Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν πραγματικά αποκαλυπτικός για την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να δηλώσει ποιοι εξυπηρετούνται και αποτελούν προτεραιότητα για τα μέτρα που λαμβάνονται, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία το 12,9% των ελληνικών νοικοκυριών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το 55,4% δεν μπορεί να συντηρηθεί για παραπάνω από τρεις μήνες αν δεν έχει έσοδα και το 10% των Ελλήνων κατέχει το 42% του πλούτου.

Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε:

«Ναι, ένα κομμάτι κατέχει τον πλούτο, αλλά αυτό το κομμάτι πληρώνει και πολλούς φόρους» (2.10 στο βίντεο).

Σαν να μην έφτανε αυτό, σε ερώτηση σχετικά με τα δάνεια που έδιναν οι τράπεζες (και τον τρόπο και την ευκολία που τα έδιναν), ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε:

«Η αλήθεια είναι ότι, ναι, οι τράπεζες φέρουν ευθύνη οι ίδιες, αλλά  έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας» ( 34.15 στο βίντεο). 

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι τράπεζες (οι …ταλαιπωρημένες, να προσθέσουμε εμείς) «έχασαν πολλές καταθέσεις, γιατί οι πολίτες φοβήθηκαν από αυτό που γινόταν στη χώρα επί μία δεκαετία, με επίκεντρο κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε υπήρξε μεγάλη διαρροή καταθέσεων: 34 δισ. ευρώ έφυγαν».

Αυτά τα είπε ο κύριος υπουργός για τις τράπεζες που ανακεφαλοποιήσαμε όλοι εμείς, για τις τράπεζες που κέρδιζαν και κατά τη διάρκεια της κρίσης (π.χ καθαρά κέρδη 183,3 εκατομμυρίων ευρώ κατέγραψαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας τους πρώτους έξι μήνες του 2018 –  εδώ).  Λέμε για τις ίδιες τράπεζες στις οποίες όλοι εμείς, επίσης, είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε  περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για τις προμήθειες που χρεώνουν σε πάσης φύσεως υπηρεσίες. Είναι οι ίδιες τράπεζες, τις οποίες όπως είπαμε ανακεφαλαιοποιήσαμε, και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε τις «εγγυήσεις» των «κόκκινων δανείων», τα δάνεια που θα ξεπουλήσουν στις αγορές.

Ημεροδρόμος