Του Βαγγέλη Μαρινάκη

Σημειώσεις για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο της Δεξιάς

«Αν θέλουμε να μην αλλάξει τίποτε, πρέπει όλα ν’ αλλάξουν», Γατόπαρδος

Τις τελευταίες μέρες το Υπουργείο Παιδείας (και Θρησκευμάτων μην ξεχνάμε!) δείχνει σοβαρά απασχολημένο με το να μας γυρίσει στην δεκαετία του ’50. Πριν λίγες μέρες κατά τη διάρκεια σχολικού εορτασμού κυκλοφόρησαν σε σχολεία ρατσιστικά και ομοφοβικά φυλλάδια1, έπειτα εκδίδεται εγκύκλιος που προσκαλεί μαθητές να παρακολουθήσουν ημερίδα παραθρησκευτικής οργάνωσης, χθες ο θεσμός της θεματικής εβδομάδας – για τον οποίο όταν ξεκίνησε το 2016 πλήθος ιεραρχών έχυσαν δηλητήριο-καταργείται δίχως να προβλέπεται κάποια άλλη δράση στη θέση του. Την ίδια στιγμή, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα επανεξεταστεί το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής «Φρίξος»2, ένα πρόγραμμα τεσσάρων Ελληνίδων εκπαιδευτικών από το Ρέθυμνο, που τιμήθηκε το 2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας. Είναι προφανές πια πως η κυβέρνηση όχι μόνο αφήνει χώρο για δράση σε όλο τον εσμό των ρασοφόρων σκοταδιστών, αλλά δρα επικουρικά και σε συνεργασία μαζί τους. Έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και με τον αέρα που της δίνει η δημοσκοπική της δημοφιλία έχει αποφασίσει να ξεπληρώσει χάρες σε όσους την στήριξαν και να προσεταιριστεί το κοινό της Ακροδεξιάς δείχνοντάς του πως «εγώ είμαι εδώ για σας». Η καντηλανάφτισσα που έχει για Υπουργό και θυμίζει την Ελένη Λουκά σε νεότερη εκδοχή είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη δουλειά.

Παράλληλα, το νέο ασφαλιστικό του Βρούτση προβλέπει αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων3. Το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνδέεται με την σχολική επίδοση των παιδιών, όπου αν έστω και ένα από τα παιδιά της οικογένειας επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών το επίδομα καταργείται. Επίσης, ως προϋπόθεση χορήγησης επιδομάτων σε πολίτες τρίτων χωρών, ορίζεται η παραμονή στη χώρα 12 χρόνια τουλάχιστον, αντί πέντε που ήταν έως σήμερα. Με λίγα λόγια: Ρομά, φτωχοί και μετανάστες(νόμιμοι κιόλας) θα παίρνουν δυσκολότερα επιδόματα. Μιλάμε για ξεκάθαρα ρατσιστική λογική που ικανοποιεί τις ρατσιστικές μπαρούφες του κάθε κανίβαλου περί «τεμπέληδων, γύφτων και λάθρο που ζουν με επιδόματα, όσο οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά». Αποκλεισμός από τη μια και τυράκι τα 2 χιλιάρικα για κάθε νέο Ελληνόπουλο από την άλλη σε μια σειρά νομοθετημάτων που έρχεται να ικανοποιήσει ό,τι νοσηρό στερεότυπο έχει κάθε κανίβαλος στο μυαλό του.

Συνδυαζόμενα όλα αυτά με τα καραγκιοζολίκια των 200 ετών Ελληνικής Επανάστασης και τις αηδίες για τον εορτασμό των μαχών στο Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες -που γλύτωσαν τον δυτικό πολιτισμό υποτίθεται- που τρέχουν οι «εθνικές οικογένειες» με τους παρατρεχάμενούς τους μας συμπληρώνουν το παζλ των κυβερνητικών παρεμβάσεων σε ό,τι αφορά μια σειρά θεμάτων που ακουμπάνε στο ιδεολογικό σκέλος της εφαρμοζόμενης πολιτικής .

