Εφιαλτικά σενάρια από τις πολυεθνικές- με πρώτη τη Microsoft- που ελέγχουν τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ο αμερικανικός τεχνολογικός  κολοσσός Microsoft- που δραστηριοποιείται και στο εμπόριο της ενημέρωσης- ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει δημοσιογράφους με … ρομπότ! Σε πρώτη φάση, η Microsoft πρόκειται να αντικαταστήσει δεκάδες δημοσιογράφους, που εργάζονται με συμβόλαιο στην ιστοσελίδα της MSN, με τη χρήση  αυτοματοποιημένων συστημάτων για την επιλογή των ειδήσεων. Αυτή είναι η ουσία της είδησης (διαβάστε ΕΔΩ), που μεταδόθηκε από αμερικανικά και βρετανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και αναδημοσιεύτηκε προχθές από ελληνικά ΜΜΕ, αλλά στα ψιλά και ασχολίαστη.

Οι ιθύνοντες της Microsoft ισχυρίζονται πως η απόφαση τους να αντικαταστήσουν δημοσιογράφους με ρομπότ, δεν συνδέεται με την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, όποιος δεν κλείνει σκόπιμα τα μάτια του για μην βλέπει την πραγματικότητα, γνωρίζει πως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που προβάλλουν τα αφεντικά της Microsoft. Γιατί, αποτελεί κοινό μυστικό πως, οι κεφαλαιοκράτες αξιοποιούσαν και αξιοποιούν τις κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος σαν ευκαιρία για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους αλλά και την κυριαρχία τους στην αγορά και όχι για το καλό της ανθρωπότητας.

Στην πράξη, η υλοποίηση των σχεδίων της Microsoft, της Google και των ομοίων τους, θα σημάνει πως το έργο της παραγωγής ειδήσεων θα αναλάβει να το διεκπεραιώσει η τεχνητή νοημοσύνη. Με απλά λόγια, η επιμέλεια των ειδήσεων που παράγουν οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί (θεματογραφία, επιλογή τίτλων, σχολιασμός κλπ) και σήμερα γίνεται από δημοσιογράφους, σύντομα αυτό το έργο θα γίνεται από … ρομπότ! Αν η Microsoft καταφέρει να αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους που απασχολεί σήμερα στο MSN με ρομπότ, αυτό θα σημάνει την πλήρη χειραγώγηση των ειδήσεων και γενικότερα της ενημέρωσης από την Microsoft και τους υπόλοιπους βαρόνοι των ΜΜΕ.

Όπως είναι γνωστό, η Microsoft και άλλες τεχνολογικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στο χώρο των ΜΜΕ, σήμερα πληρώνουν δημοσιογραφικούς οργανισμούς για να μπορούν χρησιμοποιούν ειδήσεις τους στην ιστοσελίδα τους. Στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς που ασχολούνται με την παραγωγή ειδήσεων, σήμερα απασχολούνται δημοσιογράφοι, οι οποίοι αποφασίζουν, ποιες ειδήσεις θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα τους και πώς θα προβάλλονται.

Θα πρέπει, βέβαια, να παραδεχτούμε ότι η δημοσιογραφία, όπως και κάθε δραστηριότητα, δεν ασκείται στο κενό. Όσο και αν κάποιοι διαφωνούν, οι δημοσιογράφοι είναι άνθρωποι που έχουν, όπως όλοι, τις αντιλήψεις τους, την ιδεολογία και την προσωπικότητά τους. Με άλλα λόγια κάθε τι που μεταδίδουν ή αναλύουν «παραμορφώνεται» μέσα από την οπτική γωνία που βλέπουν και αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός, ότι στις μέρες μας, υπάρχουν ακόμη δημοσιογράφοι που μπορούν να απορρίψουν τις «επιθυμίες» των αφεντικών τους για γράψιμο και δημοσίευση ειδήσεων που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα- έστω και με κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους. Ούτε, σημαίνει πως δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι, οι οποίοι προσφέρουν στα κάθε είδους αφεντικά τους- εννοείται με το αζημίωτο- τις υπηρεσίες τους, δίνοντας το στίγμα σ’ έναν ολόκληρο κλάδο.

Όταν όμως «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και καλείσαι να επιλέξεις με γνώμονα το «μικρότερο κακό»- καθώς έχει αποκλειστεί η λύση του «υπάρχουν και καλύτερα»- τότε τα πράγματα, γίνονται, αναγκαστικά, πιο απλά. Επιλέγεις το μικρότερο κακό. Γιατί είναι προτιμότερο να επιλέγει την είδηση και τον τρόπο που θα προβληθεί ένας άνθρωπος (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δημοσιογράφος, με τις όποιες αδυναμίες του), από ένα άψυχο ον, όπως είναι το ρομπότ, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν έχει δική του βούληση ούτε κριτική σκέψη.

Στο ρητορικό ερώτημα, «τι θα γίνει «αύριο», όταν θα έχουν αντικατασταθεί οι «ενοχλητικοί» δημοσιογράφοι με τα 100% «πειθήνια» ρομπότ», η απάντηση δεν είναι και όσο ευχάριστη. Αν τελικά περάσουν και αυτά τα αποκρουστικά  σχέδια, τότε, δυστυχώς, θα προβάλλονται ανεμπόδιστα μόνο οι ειδήσεις που θα θυσιάζουν την ενημέρωση στο βωμό των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών, καθώς τα ρομπότ δεν ξέρουν να λένε ΟΧΙ, αλλά να κάνουν αυτά που τους προγραμματίζουν τα αφεντικά τους. Για τα ρομπότ, δεν υπάρχουν ούτε κώδικες δεοντολογίας, όπως ισχύουν σήμερα για τους δημοσιογράφους στις περισσότερες χώρες του κόσμου (έστω και αν ελάχιστοι τους τηρούν), ούτε ελεύθερη και ανεξάρτητη κριτική σκέψη.

Με απλά λόγια, το αποτέλεσμα της αντικατάστασης των δημοσιογράφων με ρομπότ, θα είναι σημάνει ακόμη περισσότερο μαύρο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα πραγματικά γεγονότα και τις εξελίξεις διεθνώς. Οι ειδήσεις θα είναι προκατασκευασμένες, με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που θα ελέγχουν τα ΜΜΕ. Τα ρομπότ θα «κουρδίζονται» με τέτοιο τρόπο από τους ιδιοκτήτες τους- μεγαλομετόχους των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ΜΜΕ- ώστε προβάλλουν εκείνες τις ειδήσεις και τα γεγονότα, που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντά των κεφαλαιοκρατών.

Ημεροδρόμος