Του Νίκου Μπογιόπουλου

Μόρια: Εγκατάσταση για 2.800 ανθρώπους. Βρίσκονται εκεί πάνω από 21.000.

Βαθύ Σάμου: Εγκατάσταση για 650 ανθρώπους. Βρίσκονται εκεί 7.500.

Λέρος: Εγκατάσταση για 900 ανθρώπους. Βρίσκονται εκεί πάνω από 3.000.

Χίος: Εγκατάσταση για 1.000 ανθρώπους. Βρίσκονται εκεί 6.000.

Κως: Εγκατάσταση για 850 ανθρώπους. Βρίσκονται εκεί 4.500.

Συνολικά, στα 5 νησιά, στα παραπήγματα που έχουν βαφτιστεί «κέντρα φιλοξενίας» και που υποτίθεται επαρκούν για την παραμονή 6.200 ανθρώπων, έχουν στοιβαχτεί 42.000. Δηλαδή 7 φορές περισσότεροι

Είναι προφανές:

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια φυλακή διπλού εγκλωβισμού: Από τη μία ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, από την άλλη ο εγκλωβισμός των Ελλήνων στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στα νησιά. Η λειτουργία της Ελλάδας σαν αποθήκη ανθρώπων είναι αποτέλεσμα της συμμόρφωσης με την πολιτική της Ε.Ε. και της συμφωνίας της με την Τουρκία, την οποία εκθείασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον εφαρμόζει η Ν.Δ.

Πάνω σε αυτό το έδαφος, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο φασισμός εκδηλώνονται με τη μάσκα του «αγανακτισμένου» πολίτη και του «πατριωτικού» λόγου και βρίσκουν πολιτική ομπρέλα και μιντιακή αρωγή.

  Τα γεγονότα «βοούν». Απαιτείται εδώ και τώρα άρνηση των ευρωενωσιακών επιταγών. Απαιτείται πλήρης αλλαγή κατεύθυνσης. Που σημαίνει:

Λουκέτο σε όλα τα δήθεν «hotspots» στα νησιά και στον Εβρο.

 – Μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα σε πραγματικά κέντρα φιλοξενίας που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη.

Γρήγορη και δίκαιη εξέταση των αιτημάτων των προσφύγων με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων τους στο άσυλο, όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Απόδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων που δικαιούνται και μετάβασή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Αποζημίωση των νησιωτών που έχουν υποστεί ζημιές από τον εγκλωβισμό που επέβαλαν η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Οτιδήποτε άλλο εγκυμονεί κατάσταση ανεξέλεγκτη.

Εφημερίδα Real News

ημεροδρόμος