Πανηγυρίζει ο κυβερνητικός Τύπος για τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ: Μικρότερη ύφεση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης εκτιμά ο ΟΟΣΑ ότι θα έχει η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις ανοιξιάτικες προβλέψεις της Κομισιόν, που την τοποθετούσαν στη χειρότερη θέση.

Ενώ η ουσία των προβλέψεων του είναι μία: Κατάσταση γενικευμένης κατρακύλας στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στα επιμέρους ιμπεριαλιστικά κέντρα αναμένει ο ΟΟΣΑ για το 2020, ενώ, παρά και τον πακτωλό των κρατικών και διακρατικών ενισχύσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι ρυθμοί ανάκαμψης για το 2021 προβλέπονται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από το μέγεθος της πτώσης που θα έχει προηγηθεί τη φετινή χρονιά.

Αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 6% φέτος και ανάπτυξη 5,2% το 2021 στο πρώτο σενάριο, ενώ στο δεύτερο σενάριο προβλέπει ύφεση 7,6% και ανάπτυξη 2,8%, αντίστοιχα. Ακόμη, όμως, και στο πρώτο σενάριο πολλές αναπτυγμένες οικονομίες θα έχουν χάσει την αύξηση που είχαν στο κατά κεφαλήν εισόδημά τους για μία πενταετία, τονίζει.

Λόγω του «ασυνήθιστου βαθμού αβεβαιότητας», ο ΟΟΣΑ παραθέτει δύο σενάρια για όλες τις οικονομίες, τα οποία θεωρεί εξίσου πιθανά. Στο πρώτο σενάριο, με βάση το οποίο δεν θα υπάρξει νέα έξαρση του κορονοϊού, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να βυθιστεί σε ποσοστό 9,1% το 2020 και να ανακάμψει με ρυθμό 6,5% το 2021. Στο δυσμενέστερο σενάριο, τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σε -11,5% φέτος και μάλιστα με εξαιρετική ρηχή ανάκαμψη, μόλις 3,5%, το 2021.

Λύσσαξαν με τα «κόκκινα» δάνεια και τον «μετασχηματισμό»

“Η κρίση του κορονοϊού είναι ένα εξωτερικό σοκ που αναστέλλει την ανάκαμψη της Ελλάδας από τις προηγούμενες κρίσεις της και καθυστερεί κάποιες από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ επιταχύνει άλλες” αναφέρει.

Εκτιμά επίσης πως τα μέτρα στήριξης θα επεκταθούν και μέσα στο 2021. Επισημαίνει επιπλέον πως στο δυσμενές σενάριο θα χρειασθούν και άλλα μέτρα. “Οι απώλειες στην παραγωγή, την απασχόληση και το δημοσιονομικό κόστος από αυτήν την κρίση αναμένεται να είναι λιγότερο σοβαρές από τις κρίσεις κατά την περίοδο 2009-16” αναφέρει. “Ενώ η Ελλάδα έχει περιορίσει αποτελεσματικά την πανδημία, οι αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, στις επενδύσεις και στα δημόσια οικονομικά προκαλούν μία οπισθοδρόμηση στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελλάδας”.

Ο ΟΟΣΑ συστήνει να προχωρήσει το σχέδιο “Ηρακλής” και τα υπόλοιπα μέτρα μείωσης των NPLs και προώθησης του ενιαίου πτωχευτικού, αφού “ο κίνδυνος αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας εφαρμογής του σχεδίου για την αποκατάσταση της υγείας των τραπεζών και τη χρηματοδότηση επενδύσεων”.

Σε συνδυασμό με τη μείωση του ΑΕΠ, ο λόγος του δημόσιου χρέους (με βάση τον ορισμό του Μάαστριχτ) προβλέπεται να αυξηθεί φέτος στο 196,9% του ΑΕΠ (στο 209,3% με το δεύτερο σενάριο) από 176,5% το 2019 για να υποχωρήσει το 2021 στο 190,7% (204,7% στο δεύτερο σενάριο).

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 19,4% (19,6% στο δεύτερο σενάριο) φέτος και στο 19,8% (20,4% στο δεύτερο σενάριο) το 2021.

Για την ελληνική οικονομία, η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό πτώσης 8% το 2020 και ανάκαμψη 4,5% το 2021, ενώ στο δυσμενέστερο σενάριο -9,8% (2020) και +2,3% (2021).

