Έτοιμος να «βάλει πλάτη» στο προσφυγικό ο ΣΥΡΙΖΑ

Διατεθειμένος να «κάνει παιγνίδι» στις συνθήκες συντηρητισμού και «εθνοκεντρικού» παροξυσμού που δημιουργεί η τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και στελέχη του καταγγέλλουν τη ΝΔ για «ορμπανισμό», η αξιωματική αντιπολίτευση διαμορφώνει το προφίλ μίας «υπεύθυνης» πολιτικής δύναμης. Με δικαιολογία, μάλιστα, το αναγκαίο «κλείσιμο του ματιού» σε ένα πολιτικό ακροατήριο «κεντρώων νοικοκυραίων», ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει διατεθειμένος να συμπράξει στην εξεύρεση λύσεων στο προσφυγικό ζήτημα, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ.

Το πρώτο δείγμα αυτής της πολιτικής επιλογής έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στο MEGA που δήλωσε ότι είναι σωστή η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μεταφορά στρατιωτών στον Έβρο και τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Επισήμανε ότι είναι «αυτονόητη» η φύλαξη των συνόρων σε τέτοιες περιπτώσεις, διαφωνώντας απλά με τη διακριτικότητα που αυτή γίνεται. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για υψηλούς τόνους και επικοινωνιακή εκμετάλλευση του ζητήματος, προκειμένου να επισκιάσει τις εικόνες από τα ΜΑΤ που εστάλησαν στα νησιά του Β. Αιγαίου. Ακόμη πιο σαφής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία που έκανε την Πέμπτη στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του Πολιτικού Συμβουλίου της Κ.Ε. Ανασυγκρότησης. Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και τα περί εισβολής στα σύνορα όμως «το να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, τη σκληρή, δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη, αν μας ζητηθεί, σε ένα εθνικό σχέδιο σοβαρό και υπεύθυνο, το αντίθετο». Ξεκαθάρισε πως «έχουμε από την πρώτη στιγμή διάθεση συναίνεσης για να αρθούν τα αδιέξοδα. Γι’ αυτό και ζητάμε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Για να βρεθούν λύσεις, για να χαράξουμε μια διαφορετική και βιώσιμη εθνική στρατηγική». Επανέλαβε, μάλιστα, πως «η φύλαξη των συνόρων μας είναι αυτονόητο καθήκον για κάθε κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς σύνορα και ως κυβέρνηση υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα της Ελλάδας να φυλάγει τα σύνορά της και το υπερασπιστήκαμε καλύτερα από ό,τι η σημερινή». Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «έδειξε» ως διέξοδο την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας πως «η φίλη μου η Μέρκελ και η κυρία Φον ντερ Λαϊεν, θα έπρεπε να έχουν χάσει τον ύπνο τους, όπως τον είχαν χάσει στα τέλη του 2015, όταν έκλεισαν μεν τα σύνορά τους αλλά εμείς τους αναγκάσαμε να βρούνε λύση μέσα από μια δύσκολη συμφωνία, την Ευρωτουρκική Συμφωνία».

Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε ο Α. Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις που έχει εκδώσει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αναφέρονταν επικριτικά στη λογική των «συνόρων». Επισήμανε ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν δικαίωμα… στην ουτοπία. Κάτι όμως που δεν αποτελεί πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτοντας, ουσιαστικά, τον ρόλο της ενσωμάτωσης λαϊκών αντιδράσεων και ριζοσπαστικής σκέψης που επιφυλάσσει η ηγεσία για τμήματα ή μεμονωμένες φωνές που υπάρχουν στο εσωτερικό του με διαφορετική λογική για τέτοια ζητήματα. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ανάλογες τακτικές «συνδιαμόρφωσης» πολιτικών σε διακομματικό επίπεδο επιφυλάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για σειρά άλλων θεμάτων στο μέλλον. Ακόμα και για το ζήτημα της αστυνόμευσης και της ασφάλειας.

ΠΡΙΝ