Την ώρα που τα ΜΑΤ μερικώς αποχωρούν από τη Χίο και τη Λέσβο και η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Στ. Πέτσα, τους έχει δώσει συγχαρητήρια για την πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση τους (!), αποκαλύπτονται διαρκώς περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και καθαρού τραμπουκισμού σε κατοίκους των νησιών. Παρακολουθείστε παρακάτω στο βίντεο με τις καταγγελίες κατοίκων της Χίου, όπως δημοσιεύεται politischios.gr. Οι ΜΑΤατζήδες έχοντας ξεφύγει τελείως χτύπαγαν χωρίς ούτε τυπική δικαιολογία και έσπαγαν αμάξια με το έτσι θέλω (δείτε κι άλλο βίντεο εδώ).

«Μας σταμάτησαν με το αυτοκίνητο… Ήταν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Περνούσα με τον μπατζανάκη μου και τα παιδιά μας μέσα.  Τους είπα ότι δεν είμαστε για φασαρίες, αλλά αυτοί μας απάντησαν: “Ήρθατε στο σπίτι μας και μας γαμήσατε και θα σας αφήσουμε στον τόπο”! Είπα έχω ανήλικο παιδιά, μην μας χτυπήσετε. Αυτοί άρχισαν με τη μια, σπάσανε το αυτοκίνητο… Φύγαμε για να μην μας χτυπήσανε παραπάνω. Μας φωνάζανε πως θα μας αφήσουν στον τόπο». 

«Ήμουν στο μηχανάκι με έναν φίλο, χωρίς προειδοποίηση μας είπαν κατεβείτε, μας πέταξαν κάτω, μας πέρασαν χειροπέδες. (…) Μας χτύπησαν στο κεφάλι. Δεν συζητάω για τις απειλές και τη βωμολοχία. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι, είναι κτήνη. Μας απείλησαν ότι εδώ στο νησί “να τα ξεχάσετε αυτά που ξέρατε, τώρα είμαστε εμείς εδώ και θα κάνουμε κουμάντο”» (ο συγκεκριμένος κάτοικος ήταν για περίπου έξι ώρες χτυπημένος στο κρατητήριο χωρίς ιατρική φροντίδα. Όταν αφέθηκε ελεύθερος έσπευσε στο νοσοκομείο. Η διάγνωση ήταν ρήξη τυμπάνου από το ξύλο που πιθανόν χρειάζεται χειρουργείο)

Σε άλλη καταγγελία κάτοικος περιγράφει το χτύπημα στο κεφάλι από τα ΜΑΤ και ανάμεσα στις βρισιές και τις απειλές τα εξής: “Αυτά που ξέρεις ,κωλοχιώτη για το βρωμόνησο σου να τα ξεχάσεις, από εδώ και πέρα θα την πληρώνετε”. Νιώθω χτύπημα στο κεφάλι και καταλαβαίνω ότι ήταν με γκλομπ. 

ημεροδρόμος