Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος της βουλής Κ. Τασούλας, ο Κ. Μητσοτάκης, όλο το συστημικό στερέωμα, ακόμα και στην υποψία πως θα δοθούν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες στο γιούρογκρουπ το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Παράνομες ηχογραφήσεις», «σκάνδαλο», αν είναι δυνατόν! Ως απαράδεκτο επέστρεψε το επίμαχο στικάκι ο Κ. Τασούλας στον Γ. Βαρουφάκη… Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε πως θα τις δημοσιοποιήσει ο ίδιος εντός του Φεβρουαρίου.

Για μας τα πράγματα είναι απλά: είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη μυστική διπλωματία μεταξύ των κυβερνήσεων, θεωρούμε πως τίποτα το κρυφό δεν πρέπει να υπάρχει απ΄ όσα λέχθηκαν στο γιούρογκρουπ. Εδώ θέλουν να ξέρουν τι έγινε σε κάθε σωματείο, αλλά κρατούν στο σκοτάδι όσα έκριναν το μέλλον των εργαζομένων. Κι αυτό γιατί η αστική τάξη, τα κόμματά της (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση κλπ.), η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να εδραιώσουν στον λαό ένα βασικό συμπέρασμα για το 2015: κάθε προσπάθεια απόδρασης από το μαντρί της ΕΕ και του κεφαλαίου είναι μάταιη και επικίνδυνη.

Οι τεράστιες ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη είναι δεδομένες, όχι γιατί έδρασε μόνος του (όπως προσπαθεί να του τα φορτώσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ), αλλά γιατί κινήθηκε ως υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα με τη γραμμή της μη ρήξης με την ΕΕ και το κεφάλαιο, για να χρυσωθεί το μνημονιακό χάπι.. Γι’ αυτό δεν έχουμε και καμία εμπιστοσύνη για το τι και πως θα δημοσιευθεί.

Το πιο μεγάλο σκάνδαλο αποτελεί η ίδια η ύπαρξη του γιούρογκρουπ, αυτής της άτυπης «αίθουσας βασανιστηρίων» των ευρωπαϊκών λαών, βασικό στοιχείο της ΕΕ, της σύγχρονης Βαστίλης του κεφαλαίου.

ΠΡΙΝ