Του Νίκου Μανάβη

Συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO) για πιο γρήγορες απελάσεις, ενίσχυση συνεργασίας με Frontex και Europol, πλωτά φράγματα στο Αιγαίο και κλειστές φυλακές στα νησιά φέρνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Πέμπτη 30/1, μεσημέρι, μια παρέα τοπικών δημοσιογράφων στο Βαθύ της Σάμου σχολιάζει ειρωνικά και απαξιωτικά την «είδηση» της ημέρας, το πλωτό φράγμα που θα αποτρέψει την είσοδο των προσφύγων στα νησιά. Όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μια επικείμενη μνημειώδη «αρπαχτή». Ένα πλωτό φράγμα συνολικού μήκους μόλις 2.700 μέτρων, το οποίο θα κοστίσει 500 χιλιάδες ευρώ για να στείλουμε «το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι», σύμφωνα και με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Μια «αρπαχτή» για τους κάθε φορά εκλεκτούς των εκάστοτε κυβερνήσεων και συνάμα πόνος, κλάμα, πείνα και εκατοντάδες νεκροί στα κολαστήρια που ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι όλη η ιστορία της προσφυγικής κρίσης των τελευταίων πέντε ετών.

Στα 36 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος λειτουργίας και δημιουργίας υποδομών της EASO (Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου) στην Ελλάδα το 2020, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η υπηρεσία με την ελληνική κυβέρνηση. Με τη συμφωνία αυτή επιδιώκεται η επιτάχυνση των απελάσεων προσφύγων από τη χώρα αλλά και η βαθύτερη συνεργασία των ελληνικών κατασταλτικών αρχών τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς.

Πολύ σύντομα αναμένεται να δούμε κι άλλες συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς (Frontex, Europol κλπ), στο πλαίσιο της αντιπροσφυγικής-αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Άλλωστε, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη έχουν συμφωνήσει να αυξηθεί το δυναμικό της Frontex και τα κονδύλια που παίρνει η υπηρεσία αυτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν δημιουργηθεί μεικτά κλιμάκια ελέγχου από στελέχη της Frontex και Έλληνες αστυνομικούς. Οι κραυγές διαφόρων ακροδεξιών (των νησιών), οι οποίοι κατηγορούν τη Frontex ότι δεν κάνει τη δουλειά της, δηλαδή πως δεν στέλνει τις βάρκες των προσφύγων πίσω στις τουρκικές ακτές και δεν τις βουλιάζει ετοιμάζουν το έδαφος για ενίσχυση της παρουσίας της Frontex στα νησιά και σε όλες τις συνοριακές περιοχές.

Παράλληλα, στα 80 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το κόστος κατασκευής της κλειστής φυλακής για τους πρόσφυγες στη Λέσβο που προωθεί η κυβέρνηση. Αντίστοιχες φυλακές θα κατασκευαστούν στην Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν να εισπράξουν οι φιλικοί προς την κυβέρνηση εργολάβοι. Ίσως αυτό να εξηγεί και την ακλόνητη επιμονή της κυβέρνησης στην κατασκευή των κλειστών φυλακών.

το πλωτό φράγμα 2.700 μέτρων θα κοστίσει συνολικά 500 χιλιάδες ευρώ

Διαρκές σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί και η σίτιση των προσφύγων. Οι ίδιες οι εταιρείες που διεκδικούν την ανάληψη των συμβάσεων καρφώνουν η μία την άλλη για την «ιδιαίτερη» μεταχείριση που έχουν από τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς οι ανταγωνιστές τους.

Τρελά κέρδη από τους πρόσφυγες αποκομίζουν και οι τράπεζες, καθώς κρατούν 2,5 ευρώ προμήθεια από κάθε πρόσφυγα, όταν πάει σε ΑΤΜ να εισπράξει τα 90 ευρώ που του δίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με προπληρωμένη τραπεζική κάρτα. Στα 3 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κέρδη των τραπεζών από αυτή την προμήθεια, σε ετήσια βάση.

Παρασκευή 31/1, πρωί, ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές «σοβαρών» δημοσιογράφων, μαζί με δημάρχους και άλλους πολιτικούς παράγοντες αναλύουν επί ώρες την μπούρδα του πλωτού φράγματος. Ωστόσο τους διαφεύγει να αναφερθούν στους 30 μαχαιρωμένους πρόσφυγες που έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνη τον πρώτο μήνα του 2020. Επίσης, τους διαφεύγει να αναφερθούν στα κυκλώματα πορνείας και παιδεραστίας που έχουν αναπτυχθεί στο Βαθύ της Σάμου, στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ. Κυκλώματα που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν μπροστά στα μάτια των ΜΑΤατζήδων που επιτηρούν αυτά τα κολαστήρια. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μια δημοσιογραφική έρευνα που έδειχνε τι γίνονται τα ανήλικα προσφυγόπουλα που εξαφανίζονται, δεν βγήκε ποτέ στη δημοσιότητα.

Το να αφιερώνεις ατελείωτο τηλεοπτικό χρόνο για να προβάλεις προφανείς κυβερνητικές μπούρδες είναι ένας τρόπος για να μην κάνεις ποτέ ρεπορτάζ για τα αποτελέσματα της γκετοποίησης των προσφύγων που έχουν επιβάλει οι ελληνικές κυβερνήσεις, για το συνεχιζόμενο πάρτι εκατομμυρίων στις πλάτες των προσφύγων, για την απάνθρωπη εκμετάλλευσή τους.

ΠΡΙΝ