Δεκάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο, «αποζημίωση» 600 ευρώ (όσο ένα μηνιάτικο του «λαουτζίκου»!) ανά συνεδρίαση για τα μέλη της διοίκησης, μπόνους και προνόμια για τα «άριστα» μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ. Τα νούμερα κυριολεκτικά ζαλίζουν. Η κυβέρνηση μαζί τις αυξήσεις στα τιμολόγια (για τους πολλούς) δίνει «ζεστό» χρήμα στους μάνατζερ και τους διευθυντάδες της ΔΕΗ, ώστε να μπορούν να κινούνται στην «αγορά» και να ξεπουλήσουν πιο άνετα, ό,τι δεν έχει ξεπουληθεί.

Αντιγράφουμε αποσπάσματα από το δημοσίευμα της «Εφ. Συν.» (ρεπορτάζ: Χαρά Τζαναβάρα) με τη σημείωση πως, τελικά, οι «άριστοι» της κυβέρνησης, όταν θέλουν να κάνουν αυξήσεις και δώσουν αμοιβές τα καταφέρνουν. Όπως και να το κάνουμε ο «άριστος» στον «άριστο» (της «αγοράς») συμπεριφέρεται… ανάλογα. Άλλο ο «άριστος» (της «αγοράς») και άλλο ο «απλός λαουτζίκος»… 

«Με βάση τις διατάξεις του νόμου 4643/2019, που εισηγήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης θα λαμβάνει ετήσιες αποδοχές 200.000 ευρώ και μπόνους που θα φτάνουν έως τα 100.000 ευρώ, ενώ θα έχει στη διάθεσή του εταιρικό αυτοκίνητο πολλών κυβικών, που αυξήθηκαν με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, με κάλυψη “των συναφών δαπανών” (…)  Οι γενναιόδωρες αυξήσεις επεκτείνονται στους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και στα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί από τη νέα διοίκηση και αισίως φτάνουν τα 110 (…) Για άγνωστους λόγους, με διάταξη του 4643/2019, εξαιρέθηκε η ΔΕΗ από την υπουργική απόφαση του 2010 και τα στελέχη της θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού από αυτά που ορίζονται για τον πρωθυπουργό. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δικαιούται όχημα 1.400 κυβικών και κόστους έως 18.000 ευρώ.

(…) Η απελευθέρωση των αμοιβών της διοίκησης της ΔΕΗ αιτιολογήθηκε στο όνομα της προσέλκυσης στελεχών από την αγορά. Η διοίκηση έχει ήδη συμπληρωθεί από δεύτερο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, που θα λαμβάνουν 120.000 ευρώ ετησίως ο καθένας, ενώ θα δικαιούνται μπόνους έως 60.000 ευρώ και αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού με κάλυψη των “συναφών δαπανών”. Δωρεάν αυτοκίνητο θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους οι νέοι γενικοί διευθυντές και διευθυντές της ΔΕΗ, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές ορίστηκαν σε 100 και 70 χιλιάδες ευρώ, αντιστοίχως. Αυξήθηκε επίσης από 400 σε 600 ευρώ η αποζημίωση ανά συνεδρίαση που θα λαμβάνουν τα μέλη της διοίκησης.

(…) Οι προκλητικές αυξήσεις των στελεχών της ΔΕΗ, με βάση την εισήγηση που υποβλήθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση, τεκμηριώνονται από μελέτη εξωτερικών συμβούλων (…).  Αντικείμενό της ήταν “ο προσδιορισμός ενός ευλόγου επιπέδου αμοιβών για τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε., με βάση τα ισχύοντα στην αγορά εργασίας του στελεχικού δυναμικού στην Ελλάδα και τις δυτικοευρωπαϊκές (sic) εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας” (…)Στη συνέλευση παραβρέθηκε το 73,77% των μετόχων και η πρόταση έλαβε το 98,64% των παρόντων. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ελέγχει το 51,123% των μετοχών της ΔΕΗ [το 43,12% μέσω του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), το 17% μέσω ΤΑΙΠΕΔ και το 3,93% μέσω ΕΦΚΑ], ενώ το υπόλοιπο διατίθεται στο Χρηματιστήριο».

Ημεροδρόμος