Εγκλωβισμένη στην εγκληματική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η οποία παραμένει «κενό γράμμα» μετατρέποντας την χώρα σε μια απέραντη «φυλακή ψυχών», παραμένει η κυβέρνηση όπως αποτυπώθηκε και στις αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

Η ελληνική κυβέρνηση εγκαλεί την Τουρκία για μη συμμόρφωση με τη συμφωνία, ενώ προστρέχει στην «αλληλεγγύη»της ΕΕ η οποία όμως με τη στάση της επιτρέπει ακριβώς στην Άγκυρα να μην εφαρμόζει την συμφωνία! 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας ως «ασύμμετρη απειλή» τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της χώρας και επιστρατεύοντας ακόμα σκληρότερα μέτρα εναντίον των προσφύγων συντηρεί το σκηνικό «πολέμου» που επιδίωξε να στήσει η Τουρκία μετατρέποντας τον Έβρο και τα νησιά σε πεδίο μάχης με «όπλα» ανθρώπους…

Οι κυβερνώντες από την στιγμή που δεν αμφισβητούν την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και δεν προχωρούν άμεσα στη μη εφαρμογή της συνυπογράφουν τη μετατροπή της Ελλάδας σε «κέντρο κράτησης».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Για τους λόγους αυτούς, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι τα σύνορα της χώρας τις τελευταίες ημέρες δέχονται «αιφνίδια μαζική και συντονισμένη πίεση από μετακίνηση πληθυσμών σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα» η οποία «ενθαρρύνεται από την Τουρκία».

«Η Τουρκία γίνεται η ίδια διακινητής», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς από την πλευρά της Ελλάδα, «έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιτρέπεται διέλευση».

«Υπό της συνθήκες αυτές πρόκειται για ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας», είπε.

Ανακοίνωσε τα εξής Μέτρα που αποφασίστηκαν στο ΚΥΣΕΑ:

  1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
  2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
  3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
  4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ημεροδρόμος