Η κυβέρνηση όπως είχαμε επισημάνει μπορεί να παίζει σε διπλό ταμπλό. Να κρατάει ευχαριστημένους τους μετριοπαθείς με διευκολύνσεις και φοροελαφρύνσεις στα μικρομεσαία αφεντικά, όσο ικανοποιεί τους ακραία συντηρητικούς κύκλους του κόμματος. Και «Μπακογιάννη και Μπογδάνο» θα συνοψίζαμε. Εξάλλου τα βρίσκουν και οι δύο πλευρές με την «επιστροφή στην κανονικότητα». Τη ΝΔ όμως δεν την αφορά μόνο η επιστροφή και η εδραίωση, αλλά η σε βάθος χρόνου μετατόπιση των πολιτικών διακυβευμάτων σε τόσο ριζικό βαθμό που κάθε αλλαγή κυβέρνησης να είναι ένα μικρό διάλειμμα με ελεγχόμενες συνέπειες. Σε αυτό το πλαίσιο η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, η επαναφορά στην επιφάνεια ζητημάτων που θεωρούσαμε λυμένα προ πολλού-έκτρωση, εκκλησιασμός, θεσμικός ρατσισμός- ξαναμπαίνουν στο τραπέζι. Δεν μιλάμε πλέον για ένα κράτος έκτακτης ανάγκης που έρχεται να παγώσει διεκδικήσεις και να αναστείλει δημοκρατικά κεκτημένα, μιλάμε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που οικοδομείται, περιγράφοντας τους όρους αναπαραγωγής του συστήματος. Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο προκύπτει ως το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι «εκτός σχεδίου» της νέας Ελλάδας έχουν θέση μόνο αν «συμμορφωθούν με τις υποδείξεις». Για τους δε ιθαγενείς το πακέτο περιλαμβάνει ησυχία, τάξη και ασφάλεια. Η εθνική ενότητα έρχεται να κλείσει τα κεφάλαια, να παγώσει τις όποιες διεκδικήσεις, να ικανοποιήσει ταπεινά ένστικτα, να «κάψει» τον ήδη κουρασμένο κόσμο του κινήματος σε απογοητευμένους που αναστενάζουν από τα social media. Αν το σχέδιο πετύχει, και δεδομένης της ψόφιας αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει βαλθεί με δουλοπρέπεια να αποδείξει πόσο υπεύθυνο κόμμα είναι, η οκταετία μοιάζει σίγουρη.

Το τι μπορεί να κάνει η Αριστερά είναι μεγάλη κουβέντα. Αρχικά να μην παραμυθιάζεται με το ότι αυτά που συμβαίνουν έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Λες και όσοι ψήφισαν ΝΔ δεν ήξεραν στο περίπου τι διάλεξαν ή η το ό,τι συμβαίνει είναι προπέτασμα καπνού για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτή η Αριστερά έχει μάθει να πορεύεται με τα παλιά κόλπα. Να μιλήσουμε για το μισθολογικό και τα δικαιώματα των μεταλλειολόγων, αλλά όταν πάμε στα ζητήματα που αφορούν την φυλετική συγκρότηση της άρχουσας τάξης, κοκοκο και «μην ψαρώνεις». Λοιπόν σύντροφοι και συντρόφισσες, νιώστε το! Το τιμόνι έχει στρίψει δεξιά και σε όλα τα μέτωπα. Δεν είναι μια ή άλλη, ούτε βρισκόμαστε στους Αγανακτισμένους του 2010-12. Βγαίνουμε από μια ήττα συνολικά ως πολιτικό πρόγραμμα και η ιδεολογική μας επιρροή μικραίνει επικίνδυνα. Μια ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στα σύμβολα που κουβαλάμε και θέλουμε να επικαλούμαστε είναι να δώσουμε τις μάχες στα μέτωπα που μπορούμε όσο έχει νόημα. Ένα από αυτά είναι η μάχη ενάντια στο τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» που σήμερα επανέρχεται για να πετάξει απ’ έξω όποιον δεν βρίσκει αρκετά Έλληνα σύμφωνα με τα γούστα του χριστεπώνυμου πλήθους.

 

Πηγές

1, https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/salos-me-omofobiko-fulladio-pou-moirastike-sta-sxoleia

2, https://3pointmagazine.gr/skotadistikesemmoneskatargoyntithematikievdomadapagonoyntisexoyalikidiapaidagogisi/

3, https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/227618_katargisi-epidomaton-me-proshima-tis-apoysies

avantgarde