Είναι ευρέως γνωστό ότι η διαφορά πλούσιων και φτωχών στις περισσότερες εύπορες χώρες έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ τα τελευταία χρόνια -και κατά τρόπο τραγικό- έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Μέσα στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, η ανισότητα -στις περισσότερες περιπτώσεις- επίσης επιδεινώνεται και ως εκ τούτου οδηγούμαστε σε έναν πιο άδικο κόσμο.

Έκθεση των συμβούλων ακινήτων, Knight Frank, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, καταγράφει πως περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι προσχώρησαν στην τάξη των «εξαιρετικά πλουσίων» ενώ επωφελήθηκαν από την άνοδο των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών και τις αυξημένες τιμές των ακινήτων το τελευταίο διάστημα.

Ο αριθμός των ατόμων με περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε την περασμένη χρονιά κατά 6%, σύμφωνα με τα δεδομένα.

Αυτό σημαίνει πως οι κροίσοι του κόσμου είναι πιο πλούσιοι από τον πληθυσμό της Ισλανδίας, της Μάλτας ή της Μπελίζ.

Ο πληθυσμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% έως το 2024, με βάση τις εκτιμήσεις της έκθεσης, καθώς υπάρχουν τεράστιες περιουσίες στην Ινδία, την Αίγυπτο, την Κίνα και την Ινδονησία.

Η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της δήλωσε πως το 2019 ήταν ένα «ταραχώδες έτος» για πολλούς επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Από οικονομικής άποψης, το 2019 ήταν ένα θλιβερό έτος, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ από 3,5% τον Ιανουάριο του 2019 σε μόλις 2,9% τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Λίαμ Μπάλει, επικεφαλής της έρευνας, επισημαίνει πως οι μισοί υπερπλούσιοι βρίσκονται στις ΗΠΑ (όπου υπάρχουν 240.000 άτομα με περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια), ενώ οι χώρες με τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο αριθμό υπερπλουσίων είναι στην Ασία και την Αφρική.

Ο Μπάλει είπε επίσης: «Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε πώς αναπτύσσεται ο πλούτος σε ολόκληρη την Ασία και ειδικότερα ο αριθμός των υπερπλουσίων στην Ινδία, το Βιετνάμ, την Κίνα και την Μαλαισία». «Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε επίσης πως αυτό επηρεάζει την παγκόσμια αγορά ακινήτων», συμπλήρωσε.

Ο πληθυσμός των υπερπλουσίων στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 73% τα επόμενα πέντε χρόνια, από 6.000 που ήταν το 2019. Επίσης, η Αίγυπτος, όπου υπάρχουν 764 μόνο σήμερα, αναμένεται να δει αύξηση των υπερπλουσίων κατά 66% έως το 2024. Ακολουθούν το Βιετνάμ, η Κίνα και η Ινδονησία.

(Με πληροφορίες από Guardian)Huffpost

Εύφορη Πεδιάδα