Του Μιχάλη Ρόθου

Δυναμική ήταν η κινητοποίηση της πρωτοβουλίας κατοίκων Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πειραιά – SOS Πειραιάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ) Αττικής της 5ης Φεβρουαρίου, ενάντια στο Master Plan της Cosco και στις ρυπογόνες εγκαταστάσεις της επιχείρησης Oil One –συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη– στη Δραπετσώνα. Η πρωτοβουλία, με την πλήρη στήριξη της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, ζήτησε να μπει φρένο στην καπιταλιστική ανάπτυξη που αδιαφορεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Πειραιά.

Αρχικά, οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την ψηφισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέκταση της προβλήτας του λιμανιού στην περιοχή της Πειραϊκής κατά 150.000 τ.μ για τα υπερμεγέθη κρουαζιερόπλοια. Μάλιστα, η Cosco ανακοίνωσε πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στον Φλεβάρη, χωρίς να έχει πάρει ακόμη την απαραίτητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Ακόμη, εναντιώθηκαν στις αποδεδειγμένα ρυπογόνες εγκαταστάσεις της Oil One, ζητώντας το κλείσιμο και την άμεση απομάκρυνσή τους από την περιοχή του Κερατσινίου.

Ως εκ τούτου, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική ζήτησε τα ζητήματα αυτά να μπουν άμεσα στην ατζέντα του ΠΕΣΥ, απαιτώντας την άμεση μετεγκατάσταση της Oil One, καθώς και τη μη εκταμίευση οποιασδήποτε χρηματοδότησης της Cosco από το περιφερειακό ταμείο, μέχρι το θέμα να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.

Φυσικά, οι συστημικές δυνάμεις του συμβουλίου δεν δέχτηκαν επ’ ουδενί να συζητηθεί το αίτημα σχετικά με την Oil One, ωστόσο, η πίεση των κατοίκων με στήριξη της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, καθώς και των περιφερειακών σχημάτων της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ανυπότακτης Αττικής, ανάγκασαν το συμβούλιο να δεσμευτεί ότι το ζήτημα του Master Plan θα συζητηθεί την επόμενη φορά. Ο αγώνας συνεχίζεται!

ΠΡΙΝ