Του Δημήτρη Μηλάκα

Το καλοκαίρι του 2018 ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ επέλεξε να ικανοποιήσει απολύτως το αμερικανικό αίτημα/ εντολή και προχώρησε στην πλήρη υπονόμευση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ήταν η εποχή που η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προσφέρει στην Ουάσιγκτον μέγιστη υπηρεσία με τη διευθέτηση της διαφοράς Ελλάδας – ΠΓΔΜ έτσι ώστε το ΝΑΤΟ να ολοκληρώσει και θεσμικά την εδραίωσή του στην περιοχή.

Μ’ αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ ρυμούλκησαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Στόχος του αμερικανικού «παιχνιδιού» ήταν η δημιουργία «φραγμού» στα σχέδια για τη δημιουργία (και) ενός νότιου βαλκανικού δρόμου εφοδιασμού της Ε.Ε. με φυσικό αέριο προερχόμενο από τη Ρωσία.

Πριν από την «απόφαση» Τσίπρα – Κοτζιά να τινάξουν τις ελληνορωσικές σχέσεις στον αέρα με την απέλαση Ρώσων διπλωματών και τις δημόσιες επιθετικές τοποθετήσεις, οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναζητούσαν μια στοιχειώδη ισορροπία αναγνωρίζοντας ώς έναν βαθμό την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή, πέρα από τους όποιους δεσμούς ιστορικούς και θρησκευτικούς συνδέουν Αθήνα και Μόσχα, η Ρωσία αποτελεί έναν μεγάλο παίκτη στην περιοχή και η διάρρηξη των ελληνορωσικών σχέσεων θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε σχέση με τα ελληνορωσικά κινήθηκαν μέσα στο πλαίσιο που επέβαλε η Ουάσιγκτον. Αυτός είναι και ο λόγος που ουδέποτε η Ελλάδα κατάφερε να συνδεθεί με τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια. Γι’ αυτό ουδέποτε υλοποιήθηκε το περιβόητο σχέδιο δημιουργίας του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, το οποίο τίναξε στον αέρα στις πρώτες κιόλας μέρες της πρωθυπουργίας του ο Γιώργος Παπανδρέου…

Την «επιλογή» Τσίπρα – Κοτζιά για μετατροπή της χώρας σε αμερικανική στρατιωτική βάση ακολούθησε κατά γράμμα και την υλοποίησε η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την υπογραφή της συμφωνίας για την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία. Πρόκειται, πρέπει να υπογραμμίσουμε, για τη συμφωνία που η διαπραγμάτευσή της ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και υπογράφηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με αυτές τις επιλογές οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν με σαφήνεια τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουάσιγκτον και ποντάρουν τα ρέστα τους στο αμερικανικό χαρτί. Όμως, στο «τραπέζι» σ’ αυτό το μεγάλο παιχνίδι που εξελίσσεται στην περιοχή κάθονται κι άλλοι παίκτες. Ένας από αυτούς είναι η Ρωσία, η οποία με τις κινήσεις της αποδεικνύει ότι έχει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις (που αφορούν και σε ελληνικά συμφέροντα) στην ανατολική Μεσόγειο.

Η προβλέψιμη, λοιπόν, και δεδομένη για τους Αμερικανούς κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κρατά στα χέρια της και επιδεικνύει μια επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ως απόδειξη της υποστήριξης που απολαμβάνει από την Ουάσιγκτον. Αυτή η αμερικανική υποστήριξη ωστόσο δεν φαίνεται να πτοεί την Άγκυρα, καθώς αυτήν ακριβώς τη στιγμή τουρκικό γεωτρύπανο «τρυπά» στη κυπριακή ΑΟΖ και ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα…

Ποντίκι