Του Γεράσιμου Χολέβα

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έκανε μια ανάρτηση (εδώ) την περασμένη Παρασκευή 31/1 για τους νεκρούς των Ιμίων. Όπως μπορείτε να διακρίνετε ο «κέλτικος σταυρός» στο Θ δεν κρύβεται.

Μάλιστα, η ίδια αφίσα υπάρχει στο xryshaygh.blogspot.com (εδώ), με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2015, όπως δημοσιεύθηκε στο atexnos.gr προχθές (εδώ) και στην efsyn.gr σήμερα (εδώ).

Ο «κέλτικος σταυρός» χρησιμοποιείται ευρέως από τους ναζί και η Χρυσή Αυγή δεν υστερεί καθόλου. Δείτε τη φωτογραφία (μια από τις πολλές με «κέλτικους σταυρούς») με τις ασπίδες των χρυσαυγιτών:

Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να έχει ένα υιοθετήσει έναν τρόπο «κάνω ό,τι γουστάρω», σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ (ψήφιση προέδρου της Δημοκρατίας, τροπολογία για το ποδόσφαιρο), αλλά στην προκειμένη περίπτωση μάλλον θα πρέπει να εξηγήσει εάν μπερδεύτηκε.

Ο κύριος Σαμαράς είναι (ακρο)δεξιός, αλλά χαζός δεν είναι, οπότε αποκλείουμε την περίπτωση να μην (ανα)γνώρισε τον «κέλτικο σταυρό» ή να μην ξέρει τη χρήση του από ναζιστικές συμμορίες.

Η αλήθεια είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει ποτέ, από την εποχή των Μπαλτάκων (και τις κουβεντούλες με τον Κασιδιάρη) στη κυβέρνηση του, ότι μπορεί να έχει διαύλους επικοινωνίας με το πολιτικό φάσμα που βρίσκεται (ακρο)δεξιά της ΝΔ. Είναι ο ίδιος, άλλωστε, που «έφερε» από το ΛΑ.Ο.Σ του Καρατζαφέρη τους Βορίδηδες, τους Γεωργιάδηδες και του Πλεύρηδες στη ΝΔ. Είναι ο ίδιος Αντώνης Σαμαράς που επεδίωξε να «πάρει στην πλάτη» τους «μακεδονομάχους», προβάλλοντας ακόμα πιο ανιστόρητες και εθνικιστικές θέσεις και από το ίδιο το κόμμα του.

Είναι ο ίδιος Αντώνης Σαμαράς που σε ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (Δεκέμβριος 2018 – αναλυτικότερα εδώ) ταυτίστηκε σε επίπεδο ορολογίας και λέξεων – κλειδιά με την πατριδοκαπηλία της Χρυσής Αυγής: «Εθνομηδενισμός»«λαθρομετανάστες», «έχασε τη ζωή του ο Κ. Κατσίφας για τη γαλανόλευκη» κ.α.

Λέμε για τον Αντώνη Σαμαρά, αυτόν τον ο αγνό και ανιδιοτελή πολιτικό άνδρα του τόπου, ο οποίος  έφυγε από τη ΝΔ κι επέστρεψε.  Στη συνέχεια έγινε πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός της χώρας. Σήμερα εμφανίζεται σαν εκφραστής των «καθαρών» αρχών και στόχων (ίσως κι αυτό ο στόχος, το στοχάδι, ο «κέλτικος σταυρός» στην αφίσα που ανέβασε) της ΝΔ.

Στην ίδια ομιλία, στο συνέδριο της ΝΔ, «έριξε» κι εκείνο το «να κλαίνε και να οδύρονται, που έχασε το ΕΑΜ το 1944 τη “μάχη της Αθήνας”», για να προσθέσει αμέσως μετά: «Για το πού θα βρισκόμασταν σήμερα, αν εκείνοι είχαν κερδίσει, ούτε κουβέντα, βέβαια». Το κωμικό, τότε, ήταν πως οι σχετικές αναφορές είχαν να κάνουν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία πήγε να συνδέσει με τα παραπάνω. Το επισημάναμε και το επαναλαμβάνουμε: Οι παραλληλισμοί του δεν θα μπορούσαν να πείσουν ούτε τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη, που επιδιώκουν να κυκλοφορούν ως πολιτικοί του «κλώνοι». Ήθελε να συσπειρώσει τους «δικούς του» στη ΝΔ, και τονώσει τα ακροδεξιά και αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά τους.

Αυτά τα λίγα για την προηγούμενη μεγάλη (ακρο)δεξιά έξαρση του κυρίου Αντώνη Σαμαρά, την οποία θυμηθήκαμε με αφορμή την ανάρτηση του.

Με τους «κέλτικους σταυρούς» τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και πιο συγκεκριμένα. Η χρήση τους γίνεται από τους ναζί και τα ναζιστοειδή σε όλο τον κόσμο. Η περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά εντάσσεται σε κάποια άλλη κατηγορία;  Γλυκά ρωτάμε, όπως θα έλεγε κι ο υπουργός Βορίδης…

Ημεροδρόμος