των καλλιτεχνών. «Ήταν μια ευφυής διασπαστική κίνηση. Δεν μπορώ να κρίνω πώς αντιδράσανε οι συνάδελφοι σε αυτή τη φάση», δηλώνει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως προσθέτει «σε αυτές τις στιγμές απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά».

Δείτε ένα απόσπασμα της συνέντευξης:

kommon