Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου, τη διακοπή «όλων των σχέσεων» της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ«Ενημερώνουμε πως δεν θα υπάρξει καμία είδους σχέση με εσάς (τους Ισραηλινούς) ούτε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας, υπό το φως» του αμερικανικού σχεδίου που αποτελεί «παραβίαση των συμφωνιών του Όσλο», οι οποίες υπογράφτηκαν με το Ισραήλ το 1993, δήλωσε.

Ο Αμπάς τόνισε ότι διαβίβασε το μήνυμα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ζήτησε από το Ισραήλ να «αναλάβει τις ευθύνες του ως κατοχική δύναμη» των παλαιστινιακών εδαφών. Οι Παλαιστίνιοι «έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη νόμιμη μάχη τους με ειρηνικά μέσα για να τερματιστεί η κατοχή», πρόσθεσε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος σημείωσε ότι αρνήθηκε να συζητήσει τηλεφωνικώς το σχέδιο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και να λάβει αντίτυπο του: «Ο Τραμπ ζήτησε να του μιλήσω στο τηλέφωνο αλλά του είπα  “όχι” . Ήθελε να μου στείλει μια επιστολή αλλά αρνήθηκα».

Διαβάστε για το αμερικανικό σχέδιο (εδώ), το οποίο στην ουσία είναι «πρόταση» που εδραιώνει ακόμα περισσότερο την κατοχή του Ισραήλ και τεμαχίζει την παλαιστινιακή γη.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα οδηγήσει σε δίκαιη συμφωνία ειρήνης.  Στο κοινό ανακοινωθέν του Καΐρου, όπου έγινε η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού, επισημαίνεται ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην εκτέλεση του σχεδίου. Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να εφαρμόσει το σχέδιο με τη βία, συμπληρώνεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Ημεροδρόμος