Στις 5 Ιούνη 1967, το Ισραήλ επιτίθεται αιφνιδιαστικά  κατά της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας και μέσα σε λίγες ώρες έθεσε εκτός μάχης το μεγαλύτερο τμήμα των πολεμικών αεροπλάνων και αεροδρομίων της Αιγύπτου. Οι πολεμικές επιχειρήσεις κράτησαν έξι ημέρες, στην διάρκεια των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη χερσόνησο του Σινά μέχρι την ανατολική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ, τη Λωρίδα της Γάζας, τη δυτική όχθη του Ιορδάνη ποταμού, τον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ και τα Υψώματα του Γκολάν.

Η ναυσιπλοΐα από τη διώρυγα διακόπηκε για άλλη μια φορά και η ίδια η διώρυγα μετατράπηκε σε γραμμή του μετώπου που χώριζε τα αιγυπτιακά από τα ισραηλινά στρατεύματα. Μετά την ανακοπή της προέλασης των στρατευμάτων του Ισραήλ άρχισε η ολόπλευρη εκμετάλλευση των καταληφθέντων αραβικών εδαφών, ενώ κατασκευάστηκαν στρατιωτικοποιημένοι οικισμοί στη χερσόνησο του Σινά, στη δυτική όχθη του Ιορδάνη και στα Υψώματα του Γκολάν. Η κυβέρνηση του  Ισραήλ αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 22ης Νοέμβρη 1967 και να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, ως τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός που υπήρχαν μέχρι τις 5 Ιούνη του 1967.

Στο Λίβανο, μετά την ήττα των Αράβων στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, οι παλαιστινιακοί καταυλισμοί προσφύγων αναπτύσσουν σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα, στρατολογούν αντάρτες και πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Το Δεκέμβρη του 1968, μετά από επίθεση Παλαιστινίων ανταρτών κατά ισραηλινού αεροσκάφους στην Αθήνα το Τελ Αβίβ βομβαρδίζει το αεροδρόμιο της Βηρυτού και καταστρέφει σχεδόν όλα τα αεροπλάνα των λιβανέζικων αερογραμμών.

Ακροδεξιοί μαρωνίτες πιέζουν την κυβέρνηση να χτυπήσει τους καταυλισμούς, οι προσπάθειες του λιβανέζικου στρατού οδήγησαν σε πολυάριθμες συγκρούσεις. Τον Νοέμβρη του 1969, με μεσολάβηση του Νάσερ, υπογράφεται συμφωνία ανάμεσα στους Λιβανέζους και τους Παλαιστίνιους που ρύθμισε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο πλευρών.

Εξαιτίας της φιλοϊσραηλινής στάσης των ΗΠΑ στη διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου, το Ιράκ καταργεί το μονοπώλιο της Ιρακινής Εταιρείας Πετρελαίου (ΙΕΠ) που ασκούσε από το 1925, στην οποία συμμετείχαν αγγλοαμερικανικές εταιρείες και υπογράφει συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία ERAP, διαπραγματεύεται με τη Σοβιετική Ενωση τη χορήγηση σοβιετικής τεχνικής βοήθειας για την αξιοποίηση των πετρελαιοπηγών στη Ρουμέιλα  (στη Βασόρα).

17 Ιούλη του 1968, στο Ιράκ, με πραξικόπημα από ομάδα μπααθιστών αξιωματικών με  υποκίνηση και υποστήριξη των αγγλοαμερικανικών εταιρειών, το Μπάαθ επανέρχεται στην εξουσία, με επικεφαλής τον στρατηγό Αχμέντ Χασάν αλ Μπακρ.

Η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα

Σε Ανακοίνωσή της για τα «53 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ» η Πρεσβεία του Παλαιστινιακού κράτους σημειώνει:

 «Σήμερα, σηματοδοτούμε το 53ο έτος της βάρβαρης κατοχής του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας που παρέμειναν μετά τον εποικισμό του 1948, πέραν των Συριακών Υψιπέδων του Γκολάν και της Αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν και επωμίστηκαν το ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό φορτίο. Ανάμεσά τους είναι γενιές Παλαιστινίων που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν και να ζήσουν σε συνωστισμένα και φτωχά προσφυγικά στρατόπεδα χωρίς καμία προοπτική για καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους. Έχουν περάσει εβδομήντα δύο (72) χρόνια από την καταστροφή – Nakba το 1948, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το βίαιο εκτοπισμό 950.000 Παλαιστινίων και την καταστροφή 531 χωριών πέραν της συστηματικής εθνοκάθαρσης.

Ισραηλινοί στρατιώτες ερευνούν Άραβες κρατούμενους καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Παλιά Πόλη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στις 8 Ιουνίου 1967, στη διάρκεια του Πολέμου των 6 ημερών.

