Κατατέθηκε στη Βουλή η κυβερνητική τροπολογία (εδώ) που προβλέπει αντί της ποινής αποβολής των ομάδων, που εισηγήθηκε η ΕΕΑ (ΠΑΟΚ και Ξάνθη), την αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας.

Κατά την εισήγηση της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υποστήριξε ότι με την τροπολογία επιχειρείται εξορθολογισμός κυρώσεων.  «Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, που δεν αφήνουν περιθώρια για νέο διχασμό» ισχυρίστηκε, σε μια τοποθέτηση που το λιγότερο προκάλεσε εντύπωση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διεξαχθεί για το θέμα ονομαστική ψηφοφορία. Μέσω του  Γ. Ψυχογιού χαρακτήρισε την τροπολογία ως «απαράδεκτη». Για κοροϊδία, εμπαιγμό και απαράδεκτη τροπολογία έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα απέχει από την ψηφοφορία για την τροπολογία και σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται το Κόμμα, που έχει τονίσει ότι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο, στο υπουργείο και σε διορισμένες Επιτροπές. Υπενθύμισε της θέση του ΚΚΕ, πως οι ΠΑΕ πρέπει να ενταχθούν άμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να ελέγχονται, όπως όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες και υπογράμμισε ότι οι φίλαθλοι έχουν σιχαθεί τη σαπίλα και δεν πρέπει να συνταχθούν πίσω από τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών στο ποδόσφαιρο. Το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση επέλεξαν την αποχή.

Ούτε 24 ώρες μετά από την εισήγηση της Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ακολούθησαν ανακοινώσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη (διαβάστε για όλες τις παραπάνω εξελίξεις εδώ).

Στη συνέχεια, χθες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θοδωρής Ζαγοράκης υποστήριξε ότι δεν μπορεί βρίσκεται «στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου». Η κυβέρνηση σήμερα μέσω του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική κίνηση για να μην να μην υπάρχουν εξοντωτικές ποινές στις ποδοσφαιρικές ομάδες. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη διαγραφή του ευρωβουλευτή, Θοδωρή Ζαγοράκη.

«Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο. Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα» δήλωσε ο Στ. Πέτσας. «Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη» πρόσθεσε και ανακοίνωσε: «Με απόφαση του πρωθυπουργού, αναλαμβάνεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Με απόφασή του πρωθυπουργού, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Ζαγοράκης».

Η νομοθετική διάταξη θα κατατεθεί σήμερα από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Ο Στ. Πέτσας ειδικότερα είπε ότι για τα αδικήματα για τα οποία γνωμοδότησε η επιτροπή δεν προβλέπεται υποβιβασμός. Έτσι, είπε, δεν θα υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ, χωρίς όμως παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαδικασία λήψης απόφασης της Επιτροπής.

Επιπλέον, το Δ.Σ. του Α.Σ. ΠΑΟΚ, σε έκτακτη συνεδρίασή του, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε απόσυρση όλων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών τμημάτων του ΠΑΟΚ από κάθε εγχώρια διοργάνωση εφόσον η ΕΕΑ επιμείνει στην εισήγησή της.

Ημεροδρόμος