Του Δημήτρη Σταμούλη

Η κυβέρνηση της ΝΔ για να θολώσει τα νερά γύρω από το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, μιλά διαρκώς για «αυξήσεις» και «άρση των αδικιών» στις συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Ωστόσο, οι άγριες περικοπές που ψήφισε στον προϋπολογισμό ύψους 220 εκατ. ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για το 2020, ήταν το προοίμιο, για να ακολουθήσει το νομοσχέδιο Βρούτση με το οποίο διατηρούνται τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια υπηρεσίας για άντρες και γυναίκες. Επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ, ώστε ανενόχλητα να καταργηθούν πλήρως. Βάζουν οριστική ταφόπλακα στην επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

Εμπεδώνονται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια εργασίας. Παγιώνουν ως βασική σύνταξη τα ψίχουλα των 384 ευρώ. Προετοιμάζουν το έδαφος για ραγδαία στροφή, ειδικά της νέας γενιάς, στην ιδιωτική ασφάλιση και το τζογάρισμα των «ατομικών λογαριασμών» επικούρησης από ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες, χωρίς καμιά κρατική εγγύηση.

Όλα αυτά θυμίζουν σε αρκετά σημεία τη «μεταρρύθμιση» Μακρόν που ξεσήκωσε μεγάλους αγώνες στη Γαλλία. Κι εκεί καταργούν δεκάδες συνταξιοδοτικά καθεστώτα με ουσιαστικές κατακτήσεις και φτιάχνουν έναν «ΕΦΚΑ» με πολύ λιγότερες απολαβές. Καθιερώνουν ένα πονηρό σύστημα με «πόντους» αμφίβολης αξίας μετά από 30 χρόνια δουλειάς, σε σύνδεση με τη «μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» της οικονομίας.

Εάν δεν ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι, παλιοί και νέοι, «πλήρους» και «ελαστικής» εργασίας, με αποφασιστικούς αγώνες υπό τον δικό τους έλεγχο και όχι της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής ελίτ τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μας περιμένουν πιο μαύρες ημέρες.

ΠΡΙΝ