Η πανδημία του SARS-CoV-2 αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το πρόσχημα για τη λήψη περισσότερο αντιδραστικών μέτρων στη Βραζιλία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, παρέδωσε μέρος των προεδρικών αρμοδιοτήτων στο στρατό. Λατινοαμερικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές του στρατού της Βραζιλίας, αναφέρουν ότι ο στρατηγός Walter Braga Netto, αναλαμβάνει το τμήμα των προεδρικών αρμοδιοτήτων του Μπολσονάρο, κυρίως όσο αφορά την διαχείριση της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά την διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με την συμμετοχή υπουργών και της ηγεσίας του στρατού.

Η αρμοδιότητα των ενόπλων δυνάμεων, εκτείνεται και στην εκτελεστική και δικαστική εξουσία, καθώς οι ένοπλες Δυνάμεις, θα έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν διατάγματα με πρόσχημα την πανδημία. Παράλληλα, ο Νέττο και οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα αναλάβουν τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις θα είναι αρμόδιες για την επιβολή μέτρων.

Η κίνηση του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο, έρχεται σε μια περίοδο, όπου έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις από την εκστρατεία του με τίτλο «Η Βραζιλία δεν σταματά», ώστε να συνεχιστεί κανονικά η οικονομική δραστηριότητα, όπως απαιτούν τα μονοπώλια. Παράλληλα, υποβαθμίζει τους κινδύνους από την πανδημία και την ανάγκη λήψης μέτρων, ενώ και στη Βραζιλία αυξάνονται οι άνθρωποι που επιβεβαιώνεται ότι νοσούν και οι θάνατοι. Μια από τις σημαντικότερες αντιδράσεις, που θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο, είναι η καταγγελία εναντίον του Μπολσονάρο, με το ερώτημα της απομάκρυνσης από τη θέση του για 180 μέρες, κατέθεσε ο ανώτατος δικαστής της χώρας Μάρκο Αουρέλιο Μέλο στη Γενική Εισαγγελία. Πλέον η καταγγελία, στρέφεται εναντίον του στρατού και δεν αναμένεται να προχωρήσει.

Να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Βάλτερ Μράγκα Νέττο, ήταν ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων που επέδραμαν στο Ρίο ντε Τζανείρο το 2018, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Furação», για την καταστολή των μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων ενάντια στην φτώχεια και την ανεργία. Θεωρείται δε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ζαιρ Μποσονάρο, μέσα στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καταγγελία

Εξάλλου την Πέμπτη 2 Απριλίου, η Βραζιλιάνικη Ένωση Δικαστών για τη Δημοκρατία (ABJD) υπέβαλε καταγγελία κατά του Προέδρου Μπολσονάρο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης της Ολλανδίας.

Στην καταγγελία, ο οργανισμός υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος διέπραξε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενθαρρύνοντας δράσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Από το ξέσπασμα του Covid-19, ο Μπολσονάρο είχε υποβαθμίσει τη θνησιμότητα της ασθένειας και επέκρινε την απομόνωση που συνιστά το υπουργείο Υγείας.

Η καταγγελία υπενθυμίζει μια μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, η οποία εκτιμά ότι μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 1,1 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι που θα χτυπηθούν από τον ιό.

ημεροδρόμος