Σε κάθε περίπτωση, η επάνοδος του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019 παραπέμπεται στην καλύτερη περίπτωση μετά από διετία, και με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία με την Ευρωζώνη, που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει αυτή της ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ, εστιάζοντας στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, αναφέρει: «O κίνδυνος αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας εφαρμογής του σχεδίου για την αποκατάσταση της υγείας των τραπεζών και τη χρηματοδότηση επενδύσεων», δίνοντας σήμα επέλασης στην πρώτη κατοικία.

Μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ βάζει πλάτες στον υπό διαμόρφωση νέο πτωχευτικό κώδικα, που με τη σειρά του σηματοδοτεί το τέλος της όποιας παρεχόμενης δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία, σημειώνοντας ότι «η ενοποίηση του πτωχευτικού καθεστώτος και η ταχύτητα του συστήματος δικαιοσύνης θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία να προσαρμοστεί στην κρίση».

Παραπέρα, επισημαίνεται ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα (ενίσχυσης των επιχειρήσεων) σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο νέας έξαρσης του κορονοϊού. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να περιοριστούν οι αφίξεις τουριστών και το 2021 και ο ΟΟΣΑ συνιστά να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης άλλων τομέων της οικονομίας, «σε τομείς που υπόσχονται καλύτερες ευκαιρίες».

Στο διά ταύτα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός στέκεται στην ανάγκη διαμόρφωσης «πολυετούς προγράμματος μετασχηματισμού», καθώς όπως λένε η τρέχουσα κρίση «καθυστερεί κάποιες από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ επιταχύνει άλλες», με την ίδια βέβαια κατεύθυνση, που αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων.

Γενική πτώση

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, το βασικό σενάριο του ΟΟΣΑ για το 2020 προβλέπει πτώση 6% και ανάκαμψη 5,2% το 2021.

Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ για το 2020 και το 2021 διαμορφώνονται ως εξής:

Ευρωζώνη: -9,1%, +6,5%. Γερμανία: -6,6%, +5,8%. Γαλλία: -11,4%, +7,7%. Ιταλία: -11,4%, +7,7%. HΠΑ: -7,3%, +4,1%. Kίνα: -2,6%, +6,8%. Ιαπωνία: -6%, +2,2%. Ρωσία: -8%, +6%.

Παζάρια για το «Ταμείο Ανάκαμψης», ενισχυμένη εποπτεία

Την ίδια ώρα, στα επίδικα της ανάκαμψης του κεφαλαίου σε επίπεδο ΕΕ βρίσκεται η συγκρότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης», σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο άτυπης τηλεδιάσκεψης του Eκοφίν (υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ) και, όπως όλα δείχνουν, τα πάρε – δώσε έχουν ακόμη αρκετό δρόμο να διατρέξουν προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός γύρω από τη μοιρασιά. Από την πλευρά του, ο Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά ότι υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από «κράτη του Βορρά», κάποια εκ των οποίων ζητούν να υπάρχουν μόνο δάνεια και όχι επιδοτήσεις, εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα θα εδράζεται στις προτάσεις της Κομισιόν.

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Τζεντιλόνι, κάλεσε τα κράτη – μέλη να προετοιμαστούν έγκαιρα, με την κατάθεση επενδυτικών προτάσεων μέχρι τον Οκτώβρη, προκειμένου να πάρουν τις ενισχύσεις (για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων τους) από τις αρχές του 2021, οι οποίες ενισχύσεις, θυμίζουμε, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν θα συνοδεύονται και από την παραπέρα προώθηση αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων».

Εξάλλου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Τζεντιλόνι για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι τα επενδυτικά σχέδια θα είναι συμβατά με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και βέβαια με τους στόχους της ΕΕ για «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», ώστε να βρουν κερδοφόρες διεξόδους τα συσσωρευμένα κεφάλαια που προκαλούν την κρίση. Επιπλέον, όπως είπε, κράτη – μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, με υψηλό κρατικό χρέος, θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να προχωρούν σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να διασφαλίσουν την ομαλή απομείωση του χρέους.

Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, με θέμα μεταξύ άλλων την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί με βάση την πρόοδο που συντελείται γύρω από τα αντιλαϊκά ορόσημα της τρέχουσας περιόδου. Σε αυτήν τη βάση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ, που αφορά σε κέρδη του ευρωσυστήματος από «ακούρευτα» κρατικά ομόλογα που επιστρέφονται στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ως κίνητρο για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Την κατεύθυνση αυτή επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ισχύσουν και για το 2021, προκειμένου βέβαια να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Capital.gr, CNN, Καθημερινή, Έθνος

εύφορη πεδιάδα