Ονομάζεται και «Ιμπιζα των Αλπεων».

Ένα χωριό του αυστριακού Τιρόλου ήταν πιθανόν το «εκκολαπτήριο» που σκόρπισε τον κορονοϊό στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Το χωριό Ischgl (Ισγκλ), το επονομαζόμενο «η Ιμπιζα των Αλπεων», είναι δημοφιλής προορισμός των σκιέρ. Σήμερα πλέον οι αρχές θεωρούν ότι από εκεί ξεκίνησε στο τέλος του Φεβρουαρίου η διασπορά της επιδημίας Covid-19 στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ένα μπαρ après-ski στο “Ballermann των Άλπεων” προκάλεσε πιθανώς δεκάδες μολύνσεις στους διεθνείς σκιέρ με τον ιό. Κάθε μέρα στη Δανία, τη Σουηδία και ειδικά στη Γερμανία υπάρχουν αναφορές νέων θετικών περιπτώσεων από ανθρώπους που έχουν ένα κοινό πράγμα: ήρθαν απευθείας από διακοπές σκι στο Ischgl.

Ο πρώτος συναγερμός σήμανε την 1η Μαρτίου, όταν οι ισλανδικές αρχές διαπίστωσαν ότι 15 επιβάτες πτήσης από το Μόναχο είχαν προσβληθει από τον ιό. Οι 14 είχαν διαμείνει προηγουμένως στο αυστριακό χωριό. Η Βιένη δεν έλαβε τότε το μήνυμα του Ρέικιαβικ.

Οι σκανδιναβικές υγειονομικές αρχές έχουν ιχνηλατήσει πολλές εκατοντάδες κρούσματα συνδεόμενα ευθέως με το Ischgl. Την Τρίτη, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι η μόλυνση του 40% των άνω των 1.400 κρουσμάτων στην χώρα σημειώθηκε στην Αυστρία. Και οι αρχές πιστεύουν ότι εκατοντάδες άλλα κρούσματα στην Αυστρία και το Βέλγιο έχουν ευθεία σχέση με το χωριό αυτό του αυστριακού Τιρόλου.

Στη Βιένη, διατυπώνονται επικρίσεις για βραδεία αντίδραση της κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Κουρτς και η αιφνίδια στροφή του προς την δριμεία αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα αποδίδεται στην καθυστερημένη συνειδητοποίηση της κατάστασης στο Τιρόλο.

Προηγουμένως, παρά τις άμεσες προειδοποιήσεις, οι ίδιες οι τοπικές αρχές του Τιρόλου δεν είχαν θελήσει να αναλάβουν δράση από τον φόβο των επιπτώσεων στον τοπικό τουρισμό. Αλλά ούτε η κεντρική κυβέρνηση στην Βιένη επενέβη τότε.

«Η απληστία υπερέβη την ευθύνη για την υγεία της κοινότητας και των φιλοξενουμένων», κατέληξε σε αυτήν την εβδομάδα η αυστριακή εφημερίδα Der Standard .

Όπως λέμε τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους… αυτό εννοούμε!

Φανταστείτε να ήταν ρακένδυτοι ή πρόσφυγες οι φορείς του ιού σε κάθε γωνιά της ηπείρου!

Πηγή: Politico, Der Standard

Έύφορη Πεδιάδα