Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία σε ένα από τα «επενδυτικά» ταξίδια, όπως τα ονομάζει η κυβέρνηση. Πάντως, εκτός από τα σχέδια για «μπίζνες» συζητήθηκε και η «διάθεση» Patriot στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, ήδη, πριν τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, πηγές  του Μαξίμου υπενθύμιζαν, σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι η κυβέρνηση προωθεί το θέμα. Η κίνηση αυτή, υποστήριζαν, θα ενισχύσει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία. Στην ίδια «πρωτοβουλία» συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και αναμένεται και η Ιταλία.

Πέρα από τα μεγάλα λόγια περί πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η αποστολή πυροβολαρχίας «Patriot» και των στρατιωτών που χειρίζονται τους πυραύλους, δηλώνει τη βαθύτερη συμμετοχή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, που στοχοποιούν το Ιράν. Στο θέμα των Patriot αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξη του στον Real fm, επιδιώκοντας να παρουσιάσει την κίνηση περίπου αθώα και «αμυντική»:

«Προσπαθούμε να αναθερμάνουμε αυτές τις σχέσεις, όχι μόνο στο οικονομικό, αλλά και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Όντως, η πυροβολαρχία Patriot που πάει εκεί, θα συνοδεύεται από περίπου 130 άτομα, γιατί πρέπει να έχει το προσωπικό που θα υπηρετεί όχι μόνο την πυροβολαρχία, αλλά και το Κέντρο Συντονισμού των πληροφοριών. Το κόστος θα καλυφθεί πλήρως από τη Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται ότι έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία, από τις 20 Ιανουαρίου, μια ανενεργή πυροβολαρχία Patriot. Η διάθεση της πυροβολαρχίας υπηρετεί κάποιος στόχους. Πρώτον, δεν είναι επιθετικό όπλο, είναι καθαρά αμυντικό, άρα δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με άλλες χώρες της περιοχής. Δεύτερον, συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και της ενεργειακής ασφάλειας που είχε πληγεί το προηγούμενο διάστημα και επηρεάζει πολύ και την ελληνική οικονομία. Τρίτον, ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία, γιατί στον αμυντικό τομέα της συνεργασίας υπάρχει πολύ μακρά παράδοση κυρίως με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με την ΕΑΒ». 

Όσον αφορά το καθαρά «επενδυτικό» μέρος του ταξιδιού, ο Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων, Majid bin Abdullah Al Qasabi, στον διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μία επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τς ευκαιρίες, να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα (…) Και αν μου επιτρέπετε, θα εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλά επίσης και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για να επενδύσει στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  Ένα από τα αξιοσημείωτα του ταξιδιού ήταν η παρουσίαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη ως «ένα πρόσωπο επιφορτισμένο να λύνει προβλήματα όταν υπάρχουν οποιουδήποτε τύπου δυσκολίες με ξένες επενδύσεις».

Ημεροδρόμος