«Μαγική εικόνα» τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ

του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Μείωση μεριδίου αγοράς, μείωση επενδύσεων και ανύπαρκτο σχέδιο για την επιχείρηση βλέπει ο Σωκράτης Φάμελλος πίσω από τη θριαμβολογία για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, καθώς η μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια πριμοδοτεί τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν δικαιολογούν θριαμβολογίες από τους κυρίους Χατζηδάκη και Στάσση, αλλά απαιτούν αντιθέτως σοβαρότητα και αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής για τη ΔΕΗ

■ Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου της ΔΕΗ δείχνουν μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 9,3% και απώλεια μεριδίου της αγοράς από το 77,1% στο 70,1%.

■ Παρατηρείται μείωση των συνολικών επενδύσεων της ΔΕΗ στα 78,1 εκατ. ευρώ από τα 204,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, καθώς και μείωση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε 4,2 εκατ. ευρώ από 223 εκατ. ευρώ πέρυσι.

■ Ο κύριος Χατζηδάκης δεν μπορεί να υπερασπιστεί το ανύπαρκτο πλάνο του για τη ΔΕΗ, το οποίο έχουμε επανειλημμένως ζητήσει να μας παρουσιάσει, το πλάνο του για τα νέα ΝΟΜΕ που διαπραγματεύεται με την Κομισιόν, όπως και το πλάνο απολιγνιτοποίησης που περιλαμβάνει μόνο ανεργία και αντικατάσταση της λιγνιτικής παραγωγής με ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό-φυσικό αέριο όχι από τη ΔΕΗ αλλά από ιδιώτες.

Πέραν αυτών, κύκλοι της ενεργειακής αγοράς επισημαίνουν ενδιαφέροντα πρόσθετα στοιχεία για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε κέρδη EBIDTA 182 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 166 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι.

Στα αυξημένα κέρδη αποτυπώνεται η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 35%, η μείωση της οριακής (χονδρικής) τιμής κατά 26%, η μείωση της έκπτωσης συνεπούς πελάτη από το 15% που ίσχυε στις αρχές του 2019 στο 5% φέτος και, κυρίως, η αύξηση των τιμολογίων που επέβαλε η κυβέρνηση ως όρο «διάσωσης» της ΔΕΗ κατά 15%, η οποία επιβάρυνε δυσβάστακτα τα νοικοκυριά. Ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών η ΔΕΗ έχασε μαζικά πελάτες, πριμοδοτώντας εμμέσως τους ανταγωνιστές της.

Στη χαμηλή τάση, που αφορά τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, το μερίδιό της έπεσε από το 73% στο 69%, στη μεσαία τάση, που αφορά μεγάλες επιχειρήσεις, το μερίδιό της έπεσε από 52,6% σε 43,1% (η σύγκριση αφορά το πρώτο τρίμηνο 2019 και 2020). Αντίθετα, στην υψηλή τάση, που αφορά τις λίγες μεγάλες βαριές βιομηχανίες (χαλυβουργίες, Αλουμίνιον κ.λπ.), για τις οποίες οι τιμές είναι αμετάβλητες μέχρι τη λήξη των συμβολαίων τους (για τις περισσότερες τέλος του έτους), η ΔΕΗ παραμένει το φτηνό μονοπώλιο, με μερίδιο άνω του 97%. Θεαματική είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της και στην παραγωγή ρεύματος, από το 47% στο 37%, που αποδίδεται κυρίως στη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής.

Εν τω μεταξύ, την επαύριο της «θριαμβικής» ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου, η διοίκηση της ΔΕΗ και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενέκριναν το διετές δάνειο, ύψους 160 εκατ., που έχει ανάγκη η δημόσια επιχείρηση για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα ρευστότητας και το πιεστικό πρόβλημα εισπραξιμότητας των οφειλών, το οποίο οξύνθηκε πρώτα από την αύξηση των τιμολογίων και στη συνέχεια από την πανδημία και το ισχυρό πλήγμα που προκάλεσε στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

efsyn