Το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη παραβιάζει με διαρκές και συστηματικό τρόπο το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο με απόλυτη ατιμωρησία. Παρά τις πολλαπλές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι παράνομες πρακτικές του Ισραήλ συνεχίζονται αμείωτα. Τα εγκλήματα πολέμου παραμένουν ατιμώρητα και οι παράνομες πολιτικές του έχουν πλέον θεσμοθετηθεί. Η έλλειψη απόδοσης ευθυνών είχε ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, την εθνοκάθαρση, τους εκτοπισμούς, τις συλλογικές τιμωρίες, τις διακρίσεις, τους αποικιακούς εποικισμούς και την προσάρτηση.

Επιβεβαιώνουμε ότι η αντοχή του λαού μας στην πατρίδα του μπορεί να αποτρέψει τις αμερικανικές – ισραηλινές συνωμοσίες και τα ηγεμονικά βάναυσα σχέδια που αποσκοπούν στην εξάλειψη της παλαιστινιακής υπόθεσης. Η πολυετής ισραηλινή κατοχή της γης μας και οι συνοδευτικές ρατσιστικές πολιτικές και μέτρα κατοχής, απέτυχαν να αλλάξουν την ταυτότητα της παλαιστινιακής αραβικής γης, να αλλοιώσουν την ιστορία της και τον πολιτισμό της και τον αιώνιο δεσμό του παλαιστινιακού λαού με τη γη του. Επιπλέον, η παλαιστινιακή διπλωματία συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα και φόρα προκειμένου να εκθέσει την κατοχή, τις πολιτικές και τα εγκλήματά της, να φέρει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων τους Ισραηλινούς εγκληματίες πολέμου και να ιδρύσει ένα κυρίαρχο, δημοκρατικό και ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης στο προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, βάσει της λύσης των δυο κρατών, του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ καθώς και να γίνει πλήρες μέλος σε όλες τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και των Διεθνών Συνθηκών.

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, δήλωσε απαρέγκλιτα ότι:

«Μετά από 72 χρόνια σιωνιστικού αποικιακού σχεδίου και 53 χρόνια συνεχούς και διαρκώς επεκτεινόμενης κατοχής, παραμένουμε σίγουροι ότι ο ήλιος της ελευθερίας θα λάμψει ξανά σύντομα, τερματίζοντας την καταπίεση του λαού μας και η Ειρήνη θα επικρατήσει!!! Θα γιορτάσουμε τότε και θα τραγουδήσουμε τους στίχους του ποιητή μας, αποτίνοντας φόρο τιμής στη γη μας που κάποτε ήταν υπό κατοχή και τώρα είναι ελεύθερη, και οι βάναυσοι κατακτητές σήμερα αποτελούν μια κακή ανάμνηση».

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούμε ραγδαίες αλλαγές, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και ιδίως στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όπου οι παράνομοι οικισμοί αυξάνονται ραγδαία και ο αριθμός των Εβραίων εποίκων έφτασε τις 650.000 κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης. Σήμερα, και παρά το γεγονός ότι έχουμε αναστείλει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ λόγω της άρνησής τους να δεσμευτούν και να συμμορφωθούν με αυτές πέραν των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθούμε να εκτείνουμε το χέρι μας σε μια πραγματική και ολοκληρωμένη ειρηνευτική διαδικασία.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Πρέσβης Toubassi κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους αξιοποιώντας την ομόφωνη κοινοβουλευτική ψηφοφορίας (Δεκέμβριος 2015 – για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης) και με την υλοποίηση της σταθερής και αμετάβλητης θέσης της Ελλάδας σχετικά με το παλαιστινιακό ζήτημα. Προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αποτυχία να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο θα έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό της αρχής της λύσης των δύο κρατών, την αποφυγή της ειρήνης και της ασφάλειας και τη δραστική κλιμάκωση και κανονικοποίηση των παράλληλων πολιτικών του απαρτχάιντ του Κράτους του Ισραήλ, την λεγόμενη «δημοκρατία» – υπόδειγμα.

Ο Πρέσβης Toubassi εκ μέρους του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, της κυβέρνησης του Κατεχόμενου Παλαιστινιακού Κράτους, της PLO και του Παλαιστινιακού λαού θα ήθελε να ευχαριστήσει την Ελληνική Κυβέρνηση, τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα, τους Δήμους, τα Συνδικάτα, τις οργανώσεις Αλληλεγγύης και όλους τους φίλους μας στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο που υπηρετούν και υπερασπίζονται τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και που στέκονται αλληλέγγυοι με τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού μας λαού.

«Παραμένουμε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η ειρήνη και η δημοκρατία για όλους τους ανθρώπους στην περιοχή μας και στον κόσμο θα θριαμβεύσουν»!

 

Οι απόγονοι του Δαβίδ έχασαν τη σφεντόνα, αλλά τη βρήκαν τα παιδιά της Παλαιστίνης στη Γάζα. Υπάρχει ελπίδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

Ημεροδρόμος