Του Glen Ford

Το παθογόνο μικρόβιο που σκοτώνει τους μαύρους δυόμισι φορές περισσότερο από τους λευκούς, πήρε την εβδομάδα αυτή τη ζωή του 46χρονου George Floyd στη Μινεάπολη. Τα τελευταία λόγια του Floyd ήταν «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», όπως και οι απελπισμένες εκκλήσεις του έτερου θύματος της ίδιας πανούκλας Eric Garner, που δολοφονήθηκε το 2014 στη Νέα Υόρκη. Σε αντίθεση με τον ιό Covid-19 που εξακολουθεί να μαίνεται – ένας ιός που μολύνει μαύρους και των δύο φύλων – η μπλε πανούκλα (σ.τ.μ. μπλε είναι οι στολές της αστυνομίας) είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα στους μαύρους άνδρες όλων των ηλικιών. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, 1 στα 1.000 μαύρα αγόρια και άνδρες θα χτυπηθούν θανάσιμα από την μπλε πανούκλα κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους – σε ηλικίες που κυμαίνονται από τον 12χρονο Tamir Rice, που πυροβολήθηκε στο Κλίβελαντ το 2014, μέχρι τον 50χρονο Walter Scott, ο οποίος έπεσε νεκρός στο Βόρειο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας το 2015.

Ο Covid-19 θεωρείται νέος ιός που μεταλλάχθηκε πρόσφατα – ίσως από άγρια ​​ζώα. Η μπλε πανούκλα, όμως, είναι ένας αιμοσταγής δολοφόνος που χρονολογείται από  το κυνήγι των σκλάβων στον αμερικανικό Νότο, πριν τον Εμφύλιο. Πράγματι, ο πρώτος φορέας της μπλε πανούκλας εντοπίζεται στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, όπου ιδρύθηκε το 1783 μια παραστρατιωτική δύναμη εν ονόματι City Guard (Φρουρά της Πόλης), κυρίως για να «αστυνομεύσει» μαύρους σκλάβους, έστω και αν και ο όρος «αστυνόμευση» δεν είχε ακόμη επινοηθεί. Η City Guard βοήθησε το 1822 στην καταστολή της εξέγερσης των σκλάβων που οργανώθηκε από τον Denmark Vesey. Η επιτυχία της καταστολής της εξέγερσης οδήγησε στη μετάλλαξη του κυνηγιού σκλάβων εκτινάσσοντας τα ποσοστά του μαύρου θανάτου σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στο Νότο.

Η μπλε πανούκλα είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα στους μαύρους άντρες όλων των ηλικιών.

Οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν ένα εμβόλιο για τον Covid-19, πιθανώς εντός του έτους, αλλά η μπλε πανούκλα γίνεται όλο και πιο θανατηφόρα με την πάροδο του χρόνου και δεν υπάρχει καμιά ανοσία σε αυτήν. Αν και οι μαύροι είχαν την ελπίδα ότι η ιστορική αύξηση του αριθμού των μαύρων εκλεγμένων αξιωματούχων θα δημιουργούσε πολιτικά αντισώματα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μπλε πανούκλας, συνέβη στην πραγματικότητα το αντίθετο.

Το 2014, λίγους μήνες πριν το νήμα της ζωής του Michael Brown κοπεί από τη μπλε πανούκλα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, το 80% των μαύρων αντιπροσώπων στο Κογκρέσο ψήφισε να συνεχιστεί η διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα, εξοπλισμούς και εκπαίδευση των τοπικών φορέων της πανούκλας, παρά τις άφθονες ενδείξεις ότι τέτοιες χρηματοδοτήσεις έχουν κάνει τη μάστιγα ακόμη πιο φονική για τη ζωή των μαύρων.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 75% των ίδιων αντιπροσώπων ψήφισε την κατάταξη της μπλε πανούκλας σε «προστατευόμενο είδος», απομακρύνοντας περαιτέρω κάθε πιθανότητα θεραπείας. Ο κατασταλτικός νόμος του 2018 αποδείχθηκε τελικά «περιττός, καθώς οι αστυνομικοί είναι ήδη η πιο προστατευμένη «ομάδα» του έθνους».

