Η εκρηκτική κατάσταση της ενεργειακής φτώχειας που βιώνουν τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε μεταξύ άλλων την Παρασκευή, σε ημερίδα με θέμα «Το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης», που διοργάνωσε ο ιστότοπος «voria.gr».

Τα στοιχεία, σύμφωνα με έρευνα του 2017 της ΕΕ για τη μέτρηση της ενεργειακής φτώχειας, δείχνουν πως το 62% των νοικοκυριών στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, δηλαδή περίπου 190.000, βρίσκεται στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας, καθώς δαπανά πάνω από 10% του ετήσιου εισοδήματός του για θέρμανση και ηλεκτροφωτισμό. Η δραματική αυτή κατάσταση δεν έχει αλλάξει από τότε, καθώς παρουσιάζοντας τα στοιχεία η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη τόνισε πως είναι ζήτημα το οποίο «πρέπει να το δούμε κατάματα και να το επιλύσουμε μέσα στην επόμενη πενταετία και με πόρους που προέρχονται από το Green Deal», κρύβοντας βέβαια ότι είναι στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης» που γιγαντώνεται η ενεργειακή φτώχεια.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Το 38% περνάει περιόδους όπου δεν μπορεί να θερμάνει το νοικοκυριό του, ενώ το 21% των νοικοκυριών θερμαίνει μόνο ορισμένους χώρους. Πάνω από τα μισά νοικοκυριά, ποσοστό της τάξης του 66%, προχώρησαν σε περικοπέςμε συνηθέστερη τα έξοδα του σούπερ μάρκετγια να μπορούν να έχουν ρεύμα (!) με περίπου 30.000 να υπολογίζονται τα νοικοκυριά που είναι λίγο ή καθόλου συνεπείς στην αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας, με το λαό της πόλης, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, να «βρίσκεται στο δίλημμα ή ζεσταίνομαι ή τρώω».

Παρ’ όλα αυτά, προηγουμένως, από το βήμα της ημερίδας τόσο η Δήμητρα Θωμά, εκπροσωπώντας τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη, όσο και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια «μαγική» εικόνα, 44 δις(!!!) θα φέρει ως επενδύσεις το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενέργεια, υπερθεματίζοντας για τα υποτιθέμενα «οφέλη» που είχαν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές από την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει στο ίδιο έδαφος αυτή της ΝΔ. Ο δε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας από το βήμα ημερίδας έταξε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ, οι οποίοι προορίζονται αποκλειστικά για δράσεις και έργα στον ενεργειακό τομέα, και έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς αποτελεί αναμφίβολα κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Άλλη μια μπούρδα από τον κ. Τίποτα με τα τεράστια ποσοστά υπερψήφισης.

Συνεχίζοντας την παπαρολογία ο δήμαρχος κ. Ζέρβας ανέφερε ότι σε προγραμματική συμφωνία προχωρά σύντομα ο Δήμος Θεσσαλονίκης με εταιρείες κολοσσούς, εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και εμπειρίας, «ώστε να μας καθοδηγήσουν και μαζί τους να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε μία smart city».

Είναι γνωστό σε όλους ότι όλοι αυτοί οι στόχοι θα προχωρήσουν στο βαθμό που εταιρείες και ημέτεροι θα εξασφαλίσουν όχι μόνο κέρδη αλλά πλιάτσικο σε βάρος των αναξιοπαθούντων και παγωμένων λαϊκών στρωμάτων της πόλης, της περιοχής και της χώρας.

Στον αντίποδα της ενεργειακής φτώχειας για το λαό είναι όσα ισχύουν για τους βιομηχάνους της Βόρειας Ελλάδας. Όπως είχε αναφέρει στο φόρουμ για την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τον περασμένο Σεπτέμβρη ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, Λ. Μπακούρας, η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από φυσικό αέριο για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες έχει κατρακυλήσει πλέον από τα 4 ευρώ/μεγαβατώρα στα 1,3 ευρώ/μεγαβατώρα, με προοπτική να φτάσει σύντομα στα 0,7 – 0,8 ευρώ/μεγαβατώρα.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, ypaithros.gr, dailythess, The President

Εύφορη Πεδιάδα