Του Δημήτρη Σταμούλη

Στην αντεπίθεση επιχείρησε να περάσει η διοίκηση του ΟΤΕ μετά την αναστολή της απεργίας των εργαζομένων από την ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η Ομοσπονδία «έκλεισε» την πετυχημένη απεργία τριών εβδομάδων με τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που εντός του κτιρίου διεξαγόταν τριμερής συνάντηση, με την εργοδοσία να μην δεσμεύεται ούτε για την επαναπρόσληψη των έξι απολυμένων φυλάκων, ούτε για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με ουσιαστικές αυξήσεις.

Θ. Φωλιάς: «Τίποτα δεν τελείωσε, εάν χρειαστεί, θα απεργήσουμε ξανά»

Ο διευθύνων σύμβουλος, Μ. Τσαμάζ, δημοσιοποίησε επιστολή που περισσότερο θα έλεγε κανείς ότι απευθυνόταν στους… μετόχους παρά στους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών θυγατρικών, επιδιώκοντας «μεγαλύτερη ευελιξία». Στη μία θυγατρική θα είναι οι τεχνικοί πεδίου, οι οποίοι θα εργαστούν και στο νέο αντικείμενο του «έξυπνου σπιτιού» ενόψει 5G, στην Cosmote eValue θα συνενωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα και η τρίτη θυγατρική θα συνενώσει όλα τα καταστήματα. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ επιτέθηκε με δριμύτητα στην απεργία, λέγοντας ότι «ταλαιπώρησε τους πελάτες», ενώ έκανε λόγο και για «πρωτοφανείς πρακτικές συκοφαντίας».

Η Ομοσπονδία το μόνο που ψέλλισε ήταν ότι τα μεγάλα κέρδη του ΟΤΕ και η σημαντική μείωση κόστους –δηλαδή μισθών– «προέκυψαν ακριβώς επειδή εταιρεία και ΟΜΕ-ΟΤΕ υπέγραφαν ΣΣΕ με αίσθημα ευθύνης»!

Εκ μέρους της ΑΣΕ-ΟΤΕ, ο Θ. Φωλιάς, μέλος ΔΣ της ΟΜΕ, σχολίασε ότι στη Γαλλία η απεργία κράτησε δύο μήνες, ενώ στη Verizon των ΗΠΑ 40 μέρες, επιτυγχάνοντας επαναπρόσληψη απολυμένων και αυξήσεις. «Εμείς εδώ δεν πήραμε τίποτα παρά μόνο αδιαλλαξία», σημείωσε, αναρωτώμενος «γιατί να αποκλιμακώσουμε έναν τέτοιο αγώνα». Κατηγόρησε την εταιρεία για «αυταρχικό πρόσωπο και διώξεις», ενώ τόνισε ότι «η κοινωνία ήταν μαζί μας, σωματεία εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και το κίνημα φούντωνε».

Στην τελευταία συνάντηση ΟΜΕ-εργοδοσίας, η διοίκηση πρότεινε 3% αυξήσεις για τους νέους και 1% για τους παλιούς εργαζόμενους, σε μονοετή ΣΣΕ, αλλά όλα ακόμα είναι υπό διαπραγμάτευση και το ηθικό των εργαζομένων, όπως δήλωσε στο Πριν ο Θ. Φωλιάς, παραμένει υψηλό. «Εάν χρειαστεί, θα κλιμακώσουμε απεργιακά και πάλι», πρόσθεσε.

ΠΡΙΝ