Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και οι σχεδιασμοί γύρω από τα νέα πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων με φόντο την εκδήλωση της νέας κρίσης καθώς και η λεηλασία εργατικών κατακτήσεων και μισθών.
Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ μέσα στη βδομάδα αναμένεται και η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Εαρινές Προβλέψεις 2020, που επίσης θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απεικονίζει τις τελευταίες μακροοικονομικές και οικονομικές προβλέψεις, με δύο σενάρια: Το βασικό που προβλέπει ύφεση 4,7% και το δυσμενές με πτώση 7,9%. Σε αυτά έχουν ενσωματωθεί τα δημοσιονομικά και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, το δημοσιονομικό κόστος των οποίων αγγίζει τα 10,35 δισ. ευρώ, ενώ με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις προς επιχειρήσεις ο λογαριασμός ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο 9,7% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) αναφορικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης επισημαίνει «τον κίνδυνο της μη παροδικής μείωσης των αμοιβών της εργασίας, και κατά συνέπεια την αδυναμία της ιδιωτικής κατανάλωσης να επανέλθει άμεσα στα προ της κρίσης επίπεδα».
Ένας ακόμη κίνδυνος εντοπίζεται στον άξονα της έντασης και της κατεύθυνσης των δημοσιονομικών μέτρων, με βάση τις «δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας». Σύμφωνα με το ΕΔΣ, «υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι καθοριστικές οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξασφάλιση επαρκών πρόσθετων πόρων προς αντιμετώπιση των έντονων υφεσιακών επιδράσεων της κρίσης».
Την ίδια ώρα, το ΙΟΒΕ στην «Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας» υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα κρίση ενέχει δομικά και όχι μόνο συγκυριακά χαρακτηριστικά και ακόμα και όταν αυτή ομαλοποιηθεί σταδιακά, οι επιπτώσεις της αναμένεται να εκταθούν σε βάθος χρόνου σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με διαφοροποίηση της έντασης μεταξύ τους».
Ο ΣΕΒ αφού διαπιστώνει σε μελέτη του ότι: Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν το Μάρτιο του 2020 προαναγγέλλουν τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας έχουμε κατάρρευση των εποχιακών προσλήψεων, απώλεια των θέσεων εργασίας κυρίως στις υπηρεσίες εστίασης και παροχής καταλύματος, η παραγωγική οικονομία διατήρησε τις θέσεις εργασίας της, τα μέτρα που υιοθετήθηκαν περιόρισαν τις απολύσεις και ότι η αντιμετώπιση κρίσεων αναδιατάσσει και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Μετά από αυτά φτάνει και στο ψητό: Μετά από 42 ημέρες πρωτοφανών περιορισμών και την επιχειρούμενη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, επιχειρείται η εξαγωγή κάποιων πρώτων συμπερασμάτων ως προς τις συνέπειες που άφησε η καραντίνα για την απασχόληση. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, η συζήτηση για τις πολιτικές που θα επιτρέψουν στην οικονομία να ορθοποδήσει να αντανακλά τα στοιχεία και τα μηνύματα που αυτά εκπέμπουν.
Έτσι λοιπόν μετά τη διαπίστωση:
“Μέτρα όπως η δυνατότητα τηλεργασίας, η αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η αναστολή συμβάσεων εργασίας με παράλληλη στήριξη των εργαζομένων που επλήγησαν, οι ρυθμίσεις για το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού μεταξύ των επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου, και η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας συνέβαλαν σημαντικά στην αποκλιμάκωση των απολύσεων”
ζητά άμεση υιοθέτηση μιας προληπτικής, ευέλικτης και ολοκληρωμένης στρατηγικής απασχόλησης, με μίγμα ενεργητικών και παθητικών πολιτικών. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην κρίση θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικής απασχόλησης. (δηηλαδή να μονιμοποιηθούν) Είναι σημαντικό να λειτουργούν συμπληρωματικά (!!!) με σύγχρονες πολιτικές αποφυγής των απολύσεων (ενδεικτικά, προγράμματα μειωμένου χρόνου εργασίας, επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού), στη βάση διαγνωσμένων αναγκών της αγοράς εργασίας, και με γνώμονα τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Εκτός όλων των άλλων θέλουν ένα απόλυτα προσαρμόσιμο στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων εργατικό δυναμικό. Εμείς μιλάμε για ζωές και αυτοί μιλάνε για κέρδη.
Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται λέει το γνωμικό για το συμπαθές τελικά ζώο. Ειδικά δε αν το συγκρίνεις με τα αρπακτικά του ΣΕΒ όχι μόνο είναι τελείως άκακο αλλά φαντάζει σαν καλοσυνάτη γριούλα.
Περιττό να επισημάνουμε το ευήκοον ους της κυβέρνησης σε αυτά τα κελεύσματα…
N.P.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, ΣΕΒ
Leave a Reply