Το ΝΑΤΟ είναι πάνω από την πανδημία, οι στρατιωτικές του δαπάνες από τα κράτη – μέλη πρέπει να καλυφθούν για να συνεχίζει να παίζει το ρόλο του. Αυτό είπε, με πιο… ευγενικά λόγια,  επικαλούμενος γεωστρατηγικά συμφέροντα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, δήλωσε στη Die Welt: «Βλέπω την ύφεση της οικονομίας στα κράτη-μέλη (του NATO) και γνωρίζω πως χρειάζονται αυξημένες δαπάνες σε πολλά πεδία για να αντιμετωπιστεί». Ωστόσο, οι απειλές για την ασφάλεια και οι προκλήσεις που εγείρονταν πριν από την κρίση δεν έχουν μειωθεί παρά την πανδημία, συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία συνεχίζει να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της, η παγκόσμια ισορροπία ισχύος μεταβάλλεται εξαιτίας της ανόδου της Κίνας και η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αποπειράται ξανά να ανακτήσει εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ», ισχυρίστηκε.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα κράτη μέλη του NATO, δηλαδή της δολοφονικής συμμαχίας που θέλει παίζει ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού, έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024.

Η Γερμανία αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες της, αλλά το 2019 δεν ξεπέρασαν το 1,38% του ΑΕΠ της. Στο επίπεδο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει κατηγορήσει τη γερμανική κυβέρνηση ότι δεν επενδύει στη δική της και στη συλλογική… «άμυνα».

Το 2020, το ποσό που θα δαπανηθεί από το γερμανικό κράτος αναθεωρήθηκε. Υπολογίζεται πως φέτος οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 1,5% του ΑΕΠ. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ διέθεσαν περίπου 730 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες το 2019, ή περίπου το 3,4% του ΑΕΠ τους.

ημεροδρόμος