Στο Λιτόχωρο και στο Στεφανοβίκειο ολοκληρώθηκε χθες η άσκηση συνεκπαίδευσης Τάγματος της 3ης Αμερικανικής Ταξιαρχίας (3rd Combat Aviation Brigade) και της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού με την επωνυμία «Τιτανομαχία».

Η 3rd CΑΒ, η οποία διαθέτει επιθετικά (Apache) και μεταφορικά ελικόπτερα (Blackhawk) όπως και μη επανδρωμένα αεροχήματα (RQ-7B), θα παραμείνει στο Στεφανοβίκειο μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, το επόμενο διάστημα στην έδρα της Αεροπορίας Στρατού στη Μαγνησία θα φιλοξενηθεί άλλη Μονάδα των ΗΠΑ.

Όπως διευκρινίζεται από το ΓΕΕΘΑ, «η συνεκπαίδευση λαμβάνει χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου 2019 σε περιοχές ασκήσεων ολόκληρης της χώρας και επικεντρώνεται στη διεξαγωγή ημερήσιων και νυκτερινών πτήσεων, αεροκίνητων επιχειρήσεων, ασκήσεων μικρών κλιμακίων και βολών με όλα τα οπλικά συστήματα των ελικοπτέρων».

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων που έγινε χτες στο Στεφανοβίκειο, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ περιέγραψε την τωρινή εμπλοκή αλλά και τα …μελλούμενα. Τόνισε ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν «να οικοδομούν τη διμερή στρατηγική συνεργασία», σημειώνοντας ότι στη συνεκπαίδευση των ελικοπτέρων με την ανάπτυξη της ταξιαρχίας επιβεβαιώθηκαν όχι μόνο η διαλειτουργικότητα αλλά και η ετοιμότητα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη.

Στάθηκε στη νέα διμερή Συμφωνία, όσα προβλέπει για τη χρήση του Στεφανοβίκειου από τους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα στις ΗΠΑ να επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα, προαναγγέλλοντας ότι από Οκτώβρη θα έρθει στο Στεφανοβίκειο ακόμα πιο ενισχυμένη δύναμη από τώρα, κατονομάζοντας συγκεκριμένα την 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία τους (έχει στο δολοφονικό «παλμαρέ» της επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν). Ενδεικτικό για το τι σηματοδοτεί μια τέτοια εξέλιξη είναι ότι αρμόδιες ελληνικές πηγές εξέφραζαν κατόπιν στα πηγαδάκια έως και απορία για το πού θα χωρέσει όλη αυτή η δύναμη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πάιατ παρουσίασε ως δεδομένο ότι «θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη ικανοτήτων», πρόσθεσε ότι η όλη περιοχή παρέχει στους Αμερικανούς ένα μοναδικό ανάγλυφο και ιδανικές καιρικές συνθήκες για ασκήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα («δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στην Ευρώπη από εδώ», είπε χαρακτηριστικά) και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας» για τα στρατιωτικά τους σχέδια, σημειώνοντας ότι επεκτείνεται και παραπέρα η τέτοια συνεργασία πάνω και στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις.

Σε άλλες δηλώσεις του αργότερα, έλεγε ότι η ανάπτυξη της ταξιαρχίας εδώ συνδέεται ευθέως με την αναμενόμενη την άνοιξη άσκηση «Defender 2020», καθώς οι Αμερικανοί που εκπαιδεύτηκαν εδώ μετακινούνται πλέον στην Πολωνία για να παίξουν βασικό ρόλο στην άσκηση, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη Αμερικανών στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, στην ουσία μια πρόβα πολέμου απέναντι στη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον εργάζονται πάνω στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις για το πώς θα επεκτείνουν εγκαταστάσεις σε Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Σούδα, αλλά και πώς θα αξιοποιήσουν περαιτέρω την Αλεξανδρούπολη, ώστε η Ελλάδα να χρησιμεύσει ως βασικός κόμβος διεκπεραίωσης αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, για την επόμενη «Defender», αυτή του 2021.

Διασφαλίζει τίποτα από αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως διατείνονται η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα; Απάντησε …εύγλωττα και σε αυτό ο Πάιατ, όταν κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι θα στείλει γεωτρύπανο νότια της Κρήτης, είπε ότι ήταν όλη μέρα στο Στεφανοβίκειο, δεν… πρόλαβε να ενημερωθεί και κάλεσε να αναμένουμε να δούμε πρώτα τις τουρκικές κινήσεις.

Μπλεγμένες σε πολύ επικίνδυνα σχέδια οι Ενοπλες Δυνάμεις

Νωρίτερα, ο διοικητής του 17ου τάγματος της 3ης Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (3 -17 CAB, 23 ελικόπτερα και περίπου 300 άτομα προσωπικό, που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο), ταγματάρχης Clifton Causey, είπε ότι πραγματοποίησαν γυμνάσια εδώ επί μήνες, διευρύνοντας δραστηριότητες, επιβεβαιώνοντας τη συμβατότητα των δυνάμεων των δύο χωρών και τη «διαλειτουργικότητά» τους μέσα από πλήθος κοινών σχεδιασμών και ασκήσεων.

Εστίασε ως κομβικά σημεία τη συνεκπαίδευση αμερικανικών και ελληνικών ελικοπτέρων «Απάτσι», σημειώνοντας για την Ελλάδα ότι λίγες χώρες στην Ευρώπη έχουν αυτό το επίπεδο ικανοτήτων, όπως επίσης εστίασε στις κοινές ασκήσεις με αμερικανικά UAV που σηκώνονταν από Λάρισα και έδιναν πληροφορίες για επιχειρήσεις σε ελληνικά «Απάτσι» και «F-16», σε μια αναφορά που αν μη τι άλλο δείχνει για τι επικίνδυνες αποστολές και σενάρια ενταγμένα στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή προετοιμάζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Σημειωτέον, κατά αρμόδια στελέχη της Αεροπορίας Στρατού του Ελληνικού Στρατού, η τέτοια συνεργασία με τους Αμερικανούς, που πλέον μετρά δυο χρόνια, με την πρώτη ανάπτυξη αμερικανικών ελικοπτέρων να γίνεται στο Στεφανοβίκειο επί ΣΥΡΙΖΑ, είναι «πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη».

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Ελευθερία

Εύφορη Πεδιάδα