Το ‘χει ξεφτιλίσει η κυβέρνηση με τα σποτάκια της για τον κορονοϊό, που εκθειάζουν τους «ήρωες» αυτών των ημερών, δηλαδή τους χιλιάδες εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής», όπως τους αποκαλεί. Από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει κανείς;

Από τους υγειονομικούς, που εργάζονται χωρίς μέσα, σε καθεστώς μεγάλων ελλείψεων που προϋπήρχαν και θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα της πανδημίας, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας; Από τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, που δουλεύουν σε καθεστώς εντατικοποίησης και γενικευμένης «ευελιξίας», με «τρεις κι εξήντα», έχοντας να αντιμετωπίσουν από πάνω και τον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, που αποτελούν κόστος για την εργοδοσία; Από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, που οι συμβάσεις τους είναι ορισμένων μηνών και οι μισθοί τους στο πάτωμα, ενώ σε «κανονικές» συνθήκες μετρούν κάθε χρόνο δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στο μεροκάματο; Από τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τούς πετσόκοψαν κι άλλο το δικαίωμα στην απεργία και όταν διεκδικούν βρίσκουν την αστυνομία και τα μαντρόσκυλα της εργοδοσίας στην πύλη του εργοστασίου; Η λίστα με τους …ήρωες δεν έχει τέλος. Μόνο που όλοι αυτοί οι άνθρωποι του μόχθου δεν είναι ήρωες επειδή βγάζουν τη λάντζα του κράτους με ανεπαρκέστατες προϋποθέσεις και μέσα σε καιρό πανδημίας. Αλλά επειδή τα δικά τους χέρια και το μυαλό κινούν τα πάντα, παράγουν όλο τον πλούτο. Κι αν το συνειδητοποιήσουν, όλοι όσοι τους μοιράζουν σήμερα με υποκρισία τα «ζήτω» και τα «μπράβο», η εργοδοσία δηλαδή και το πολιτικό της προσωπικό, δεν θα έχουν πού να σταθούν.

Και επειδή το ξέρουν, με κάθε διαθέσιμο μέσο προβάλουν την “αλληλεγγύη” των πάνω. Τόσα έδωσε ο δείξας, τόσα ο πήξας. Τόσες μάσκες ο τάδε χαραμοφάης, ακόμη περισσότερες ο έτερος χαραμοφάης. Ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, κλίνες ΜΕΘ καθώς και υγειονομικό εξοπλισμό δωρίζει η ALFA Bank, καλύπτουν το κόστος για την ανάπτυξη 12 νέων κλινών ΜΕΘ Ε. Μαρινάκης, Α. Φράγκου και ΙΟΝ.

Δωρεά 10 αναπνευστήρων η Ευρωπαϊκή Πίστη, από πενήντα Παπαστράτος και Μότορ όιλ.

Περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις πέντε ημέρες συγκέντρωσε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, 100 εκατομμύρια (αλλά διεθνώς) ρελάνς το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος.

Τρέχει ο Πρωθυπουργός (τρόπος του λέγειν, τηλεδιασκεπτικώς το κάνει για να δώσει και το καλό παράδειγμα), τρέχει ο Κικίλιας, τρέχουν διάφοροι στις τηλεοράσεις και στα μέσα να προβάλουν τη μεγάλη ανιδιοτελή προσφορά τους. Θαρρείς και βγαίνει από το υστέρημα τους, όπως των κάτω, της πλέμπας, που για να γίνει η δουλειά μας τους βαφτίσαμε ήρωες σήμερα.

Θαρρείς και είναι από την τσέπη τους. Και όχι από τα κλεμμένα τόσα χρόνια, από αυτούς που και σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή, της μάχης κατά του ιού, της ανεργίας, της φτώχειας και του μαύρου Πάσχα χωρίς αμνό σιτευτό.

Θαρρείς και όλες αυτές οι δωρεές δεν είναι από τις φοροασυλίες, τις φοροαπαλλαγές, τις φοροαποφυγές.

Άλλωστε όσα και να είναι οι δωρέες τους, που είναι ελάχιστο κλάσμα των κλεμμένων, πως να συγκριθούν με τις ζωές των άλλων που την παίζουν κορώνα γράμματα;

Αντί να πούνε: τόσα από όσα μαζέψατε θα τα δώσετε, θέλετε δεν θέλετε, για τη σωτηρία αυτών, που δεν έχουν τίποτα και δεν σας τάιζαν απλώς αλλά φούσκωσαν τον πλούτο σας, τρέχουν γελοίοι και εξυπηρετικοί, γονυκλινείς και “ταπεινοί” να τους ευχαριστήσουν για τις προσφορές και δωρεές τους.

Μέρες που είναι θυμηθήκαμε τα λόγια του ευαγγελίου:

«ὕπαγε, ὅσα ἔχεις πώλησον καὶ δὸς [τοῖς] πτωχοῖς…» (Μαρκ. 10:21).

Και επειδή αυτοί δεν το έκαναν, ούτε θα το κάνουν, στον αιώνα τον άπαντα, καιρός οι κάτω να αρχίσουν να σκέφτονται και κυρίως να πράττουν αλλιώς.

Σχόλιο: Ν. Π.

Εύφορη Πεδιάδα