Πιο ριζοσπαστικοί στοχαστές, που αγωνίζονται για την καταπολέμηση των κοινωνικών παθογενειών, υποστηρίζουν ότι η εξάπλωση της μπλε πανούκλας, τουλάχιστον στους μαύρους πληθυσμούς, μπορεί να ελεγχθεί μέσω του ελέγχου της νόσου από την ίδια μαύρη Κοινότητα. Έχουν προταθεί αρκετές φόρμουλες για τον έλεγχο της πανούκλας, αλλά η τάξη των δήθεν ηγετών των μαύρων που είναι βαθιά ενσωματωμένη στο Δημοκρατικό Κόμμα, αντιστέκεται σθεναρά σε οποιαδήποτε συγκράτηση της μετάδοσης της μπλε πανούκλας και ενθαρρύνει ενεργά την εξάπλωση της νόσου στις τάξεις της ομοσπονδιακής μυστικής αστυνομίας.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, τα δύο τρίτα των μαύρων αντιπροσώπων στο Κογκρέσο συντάχθηκαν με τη μεγάλη πλειοψηφία των Δημοκρατικών για την υποστήριξη του άγριου νόμου που καταχρηστικά ονομάστηκε Νόμος για την Επανανοηματοδότηση της Αμερικανικής Ελευθερίας, ο οποίος έκτοτε πέρασε και από τη Γερουσία. Μόνο 17 από τα 50 μαύρα μέλη του σώματος με πλήρη δικαιώματα ψήφου ψήφισαν κατά του νόμου, ο οποίος έπρεπε να λήξει φέτος μαζί με άλλες διατάξεις του περίφημου Πατριωτικού Νόμου.

Όπως αναφέρεται στο The Verge, ο νόμος επιτρέπει στο FBI «να συλλέγει απτές αποδείξεις που σχετίζονται με έρευνες εθνικής ασφάλειας χωρίς ένταλμα, μόνο με έγκριση ενός μυστικού δικαστηρίου που σύμφωνα με πληροφορίες έχει επικυρώσει πολλά αιτήματα». Αυτές οι απτές αποδείξεις περιλαμβάνουν την κατασκοπεία της διαδικτυακής δραστηριότητας στοχευμένων πολιτών «χωρίς να χρειάζονται αποδείξεις ότι αυτοί οι Αμερικανοί έχουν κάνει κάτι κακό», σύμφωνα με τα λόγια του γερουσιαστή του Όρεγκον Wyden.

Η τάξη των δήθεν ηγετών των Μαύρων, βαθιά ενσωματωμένη στο Δημοκρατικό Κόμμα, αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε συγκράτηση της μετάδοσης της μπλε πανούκλας.

Η μπλε πανούκλα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν τον τεράστιο στρατό τους ως ένα είδος παγκόσμιας αστυνομικής δύναμης, η οποία υποστηρίζεται από δολοφονικά drones που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένες δολοφονίες του Λευκού Οίκου από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε ένα τακτικό πλάνο δολοφονιών, τις λεγόμενες «Kill Tuesday» (δολοφονικές Τρίτες), αλλά το χρονοδιάγραμμα του Προέδρου Τραμπ είναι πιθανότατα πιο αλλοπρόσαλλο.

Με το φετινό να είναι έτος εκλογών, ο θάνατος του George Floyd από τη μπλε πανούκλα στη Μινεάπολη καταδικάστηκε ευρέως από τα ίδια κόμματα που ενθάρρυναν και χρηματοδότησαν την εξάπλωση της θανατηφόρου μετάδοσης. Ο δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης απέλυσε τους τέσσερις αστυνομικούς που συνέβαλαν στη σύνθλιψη του λαιμού του Floyd και ο Joe Biden, ο προεδρικός υποψήφιος που καυχιέται ότι με σκοπό τον έλεγχο της εξάπλωσης της μπλε πανούκλας, έγραψε τον νόμο για τον έλεγχο βίας και την επιβολή της τάξης του 1994, έγραψε στο Twitter ότι: «ο George Floyd άξιζε καλύτερα και η οικογένειά του αξίζει δικαιοσύνη. Η ζωή του είχε σημασία». Αλλά ο Biden και η ιστορία του κόμματός του ως φορείς μαζικού θανάτου μας λένε άλλα.

Ελλείψει άμεσης θεραπείας, είναι βέβαιο ότι ορισμένοι απειλούμενοι μαύροι άντρες – και γυναίκες που δεν έχουν ανοσία στη μπλε πανούκλα – θα καταφύγουν σε αυτοσχέδιες θεραπείες για να αποτρέψουν το λοιμό, όπως έκαναν ο Denmark Vesey, ο Nat Turner και, πιο πρόσφατα, μερικοί αδελφοί στο Ντάλας και στο Μπατόν Ρουζ.

Πηγή: Black Agenda Report

Μετάφραση: antapocrisis

antapocrisis